Те се разглеждат като крачка към по-стройна и гъвкава работна

...
Те се разглеждат като крачка към по-стройна и гъвкава работна
Коментари Харесай

Силни перспективи за пазара на коботи

Те се преглеждат като крачка към „ по-стройна и гъвкава работна станция ”

Годишният доход от роботизирани „ ръце ” (коботи) ще доближи 11,8 милиарда $ до 2030 година, съгласно ABI Research (снимка: Universal Robots)

Пазарът на роботизирани „ ръце ” (коботи) ще доближи 11,8 милиарда $ до 2030 година, съгласно изследване на ABI Research. По-ниската цена, лесната приложимост и опциите за препрограмиране са аргументите за растежа на пазара.

Когато се прибавят и приходите от накрайници, аксесоари и програмен продукт, пазарът на екосистемата на коботите ще възлезе на 24 милиарда $ до 2030 година с повсеместен годишен ритъм на напредък от 28,6%.

Колаборативната роботика ще се развива от ден на ден в идващите 10 години, с помощта на иноваторите. Въпреки това пред фирмите остават и някои провокации.

„ Перспективите за пазара на колаборативната роботика остават мощни, макар някои забележими спънки ”, разяснява Раян Уитън, старши анализатор в ABI. „ Хардуерните нововъведения към момента леко изостават и по-голямата част от цената на коботите не идва от колаборацията, а от лесната приложимост, способността за препрограмиране, по-ниската цена по отношение на индустриалните роботи и дарба за внедряване ”.

Нещо повече, коботите към момента изостават индустриалните роботи по скорост, продуктивност и потребен товар, което би трябвало да се промени, с цел да бъдат адаптивни и да следват тази трескава скорост на развиване, която следим, добавя Уитън.

Екосистемата на коботите, която включва роботизирана ръка, накрайници и програмен продукт, ще доближи 24 милиарда $ до 2030 година ABI отбелязва, че пазарът на коботи заема доста дребна част от общия пазар на индустриални роботи. Например, приходите от роботизирани ръце са едвам 5%, спрямо индустриалните роботи, само че до 2030 година този % ще се усили до 29%.
още по тематиката
„ Ръстът се дължи и на възходящата конвергенция сред двете подгрупи ”, отбелязва ABI. Сензорният прогрес, машинната визия и контролът на придвижването ще даде на индустриалните роботи същите преимущества като на колаборативните системи.

Стойността на софтуера също се чака да нарасне – от 558 милиона $ през 2020 година до 10,6 милиарда $ през 2030 година Движещият напредък на софтуера ще включва функционалности като аналитичност, усещане, надзор на придвижването и програмен продукт, обвързван с разнообразни интервенции.

В сферата на производството на коботи, Universal Robots е водач на пазара със своите 59% от световните доставки на коботи, съгласно ABI Research. Компанията реализира и огромен прогрес в автомобилната промишленост с приложенията за завинтване, като съумя да притегли огромни производители в автомобилната промишленост, както и снабдители на съставни елементи като Lear и Continental.

В същото време коботите на Universal Robots се употребяват и от по-малки компании с функционалността си за промишлено взимане и слагане и с опциите си за обслужване на машини. ABI означи, че производителят Jabil всеобщо употребява колаборативни роботи поради тяхната успеваемост посредством елементарно преинсталиране и еластичност в един все по-динамичен свят с непрестанно изменящата се работна среда.

Тъй като производството изисква повече гъвгавост посредством персонализиране, извършване на поръчки в последния миг, огромен размер автоматизация с малко наличие, колаборативните роботи се преглеждат като крачка към „ по-стройна и гъвкава работна станция ”.

„ Колаборативните системи не са революционни за промишлеността, само че са катализатор за гъвкаво роботизирано решение, което дава поле за изява на дребни и среди производители ”, споделя Уитън.

Пазарните прогнози на ABI съответстват с направени от други източници прогнози за пазара за коботи. През май 2019 година Grand View Research разгласява отчет, в който предвижда, че пазарът на колаборативни роботи ще доближи 10,14 милиарда $ до 2025 година с общ годишен ритъм на повишаване от 44,5% през прогнозния интервал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР