Те се опитват да се докоснат до другата половина от

...
Те се опитват да се докоснат до другата половина от
Коментари Харесай

Вашингтон подготвя нови мръсни трикове за Русия

Те се пробват да се допрян до другата половина от интернационалните запаси на Русия

Най-чувствителната икономическа глоба на груповия Запад против Русия от началото на санкционната война беше замразяването на към половината от интернационалните запаси на Русия. Това са запаси, деноминирани в щатски долари, евро, английски лири стерлинги, японски йени, канадски долари, австралийски долари, швейцарски франкове. Банката на Русия посочва закръглената сума на замразените активи - 300 милиарда $.

Лапата на груповия Запад не стигна до втората половина на запасите. На първо място, това е златото. Към 1 януари 2022 година цената му е 131,5 милиарда $, или 21,5% от всички запаси. Също китайски юани за 104,8 милиарда $, или 17,1%.

И най-после, в състава на интернационалните запаси към момента има някои позиции, за които не е имало заледяване (или най-малко не е докладвано такова замразяване): 1) чистата позиция на страната в МВФ - 4,3 милиарда $ (0,7% ); 2) скъпи бумаги на интернационалните организации - 23,3 милиарда $ (3,8%); 3) специфични права на тираж - 24,2 милиарда $ (3,9%). Оказва се, че е избегнато замразяването на запаси, които общо са 47%. Това е статистика при започване на годината.

И в този момент в продължение на два месеца и половина Вашингтон се пробва да се докопа до другата половина от интернационалните запаси на Русия. На 24 март Министерството на финансите на Съединени американски щати реши да разшири глобите върху съветското злато. Въведена е възбрана за всевъзможни покупко-продажби със злато (за покупката му на международния пазар за попълване на златни запаси, за продажба от резерви). Европейският съюз се причисли към златната обсада против Русия.

Санкцията обаче, както означават специалистите, не дава обещание необикновен триумф за Съединени американски щати и техните европейски съдружници. Вашингтон и Брюксел не могат да замразят към този момент съществуващите златни запаси на Руската федерация, защото целият този запас физически се намира на територията на нашата страна. На процедура също по този начин е мъчно да се блокират интервенции със злато от запаси (опитът на Иран свидетелства за това).

Постепенно вниманието на Вашингтон се насочи към различен съставен елемент от интернационалните запаси на Русия – фондовете под формата на СПТ (специални права на тираж). Това е характерна валута, издавана понякога от Международния валутен фонд (МВФ) и разпределяна сред всички страни членки на фонда съразмерно на техните квоти в капитала на фонда. Първата емисия на СПТ е направена през 1969 година Последната е от 23 август 2021 година Миналата година фондът издаде своята валута в размер на 456 милиарда СПТ, което се равнява на 650 милиарда $.

Делът на Русия е 2,71% и тя е получила 12,9 милиарда СПТ (в еквивалент по курса на СПТ към щатския $ по това време, които сега възлизат на повече от 17 милиарда долара). Като се вземат поради наличните по-рано средства в сметката за СПТ, общата сума на специфичната валута разполагаем на Русия доближи 24,2 милиарда $ при започване на тази година.

СПТ е доста характерна валута. Първо, съществува единствено в непарична форма. Второ, обсегът му е доста стеснен. С негова помощ страна-членка на фонда може да погаси настоящ дълг към фонда. Може да конвертира СПТ в други аварийни валути за някои характерни цели. На първо място, за погашение на държавния дълг. СПТ не могат да се употребяват за елементарни цели, като да вземем за пример закупуване на артикули или вложения. СПТ се държат в специфична сметка от МВФ и са включени в интернационалните запаси на страната.

Русия в никакъв случай не е прибягвала до потреблението на средствата в СПТ сметката за конвертиране в щатски долари и други аварийни валути, както и за погашение на дълг към фонда (между другото, Русия е работила като чист заемодател на МВФ от няколко години). Можем да кажем, че средствата на Русия по сметката на СПТ са мъртъв багаж.

Разбира се, не е неприятно, че през август 2021 година, с помощта на огромната емисия на СПТ, интернационалните запаси на Русия се усилиха за една нощ с повече от 17 милиарда $, само че за нея този „ подарък “ не беше сериозен. За разлика от, да речем, Украйна, която чакаше разпространяването на СПТ, като манна небесна. На 23 август тя получи еквивалента на 2,7 милиарда $ в СПТ, което оказа помощ на Украйна да избегне държавен банкрут.

Да се върнем обаче към санкционната война против Русия. След като замрази тази част от съветските запаси, които бяха лесни за заледяване, Вашингтон стартира да обмисля дейности за блокиране на съветски средства в СПТ сметката. В началото на март конгресменът от републиканците Френч Хил и републиканският сенатор Бил Хагърти приготвиха зов до министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, който беше подписан от 30 членове на двете камари на Конгреса.

" Подкрепата на администрацията на Байдън за общите средства от МВФ от 650 милиарда $, от които повече от 17 милиарда отидоха за Русия, опонира на глобите на Съединени американски щати против Москва даже преди нахлуването в Украйна. Не можем да позволим тези аварийни активи да оказват помощ на режима да се опълчи на последните наказания, оповестени от президента, камо ли да предложим спомагателни милиарди посредством спомагателни бюджетни заеми “, се споделя в апела.

Законодателите приканиха Министерството на финансите на Съединени американски щати да не позволява сходни неточности в бъдеще. Съединените щати, като главен акционер на МВФ, би трябвало да извършат " селективно " систематизиране на новоиздадените СПТ. По-специално, да не се дават спомагателни разпределения на СПТ за Русия.

„ Като най-големият акционер на МВФ, Съединените щати носят отговорност да подсигуряват, че фондът няма да бъде употребен непозволено за поддръжка на съветската война в Украйна. Призоваваме ви да вземете всички нужни ограничения, с цел да предотвратите това ", заключават американските депутати.

Всъщност те приканиха Министерството на финансите на Съединени американски щати да търси начини за заличаване на разпоредбите за работа на фонда, които съществуват от десетилетия и изхождат от правилото за недискриминация на страните членки.

Джанет Йелън не може да не схваща, че опитите на Вашингтон да лиши Русия от правото да получи своя дял във възможни нови излъчвания на СПТ може да предизвика сериозна рецесия на МВФ. Вашингтон обаче прави всичко допустимо да навреди на Русия. По-специално, употребявайки правото си на несъгласие (делът на Съединени американски щати в капитала на фонда е 17,5%, а 15% са задоволителни за блокиране на решения), е допустимо да се блокират решенията за разпределяне на заеми за Русия. Вярно е, че Русия не изпитва потребност от такива заеми.

Друг замърсен трик, който се приготвя във Вашингтон, е проектозакон, забраняващ на Министерството на финансите на Съединени американски щати да обменя средствата в СПТ на Русия за долари. Разработването на документа стартира през март, след известно време Беларус беше включен в законопроекта.

Подготвеният документ се назовава Закон за възбрана на продан на СПТ на Русия и Беларус от 2022 година На 11 май долната камара на Конгреса на Съединени американски щати гласоподава този законопроект. Той беше подсилен от 417 конгресмени, единствено двама депутати бяха срещу.

Срокът на възбраната за продан на съветски СПТ за щатски долари е 5 години. Забраната може да бъде анулирана по-рано, в случай че " президентът рапортува на Конгреса за прекратяването от страна на държавните управления на Русия и Беларус на дестабилизиращи действия, ориентирани против суверенитета и териториалната принадлежност на Украйна ". Документът задължава ръководителя на Министерството на финансите на Съединени американски щати да убеди други страни, че те " по сходен метод са отказали да обръщат " СПТ на Русия и Беларус в аварийни валути.

Очаква се през май законопроектът да бъде подсилен в горната камара на Конгреса на Съединени американски щати и подписан от американския президент до края на месеца.

На Русия, от приемането на този закон няма да стане нито по-горещо, нито по-студено. Нека повторя: средствата по сметката за СПТ за Русия са необслужвани активи. Но на Международния валутен фонд тази законодателна самодейност на Вашингтон може да аргументи обилни вреди. Съображенията за политическа целенасоченост от ден на ден подкопават правилата на деяние на тази интернационална финансова организация.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР