Те са висококвалифицирани афганистански бойци, обучени от САЩ. Днес обаче

...
Те са висококвалифицирани афганистански бойци, обучени от САЩ. Днес обаче
Коментари Харесай

Най-добрите, които сме тренирали. Защо Вагнер вербува афганистански командоси

Те са висококвалифицирани афганистански бойци, подготвени от Съединени американски щати. Днес обаче някои от тях се бият на страната на Русия в Украйна. Вербува ги частната военна компания " Вагнер " с заричане за сигурна заплата и визи за Русия.

Той е някогашен афганистански боен, подготвен от американската войска. Сраважал се е дружно с американските сили против талибаните, само че когато преди година ислямисткото придвижване завладя Кабул , не получава подпомагане за виза от американските управляващи.

След като талибаните заплашиха всички афганистански военни, работили със Съединени американски щати и западните им съдружници, някогашният боец е заставен да избяга в Иран .

Днес мъжът, поискал анонимност, споделя пред Асошиейтед прес, че е получил предложение да се бие на страната на Русия в Украйна. Офертата идва от съветската частна военна група " Вагнер " и с изключение на високо заплащане, включва и съветски визи за него и цялото му семейство.

По думите му, също като доста други афганистански командоси, потърсили леговище в Иран, той обмисля дали да одобри предлагането, тъй като се опасява, че може да бъде депортиран назад в Афганистан и изпитва яд към Съединени американски щати.

" Мислехме, че ще основат специфична стратегия за нас, само че никой не се сети за нас ", споделя мъжът, поискал да не разкрива името си поради сигурността на фамилията си. " Просто си потеглиха [от Афганистан] и ни оставиха в ръцете на талибаните ", прибавя той пред Асошиейтед прес.

Преди дни военачалник Абдул Рауф Аргандивал , някогашен чиновник на афганистанското министерство на защитата и пълководец на един от елитните афганистански армейски корпуси, пред афганистанската работа на Радио Свободна Европа, че към 15 някогашни командоси от страната към този момент са се включили към " Вагнер ", с цел да се бият в Украйна.

Според него хиляди други може да бъдат вербувани в близкото бъдеще благодарение на Иран: " Планът [на " Вагнер " ] е да наеме 1000 души в първата фаза и още 1000 души във втората фаза като батальон и последователно да продължава с този развой. "

Защо Русия набира афганистански бойци, подготвени от Съединени американски щати? И ще съумеят ли те да подсилят съветската войска в Украйна?
" На опашката за рекрутиране "
Новината за афганистанските командоси, вербувани от частната военна компания " Вагнер ", идва на фона на компликациите, които Русия изпитва на фронта против Украйна.

През последните месеци съветската войска претърпя обилни военни и териториални загуби, дължащи се основно на украинското контранастъпление в няколко направления. Опасността да загуби в началото окупираните територии в Южна и Източна Украйна принуди Кремъл да разгласи готовност и от ден на ден да разчита на наемници от " Вагнер " и на чеченските елементи.

Компанията взе участие в нашествието на Русия в Украйна от самото ѝ начало. През септември стана ясно, че нейният създател - съветският олигарх Евгений Пригожин , е от изправителни колонии за войната. По-късно същия месец Пригожин, който до тогава отхвърляше каквато и да било връзка с компанията, че стои зад нея.

Пред афганистанската работа на Радио Свободна Европа военачалник Аргандивал оповестява, че е бил персонално осведомен за акцията за набиране на военни от " стотици " негови някогашни бойци.

" Руснаците се пробват да набират командоси посредством охранителната компания " Вагнер " и в съдействие с приемащата страна [Иран], където в този момент се намират по-голямата част от силите за сигурност и защита на Афганистан, както и благодарение на афганистанци, които преди този момент са се преместили в Иран и Русия ", споделя Аргандивал.

По думите му идващите " на опашката за рекрутиране " са някогашните членове на Афганистанската национална войска, Афганистанската национална полиция и други сили за сигурност.
" На тези момчета не им остава различен избор "
Десетки хиляди афганистански бойци и чиновници на силите за сигурност бяха подготвени от Съединени американски щати по време на съвсем 20-годишната война в Афганистан. Тя приключи през лятото на 2021 година с на задграничните сили, а талибаните още веднъж поеха контрола над страната.

Докато талибаните към момента напредваха към столицата Кабул, Съединени американски щати проведоха евакуирането на над 80 000 изложени на риск афганистанци, работили или воювали паралелно с американските сили.

Други сред 20 000 и 30 000 обаче бяха оставени в Афганистан, макар че по на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида в страната са осъществени повече от 100 извънсъдебни убийства на някогашни военни и държавни чиновници.

Впоследствие поради боязън от възмездие от страна на талибаните доста членове на афганистанската войска, полиция, както и офицери от разузнаването, лоялни на сваленото държавно управление, избягаха в Иран, Пакистан и други страни.
 Командос от Афганистанската национална войска минава образование на американските въоръжени сили покрай Кабул през 2011 година
Ситуацията докара до угриженост измежду американски военни и политически водачи, че Вашингтон не оставя друга опция на десетки хиляди подготвени от Съединени американски щати бойци, с изключение на да се причислят към талибаните или различен районен съперник.

" На тези момчета не им остава различен избор, с изключение на или да бъдат убити, или, в случай че имат шанс, да бъдат вербувани за другата страна ", пред Радио Свободна Европа през март Майк Едуардс, някогашен инструктор на афганистанските специфични сили.

По думите му, в случай че тези афганистанци изберат втората алтернатива, това би означавало " някои от най-хубавите, които в миналото сме упражнявали, да работят против нас ".

Рискът, който съставляват оставените без някаква форма на отбрана афганистански военни, беше бележит и в отчет на Конгреса на Съединени американски щати през август.

" Този афганистански личен състав познава тактиката на американската войска и разследващата общественост, техники и процедури ", означиха тогава създателите на отчета.
Заплата от 1500 $ на месец
Информацията, че афганистански командоси са били вербувани да се бият в Украйна, беше обявена за първи път от изданието Foreign Policy преди седмица.

Тогава оттова цитираха някогашни военни, които настояват, че от " Вагнер " са се свързали с тях посредством известия по WhatsApp и Signal. Според боен източник на списанието до 10 000 някогашни афганистански командоси биха могли да одобряват предлагането на съветската частна военна компания.

Асошиейтед прес пък заяви тази седмица, че членовете на афганистанските специфични сили са били примамвани с заричане за 1500 $ на месец и леговище за членовете на техните фамилии.

По думите на афганистанския военачалник Аргандивал пред Радио Свободна Европа иранските управляващи са дали ултиматум на командосите, които са потърсили леговище в Иран - или да се върнат в Афганистан, или да се бият за Русия в Украйна. Радио Свободна Европа не съумя да ревизира без значение тези изказвания.
Какво могат да трансформират афганистанците
Дали съотношението на силите на фронта в Украйна ще се промени доста, в случай че афганистанските командоси се причислят към частите на " Вагнер ", е противоречиво.

Според някогашен почитан афганистански чиновник по сигурността, представен от Foreign Policy, присъединяване им във войната на Русия против Украйна " би трансформирало играта " за военните старания на Кремъл.

Сергей Данилов, заместник-директор на Центъра за близкоизточни проучвания на Руската академия на науките, обаче не е на същото мнение. В изявление за телевизия Current Time той сподели, че не се съмнява, че Русия се пробва да вербува афганистанци. Според него обаче те са прекомерно разпръснати, с цел да бъде образувана обединена бойна мощ.

` " Те са подготвени, само че безусловно не са стимулирани ", отбелязва Данилов и обръща внимание на неуспехите им в отбраната на Афганистан против талибаните. " Те не съставляват опасност. Някои съумяха да отидат в Пакистан или даже в Иран. И в този момент се намират в района и отвън него. Но това не са десетки хиляди хора, даже не са хиляди. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР