Те са срещу еврото и по теми като миграцията и

...
Те са срещу еврото и по теми като миграцията и
Коментари Харесай

Пробив на крайнодесните в община в Тюрингия: изводите за Германия

Те са против еврото и по тематики като миграцията и военната помощ за Украйна. Какво обаче значи един дребен политически триумф, реализиран в този момент от крайнодесните популисти от " Алтернатива за Германия "? Анализ на " ".

В Зонеберг се написа история, отбелязва Гидо Фишер в коментара си, оповестен от публичната медия АРД. В този окръг, който е предпоследен по население в цяла Германия, (АзГ) за пръв път завоюва управителния пост в локалната администрация. Така окръгът с 56-хилядно население ще се управлява от Роберт Зеселман, предан съмишленик на най-опасния екстремист в партията, водача на АзГ за цяла Тюрингия Бьорн Хьоке.

Протестен избор

Избирателите гласоподаваха за Зеселман с цялостното схващане за това какво вършат. След първия тур на изборите, когато той завоюва 47% от гласовете, всички други партии приканиха да се гласоподава за претендента на християндемократите. Но този съюз на всички партии против АзГ вероятно единствено оказа помощ на Зеселман, вместо да му попречи. Помогна му и окаяното състояние, в което се намират християндемократите в окръг Зонеберг.

В предизборната конкуренция Зеселман заложи на тематики, които в действителност нямат нищо общо с ръководството на окръга. Защото няма по какъв начин един елементарен областен водач да извърши личния си апел " Напускаме еврото ". Но множеството негови гласоподаватели го знаят.

Как се изяснява този триумф на АзГ?

Част от тях са корав електорат на АзГ, друга част обаче гласоподават за екстремистката партия само от митинг. Окръг Зонеберг наподобява доста добре в икономическо отношение, само че все пак хората имат задоволително аргументи да се усещат огорчени. Например от перманентните рецесии, от които печели Зеселман.

Известно е, че рецесията към пандемията раздели страната на две.

Войната на Русия против Украйна утежни разделянето сред хората. Доста хора се съмняват дали е вярно да се пращат от ден на ден и повече оръжия на Украйна.

Високите цени на силата тежат като воденичен камък както на семействата, по този начин и на бизнесмените. Особено на бизнесмените.

Сред популацията още веднъж се надигат страхове за оцеляване, тъй като цели промишлени браншове са застрашени от изгубване - да вземем за пример доста значимата за района стъкларска промишленост. Заплатите там и до момента не бяха изключително високи, а в този момент могат изцяло да изчезнат дружно с работните места.

Зеселман зае твърда позиция против партията на Зелените и нейната политика. В селските региони на Източна Германия тази партия така или другояче не се радва на изключително огромна известност.
Един от двамата водачи на Зелените Роберт Хабек, който е вицеканцлер и министър на стопанската система, се опита да прокара, с чиято помощ да се понижат нездравословните излъчвания, само че за доста хора цената на подобен преход е прекомерно висока - и извънредно десните от АзГ се възползват от това неодобрение.

Същото важи и за демократичната политика на Зелените към бежанците и мигрантите, която част от гласоподавателите също не утвърждават. И Зеселман се възползва от тези " вдигнати топки ", с цел да събере повече поддръжка за сметка на Зелените.

Продължава победният ход на АзГ?

Какви ще бъдат следствията от тази дребна победа на " Алтернатива за Германия, пита АРД и дава отговор със следния коментар:

" Означава ли да вземем за пример това, че се затвърждава победният ход на АзГ? Не безусловно. Още повече, че ръководещата в Берлин тройна коалиция внесе промени в политиката си във връзка с битовото отопление, миграцията и бежанците, с които потвърди, че се учи от грешките си. Включително и от тази позиция успеха на Зеселман може да не се окаже от основно значение за АзГ на национално равнище. Когато на федерално, провинциално и комунално ниво се води сериозна и честна политика, която хората схващат и одобряват, популистите от АзГ остават на изсъхнало. Точно заради това триумфи като този на Зеселман в окръг Зонеберг могат да се окажат елементарни политически еднодневки ", написа Гидо Фишер в коментара си за АРД.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР