Те са само двама, само два гласа и китара, но

...
Те са само двама, само два гласа и китара, но
Коментари Харесай

Заедно спасяваме животи. 5'Nizza, които правят концерти, за да помагат на своята Украйна

Те са единствено двама, единствено два гласа и китара, само че са най-легендарната украинска група. Култовото дуо 5'Nizza ( " Пятница " ) е в България за първи път, и то за два концерта. От 20 години те свирят по целия свят, само че в последната музиката, която вършат, е с идея. Защото в родината им има война.

" Аз съм боец.

Недоносено дете на войната.

Аз съм боец.

Мамо, заличи раните ми.

Аз съм боец.

На забравена от Бога страна.

Аз съм воин.

Кажете ми от кой роман… "

Още през към този момент далечната 2003 година двама млади украинци изпяха тези думи. Без нито те, нито някой различен да допуска какъв брой безпощадно настоящи ще са съвсем 20 година по-късно - когато в Украйна съветски ракети убиват хора. Изпяха ги на съветски език, на какъвто приказват фамилиите им, на какъвто беседват със своите другари руснаци.

Още при започване на войната, която Русия стартира на 24 февруари, китаристът в дуета – Сергей Бабкин , разгласява нов вид на паметната ария „ Солдат “ ( " Войник " ) . В променения текст той възпя украинската опозиция.

На 4 декември Бабкин и вокалът Андрей Запорожец дойдоха в София, като част от турнето им, което минава през Берлин, Лимасол, Тел Авив, Тбилиси и Прага . Те изсвириха оригинала на „ Солдат “ и още доста от най-известните си части пред българска аудитория.

На 5 декември е вторият им концерт. Той в действителност трябваше да е единствен, само че откакто билетите бяха съвсем незабавно изкупени, уредниците оповестиха още една дата. За наслада на всички фенове на 5`Nizza, които не бяха съумели да се снабдят с такива.

Въпреки че самолетът на музикантите закъсня и се наложи публиката дълго да чака в студената вечер пред клуб " Терминал 1 ", това не помрачи удоволствието им.
 " ); stickyElement.insertBefore(fragment, stickyElement.childNodes[0]); container.parentNode.insertBefore(stickyContainer, container); stickyContainer.appendChild(stickyElement); stickyElement.appendChild(container); }; if (d.readyState === " uninitialized " || d.readyState === " loading " ) window.addEventListener( " load ", render); else render(); })(document);
На 8 април той пусна сингъла „ Продължаваме сами напред “. Печалбата от стрийминг и YouTube беше трансферирана на Харковската детска болница. През лятото Бабкин, дружно с други украински реализатори, взе участие в записа на композицията „ Ние сме Украйна “, която беше пусната, с цел да повдигне духа на украинците.

По тъжна подигравка на ориста на 25 февруари той трябваше да показа своя нов солов албум, в който пее на украински, съветски и британски. Но не го прави, тъй като светът чуваше единствено звука от съветските бомби. Тогава той напомни на президента Владимир Путин една своя независима ария, писана отново преди години: „ Колкото и да живееш, отново ще умреш. Не е ли ясно, няма постоянно да управляваш! ”.

Във видео в Youtube китаристът описа, че със фамилията си се намира в село, в което е прекарал детството си. Каза, че не моли за своето избавление, а прикани на съветски приятелите си от Русия да разубеждават заблудените:

„ Обадете им се, кажете им: дано се свържат с приятелите си, а те – с приятелите си и те – с приятелите си. Моля, съобщете им, че това не е истина, всичко, което ви приказват. Каква „ спецоперация ”, момчета, в случай че танкове минават в центъра на Киев и премазват коли с хора? Какво обучение е това? Тези деца, тези мъже, които бяха изпратени тук, кажете им, апелирам, дано смъкват оръжието и да си отидат у дома ”.

Тогава и Запорожец, който е от рускоговорещите украинци в Харков и е споделял, че мисли на съветски, когато написа текстовете на песните си, записа видео в Instagram. В него, до момента в който от другата стая се чува гласът на дребното му дете, той сподели:

„ Трудно е да се повярва, че Русия ни атакува толкоз грубо и ужасно. Има какво да извършите, хора. Не мълчете! По опция, запазете успокоение и взимайте верни решения. ”
5`Nizza
Сергей Бабкин и Андрей Запорожец, прочут още като Sunsay , се срещат през 1994 година, когато учат дружно в 10-ти клас в Лицея по изкуства в Харков – остарялата столица на Украйна, която в този момент по време на войната е един от най-засегнатите градове. През 2000 година стартират да пишат първите си песни и основават дуета си, който кръщават с съветската дума за " петък " - " Пятница ". Музиката им съчетава разнообразни стилове - реге, фънк, хип-хоп, и за мнозина те са най-хубавата украинска тайфа.

Първата сериозна изява на сцена на 5`Nizza е през 2002 година на фестивала КаZантип, където са видяни от вокала на група W.K.? Едуард Шумейко. Той им провежда няколко концерта в Москва, където стартират да печелят известност.

През 2003 година записват първия си албум против едвам 30 $ , само че нямат продуцент и не могат да го издадат, по тази причина го популяризиран пиратски. Имат голям триумф. По-късно съумяват да издадат публично албума " Пятница " със същите части и няколко бонус.

Имат още два албума - O5 от 2005 година, и КУ от 2017 година Но силата им е в концертите им - органични и естествени, те превземат публиката. Изпълнявайки още от обичаните на почитателите песни - " Весна ", " Стрела ", „ Ямайка “ , „ Зима “, " печелят награди за „ Пробив на годината “ и „ Най-добра нова група “. Парчето „ Але ” става част от втория сезон на сериала „ Слуга на народа ”, който прокара пътя на президента Володимир Зеленски към политиката.

През 2007 година те се разделят. Бабкин стартира солова кариера, снима се в няколко кино лентата в киното, играе в театъра, а Запорожец основава групата SunSay, с която беше в София преди няколко години. Но през 2015 година отново се събират. Каквото и да се случва на сцената обаче, в живота те остават другари вечно. И това проличава, когато се прегръщат на сцената.
С музиката от деца
Сергей Бабкин е роден на 7 ноември 1978 година От 6-годишна възраст посещава бални танци, учебно заведение по изящни изкуства и фигурно пързаляне. Започва да свири на китара на 12 години. Силно повлиян е от групите Браво, Чиж и С, а по-късно и от Владимир Висоцки .

В същото време той харесва театъра. В гимназията взе участие интензивно в учебни аматьорски представления и посещава трагичен клуб.

Завършва Харковски колеж по изкуствата и Музикална школа, с клас по флейта. Свири обаче чудесно и на акустична, и на електрическа китара, като се изключи че пее и владее ужасно техниката бийтбокс.

Бабкин е приключил и театралния факултет на Харковския държавен университет по изкуствата, факултет " Актьор на театъра на драмата и киното.

През 2016 година влиза като треньор в звездното шоу „ Гласът на страната “. А по-късно взе участие дружно със брачната половинка си Снежана в шоуто " Dancing with the Stars ".

Със Снежана, която е арменка по генезис и също актриса, се срещат в харковския Театър 19. Женени са от 2009 година и имат три деца – щерка и двама сина. Бабкин има и още едно момче – от първия си брак. Той постоянно е казвал, че фамилията му е най-важното и провежда по този начин турнетата си, че да отсъства допустимо минимум. Съседите му даже дълго време мислели, че е незает, защото постоянно го виждаха, когато се разхождаше с децата си.

Андрей Запорожец е роден на 5 септември 1979 година в Харков. От дете пее в оперния спектакъл и тренира таекуондо. Имаше избор – музиката и спорта. Решението му е явно. Така постъпва в Лицея по изкуствата. По-късно обаче приключва и Харковския медицински институт и висшето му обучение е за педиатър.

Жени се за Нина Марченко – продуцент на групата SunSay, от която има щерка Соня.

Андрей е вегетарианец още от учебно заведение, харесва езотериката, увлича се от дзен будизма. Има татуировка със слънце на рамото. А един от най-големите му музикални идоли е Боб Марли, на който дружно със Сергей се изясняват в обич с песните си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР