Те са руснаци, но се бият на фронта на страната

...
Те са руснаци, но се бият на фронта на страната
Коментари Харесай

За светлата страна. Руският легион, който се бие за Украйна

Те са руснаци, само че се бият на фронта на страната на Украйна. На униформите им написа " Свобода за Русия ". За какво водят война? 

Родителите на Витя , боен псевдоним на 25-годишен студент по политически науки от Русия, знаят, че той се намира в Украйна и пробва да оказва помощ на локалните. Но не знаят по какъв начин.

Витя е съперник на режима на съветския президент Владимир Путин от години и взема присъединяване в антиправителствени протести- още откогато е възпитаник.

" Надявам се тази война да пречупи политическия режим. Бих желал да се върна някой ден ", споделя той при започване на април пред списание Тайм.

Дни преди да бъде оповестена публикацията на 5 април 2022 година, няколко мъже във военни униформи оповестиха пред публицисти в Украйна, че основават нов батальон на име " Свобода за Русия " ( " Свобода России " ), формиран напълно от съветски жители, непринудено минали на страната на Киев. Като Витя.

" Ние сме за свободна Русия! Ние се борим против диктаторския режим, против нарушаването на демокрацията,корупцията, неналичието на независимост на словото ", написа легионът в канала си в Телеграм.

За легиона се знае малко - от съображения за сигурността на фамилиите на членовете му. През годината обаче няколко души проговориха пред медии. Разказаха своите истории и претекстовете си да застанат с оръжие против армията на родната си страна.
Полиграф за преданост
Броят на участващите в легиона и местоположението им са поверителни. Олексий Арестович, с ъветник на украинския президент Володимир Зеленски, сподели през юни, че става дума за " няколкостотин " членове.

Цезар, псевдонимът на представителя на легиона, също сподели в края на декември пред Агенция Франс Прес, че организацията се гордее с " няколкостотин " руснаци, които след двумесечно образование са били изпратени през май в източния район Донбас, където се водят едни от най-тежките борби от началото на войната. Има бойци от легиона и в.

" Те са стимулирани и професионални бойци, правят работата си съвършено ", споделя пред Агенция Франс Прес украински офицер, помолил за анонимност.

Групата е част от за териториална защита на Украйна, в който при започване на войната по данни на украинското държавно управление са се присъединили над 20 000 доброволци от разнообразни страни по света,.

Сред руснаците в украинската войска има както някогашни военопленници с опит, по този начин и цивилни съветски жители, минали през военно образование, с цел да се причислят по лично предпочитание.

Агенция Франс Прес написа, че новобранците са били подложени на няколко кръга изявленията, психически проби и даже на проучване с полиграф, с цел да се подсигурява тяхната преданост.
 Военен носи униформа със знамето на
На униформите на членовете на легиона под украинското знаме е изобразено още знамето на самия легион, - бяло, синьо, бяло. То се употребява от руснаците, които стачкуват против войната и имитира дизайна на съветското знаме, като аленото е сменено с бяло, с цел да се отстрани асоциацията с " кръв и принуждение ". Това сподели пред Гардиън Игор Волобуев, един от дребното известни военни от легиона.

На ръкава може да се види емблемата с надпис " Свобода России " и пестник в същите цветове.
 Емблемата на
По думите на Волобуев подразделението " не е група наемници ", а публична част от украинските въоръжени сили. Затова, в случай че съветската войска залови членове на легиона, тя би трябвало да се отнася с тях според интернационалното филантропично право.
" Или ще умра като окупатор и палач, или ще умра с чиста съвест "
Игор Волобуев е един от доброволците без боен опит. Той е някогашен вицепрезидент на " Газпромбанк ", третата по величина банка в Русия, притежавана от енергийния колос " Газпром ". Това го прави една от дребното обществени персони, осмелили се намерено да се опълчват на нахлуването на Москва в Украйна.

Въпреки че прекарва по-голямата част от живота си в Москва, Волобуев е с укрански корени и разказва Украйна като " единствената си татковина ".
" Аз не се боря с родината си. Аз се боря против режима на Путин, против злото "
" Дълго време правех взаимни отстъпки със себе си... Но на 24 февруари [денят, в който Русия стартира нашествието си] всевъзможни диалози за взаимни отстъпки станаха невъзможни ", сподели той за Гардиън. " Не можех да бъда част от това закононарушение ".
 Волобуев по среме на изявление за Ройтерс в Киев, април, 2022 година
По думите му обаче множеството от съидейниците му в легиона са там по политически аргументи. " От това, което към този момент видях, това е група мощно стимулирани руснаци, които имат вяра, че успеха над Русия в този момент е единственият метод да се сътвори демократична, цивилизована страна ", сподели той.

" Аз не се боря с родината си. Аз се боря срещ
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР