Те са оцелели от тежкото земетресение в Турция и Сирия,

...
Те са оцелели от тежкото земетресение в Турция и Сирия,
Коментари Харесай

Смъртта на спасените - какво се крие зад нея?

Те са оживели от тежкото земетресение в Турция и Сирия, били са заровени дни наред под руините, избавени са, само че малко по-късно умират. Защо? Какво се крие зад гибелта на избавените? Ето някои от вероятните аргументи в материала на

След опустошителното земетресение в Турция Зейнeп е прекарала повече от 100 часа под руините на срутена къща, преди избавителните екипи да съумеят да я извадят от там.

" Жената се усеща добре поради събитията ", се споделя в прессъобщение на организацията I.S.A.R. Germany, която е измежду участниците в избавителната акция.

Малко по-късно обаче избавената жена умира. " По пътя към болничното заведение тя към момента се смееше ", спомня си Бастиан Хербст, единият от лекарите, които придружили Зейнеп до болничното заведение. Може да има 120 000 аргументи за гибелта ѝ, споделя Хербст. Тя може да е умряла да вземем за пример от вътрешни пострадвания, които в началото не са били диагностицирани. Но е изцяло допустимо Зейнеп да е била сполетяна и от гибелта на избавените.
Смъртта на избавените - какво се крие зад нея?
" Има разнообразни аргументи за гибелта на избавените хора ", изяснява Хербст. Една от тях може да бъде хипотермията. Ниските температури в земетръсната зона водят до стесняване на кръвоносните съдове на затрупаните жертви. Така организмът подсигурява, че през кожата и крайниците се губи допустимо минимум телесна топлота. Температурата на кръвта в тези елементи на тялото се намалява, до момента в който по-топлата кръв навътре в тялото обезпечава действието на жизненоважните органи.

Възстановяването на Зейнеп е било комплицирано, споделя незабавният доктор. " Трябваше да я местим доста, с цел да я освободим ", споделя Хербст. При този развой кръвоносните съдове могат да се разширят, а студената кръв - да потече назад към вътрешността на тялото, изяснява лекарят. Това може да докара до аритмия и гибел.

" Краката ѝ бяха затрупани от камъни и парчета ", спомня си Хербст. Тя е успявала да движи краката си, само че е допустимо тъканите на долните крака да са били повредени от руините, под които тя се е намирала. А когато мускулите са повредени, тялото освобождава миоглобин - това е протеинът, виновен за преноса на О2 в мускулните кафези.

При освобождение на затрупаните, кръвта внезапно може още веднъж да потече свободно и да залее тялото с миоглобин. " Това унищожава бъбреците ", споделя Хербст. Може да се стигне и до бъбречна непълнота и съпътстващо покачване на равнищата на калий. Прекомерното доста калий в организма от своя страна може да докара до вентрикуларна фибрилация - положение, което е изключително рисково за хора със сърдечни болести.
И внезапният спад на напрежението може да докара до гибел
Бастиан Хербст обаче прибавя, че и внезапният спад на напрежението може да докара до гибел. " Познаваме тази ситуация от избавителните акции при корабокрушенци. В момента, в който зърнат спасителните екипи, не могат да устоят повече и се давят ", изяснява Хербст. Хормоните на напрежението поддържат функциите на органите, разяснява лекарят. Ако стресът отшуми след спасяването, кръвоносната система на избавените може да претърпи срив.

Има и още нещо: Зейнеп е загубила брачна половинка и децата си при земетресението. " Може когато го е осъзнала, желанието ѝ за живот се е изпарило ", споделя Бастиан Хербст. " Но няма по какъв начин да знаем сигурно. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР