Те са избрани от жури с председател доц. Елиза Стефанова

...
Те са избрани от жури с председател доц. Елиза Стефанова
Коментари Харесай

Три българки с награди за постижения в науката

Те са определени от жури с ръководител доцент Елиза Стефанова - зам.-ректор на СУ.
Отличията - по 5000 евро, са за планове с световно значение и се връчват по програмата "За дамите в науката " на L`Oreal и ЮНЕСКО.

Церемонията беше през днешния ден, в Световния ден на науката за мир и развиване, в СУ "Св. Кл. Охридски " - сътрудник по плана.

Д-р Изабела Генова, помощник в Института по химия на Българска академия на науките, печели с план за разкриване на нови екологосъобразни различни източници на сила.

Д-р Кирилка Младенова, помощник в Биологическия факултет на СУ, изследва белтъка човешки бестрофин 1, а разновидности в гена, който кодира този белтък, водят до понижаване на зрението и слепота.

Проектът на доктор Наталия Берберова-Бухова, основен помощник в Института по оптически материали и технологии на Българска академия на науките, е с фокус върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с доста по-голям потенциал.

"Днес е превъзходен празник, тъй като даваме оценка на невероятни млади дами, които се занимават с просвета, а в този момент в България това е извънредно мъчно ", сподели на церемонията вицепрезидентът Илияна Йотова, почетен посетител на събитието.

Тя означи, че за жалост за просвета се дават доста малко пари и вниманието на институциите не е задоволително.

"Не обичам квотите - нито в политика, нито в науката, само че би трябвало да признаем, че и у нас има "стъклен таван " - мъчно е да си жена във всяка професионална област. Днес обаче е и ден, в който би трябвало да изразим уважението си към труда и на дамите в науката, ден, в който би трябвало да се борим за тези права ", уточни Йотова.

Тя пожела на отличените млади учени да продължат, както до момента, с неизменност, кураж, упоритост и хъс да пазят правото си да вършат просвета.

Тази година програмата "За дамите в науката " се реализира за седми път в България. Откакто е основана преди 20 години, по нея са отличени над 2500 млади учени, сред които 15 българки, означи Бриджит Стрелър, общоприет управител на L`Oreal - България.

Сред гостите на церемонията бяха Деница Сачева - зам.-министър на образованието и науката, зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов, представители на управлението на Българска академия на науките, ректори на висши учебни заведения.

Поздравителни адреси изпратиха Ирина Бокова, общоприет шеф на ЮНЕСКО, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, националният омбудсман Мая Манолова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР