Те са истински гросмайстори в техния занаят – мексикански готвачи

...
Те са истински гросмайстори в техния занаят – мексикански готвачи
Коментари Харесай

Поздрави от Мексико: модерна дрога за Европа

Те са същински гросмайстори в техния поминък – мексикански " готвачи " на дрога настъпват към Европа и завземат нови пазарни ниши. Само в Белгия и Нидерландия в последно време са разкрити над 40 мексикански нарколаборатории.

Мексикански банди, занимаващи се с произвеждане на метамфетамин, се пробват да се наложат в Европа. В последните години полицията в Белгия и Нидерландия организира многочислените акции, в границите на които бяха разрушени редица лаборатории за опиати. Разследващите допускат, че зад тях стоят мексикански картели, които целят разширение на въздействието и пазара си в Европа.

Все повече мексиканска дрога в Европа

60 публицисти от 18 страни, измежду които от “Ди Цайт”, NDR, WDR и “Зюддойче Цайтунг”, се включиха в огромно следствие за мексиканските картели и техните връзки в Европа. Разследването е оповестено под името " Cartel Project”.

Един от по-особените случаи е от май 2019 година в дребното градче Мурдейк в Нидерландия. Там вниманието на полицията било привлечено от шлеп, закотвен в пристанището и излъчващ странна миризма. При последвалата инспекция на плавателния съд е открита професионална лаборатория за произвеждане на метамфетамини. Трима мексиканци на борда били арестувани.

Само за последните две години в Белгия и Нидерландия са открити над 40 лаборатории за метамфетамини, а 19 мексиканци –задържани. И преди в двете страни са откривани “кухни” за опиати, само че главно такива, в които локални банди създават така наречен “купонджийски наркотици” - екстази и амфетамини. Напоследък обаче зачестиха случаите на директно присъединяване на мексикански наркокартели. Ако те в действителност желаят да се утвърдят в Европа, не са изключени гангстерски войни за преразпределение на територии с други групи, занимаващи се с произвеждане и разпространяване на дрога.

Организирано нахлуване на мексикански картели

" Готвачите " на опиати от Мексико никога не са се озовали инцидентно в Европа, споделя Макс Даниел от нидерландската полиция: " Мексиканците не са каубои, които работят сами. Подобни неща постоянно са проведени. "

Изглежда, че " те търсят способи да разширят активността си в Европа посредством основаването на връзки с локални банди ", споделя Яри Лиуку, който управлява отдела за тежка и проведена престъпност в Европол. Засега няма регистрирани случаи на принуждение от страна на мексиканските банди в Европа. " Но, несъмнено, картелите съставляват опасност, те принадлежат към високорисковите групи от проведената престъпност. "

Разследващите допускат, че мексиканските " готвачи " на опиати пътуват до Нидерландия и Белгия през Испания с туристически визи. Там те създават огромни количества метамфетамин за няколко месеца и по-късно още веднъж изчезват. Очевидно са следени от Мексико и поддържат директен контакт с тамошни незаконни групи.

Има ли медиатори?

По време на правосъдните каузи стана ясно, че някои от мексиканците обменят опит посредством известия от мобилен телефон и изпращат фотоси на продукцията си на номера в Мексико. Все още не е ясно дали лицата, с които контактуват, са просто медиатори, или този развой се управлява директно от картелите.

Анди Крааг, началник на централното проверяващо звено в Нидерландия, и неговите сътрудници допускат, че има самостоятелни медиатори сред нидерландските нарушители и мексиканските картели. " Това са брокерите от подземния свят, мексикански брокери ", сподели Крааг. " Тяхната задача е да се погрижат мексиканските " готвачи " да стигнат до лабораториите в Европа, индустриалният развой да върви безпрепятствено и се договарят за цена. "

Парите отиват при брокера, който по-късно заплаща на " готвача " и удържа комисиона. " Тези медиатори също идват тук и ревизират лабораториите ", споделя Крааг. Пас съгласно него, холандските групи обезпечават суровините и оборудването, след което мексиканците стартират производството.

От Европа към Азия и Австралия

Досега метамфетаминът в Източна Европа се произвеждаше основно в дребни лаборатории за районния пазар на дрога. През последните години мексиканските незаконни групи са усъвършенствали химически процеси, с които могат да произведат доста огромни количества първокачествен метамфетамин.

“Мексиканците са гросмайсторите”, изяснява Крааг. С тяхна поддръжка нарушителите в Нидерландия и Белгия явно могат да създават и по-големи количества. Разследващите считат, че огромна част от дрогата е предопределена за експорт, и най-много за Азия и Австралия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР