Те са хората, които руската военна машина се надява да

...
Те са хората, които руската военна машина се надява да
Коментари Харесай

Не отивайте, освен ако не ви принудят. Как все повече войници от Северен Кавказ се бият в Украйна

Те са хората, които съветската военна машина се надява да активизира за идните дълги борби за Донбас: нямат съвсем никаква военна подготовка и идват от отдалечени планински региони с имена като Дагестан, Ингушетия, Калмикия.

И трите републики се намират в Северен Кавказ , и трите са с най-вече мюсюлманско население, и трите са небогати - по тази причина и мотивацията на болшинството мъже, записващи се в новите отряди, е най-вече финансова.

A задачата на "прикритата готовност ", която се случва сега, е да бъдат образувани нови бойни групи на етнически принцип, службата на Радио Свободна Европа в Северен Кавказ "Кавказ.Реалии ". Те би трябвало да подсилят съветската войска в Украйна и да ѝ оказват помощ в решаващите фаза на войната, която Москва стартира преди 4 месеца.
"Мобилизация в сянка "
През тези месеци Русия претърпя тежки загуби, които към този момент стартират да се усещат. До момента обаче Кремъл отхвърля да разпореди обща готовност в страната. Вместо това, вербовчици в цяла Русия се пробват да насърчат резервисти и други мъже, които дават отговор на изискванията, да поддържат армията.

"Тези старания съставляват форма на прикрита готовност. Това са откъслечни старания, само че те разрешават на съветските военни да устоят във войната, само че не се оправят с фундаменталния недостиг на жива мощ ", написа Майкъл Кофман от американската аналитична компания CNА при започване на юни.

Наравно с това сега Русия набира за работа и млади мъже на възраст сред 18 и 27 години. Въпреки че по закон бойци с по-малко от 4 месеца военна подготовка не могат да бъдат изпращани на фронта, няколко доказани случая сочат, че законовото условие не всеки път се съблюдава.

Прикритата "мобилизация ", която тече в отдалечението райони на Русия обаче е напълно обособен случай.

"Изглежда, че губернаторите [на Севернокавказките републики] са били инструктирани да образуват спомагателни сили в допълнение към формалното набиране посредством военните служби за регистрация и регистриране ", сподели пред Радио Свободна Европа Сергей Кривенко , шеф на правозащитната организация "Гражданин. Армия. Закон ".
 Карта на Северен Кавказ
По думите му към момента не е ясно при какви условия тези бойци, рекрутирани районно, ще бъдат изпратени да се бият в Украйна - в това число какво ще бъде заплащането им и дали ще бъдат публично обсъждани като чиновници на армията или единствено като наемници или паравоенни.

Според Кривенко сходни отряди на районен, етнически принцип се образуват в цяла Русия, само че Северен Кавказ е главното място, в което са съсредоточени тези старания. Причината е, че стандартът на живот и заплатите в района са едни от най-ниските в цялата страна.
наче нямат мотивация да се бият "
По думите на съветския правозащитник Михаил Сава , основаването на спомагателни отряди на етнически принцип е признак за кадровата рецесия в съветската войска и неналичието на искащи да се бият в Украйна.

Сава, който е част от формалната група, документираща военните престъпения в Украйна, показва обаче и друго нещо - такива формирования са "трудни за управление " и имат "слаба дисциплинираност ".

"Те съставляват опасност освен за цивилно население на Украйна, само че и за други елементи на съветската войска ", означи Сава.

Пред Радио Свободна Европа специалистът подсети и че към този момент се е стигало до спорове сред обособени етнически-обособени отряди, подкрепящи съветската армия. През април министерството на защитата на Украйна за престрелка сред следените от Рамзан Кадиров чеченски бойци и бойци от Република Бурятия.

Някои наблюдаващи сред чеченските "кадировци " и главните съветски елементи. Верните на Кадиров бойци и че са направили редица военни закононарушения.

Чеченските отряди обаче изиграха основна роля в някои от сраженията, означават анализаторите, като да вземем за пример при завладяването на южния пристанищен град Мариупол. В тази връзка Денис Соколов , специалист за Северен Кавказ в Free Russia Foundation разяснява, че зад решението за основаване на спомагателни батальони на етнически принцип стои желанието да бъде нараснала мотивацията на бойците.
 Мъже от чеченския батальон
"Това е опит да се обвърже репутацията [на даден отряд или етнос] с успеваемостта на военните интервенции, тъй като другояче хората нямат мотивация да се бият ", счита Соколов.
Привлечени от заплати или заплашвани?
Една от републиките в Северен Кавказ, която се трансформира във все по-голям източник на нови бойци, е Дагестан.

По думите на локалния публицист Магомед Магомедов военната работа от дълго време се е разглеждала като "сериозен обществено издигане " за доста хора в републиката.

"Много огромен % от дагестанските професионални бойци имат висше обучение, само че откакто са учили, те не са могли да си намерят подобаваща работа ", сподели Магомедов.

"Като професионални военнослужещи приходите им са малко над междинните [за Дагестан]. Разбира се, [до февруари] доста от тези хора не са очаквали, че ще би трябвало да вземат участие в сериозна военна интервенция ", добавя той.

В Чечня пък на бойци срещат известна съпротива. Групи за правата на индивида и блогъри описват, че са получили голям брой известия от мъже, които са споделили, че са били заплашвани, с цел да се причислят към локалните паравоенни формирования.

Един съответен случай стана и публично притежание. Четирима мъже, завърнали се от Украйна, се оплакаха, че не са им били изплатени обещаните заплати и са били хвърлени в борба без уместно съоръжение и храна.

Впоследствие Магомед Даудов , ръководителят на чеченския парламент, организира среща с мъжете, която беше излъчена по малкия екран в Чечня. На нея той ги порица, а малко по-късно и четиримата мъже се отхвърлиха от настояванията си.
Неизвестното бъдеще
Докато и съветските, и украинските сили са изправени пред огромен брой жертви поради интензивните боеве, които се водят в източния район Донбас, Москва към този момент съумява да поддържа настъпателните си качества.

Според украински публични лица от страна на Кремъл е спомогнала за привличането на сред 40 000 и 50 000 души, които да попълнят местата на починалите или ранените.

Все отново обаче оценките на западните служби сочат, че съветските военни може скоро да изчерпят бойните си качества и да бъдат принудени да спрат офанзивата си в Донбас.

"Русия може да стигне до миг, когато към този момент няма инерция да продължава напред, тъй като е изчерпала ресурсите си ", сподели английският министър председател Борис Джонсън в изявление за немския вестник , базирайки се на разследващите служби на страната си.

Въпреки възходящата неустановеност във връзка с съветската жива мощ и военно съоръжение, предложенията за относително високи заплати и компенсации бяха много сполучливи при набирането на бойци по контракт.

Пред Радио Свободна Европа Айгюл, която е от Татарстан и която е разпозната единствено със личното си име, с цел да се защищити от гонене –, че брачният партньор ѝ се е записал като професионален боец и е бил изпратен в Украйна, макар че е бил изцяло наясно с "абсурдността на този съответен спор ".

Тя не изиска да разкрие точната заплата, която брачният партньор ѝ получава, само че сподели, че тя е над 100 000 рубли или близо 2000 $ на месец - доста над междинната съветска заплата.

Съпругът ѝ също изиска името му да не бъде упоменато и отхвърли да бъде интервюиран. Той обаче сподели, че е отчаян от войната и изиска Радио Свободна Европа да разгласява неговото предизвестие към други мъже, които обмислят да подпишат контракт и да бъдят изпратени в Украйна.

"Не отивайте, в случай че не ви принудят ", сподели той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР