Те са гъвкави и разтегливи, с много практични приложения, вкл.

...
Те са гъвкави и разтегливи, с много практични приложения, вкл.
Коментари Харесай

Мастило рисува светодиоди върху всякаква повърхност

Те са гъвкави и разтегливи, с доста практични приложения, включително за облекла и в медицината

Ето по този начин елементарно се рисуват многоцветни LED ленти
(снимка: Wang lab)

Изследователи от Съединени американски щати създадоха мастило за изобразяване на светодиоди върху всевъзможни повърхности благодарение на елементарна писалка. Изобретението е изключително скъпо за майсторите-любители – те ще могат да основават елементарно светещи изображения и надписи, които са красиви и привлекателни.

Нарисуваните по този метод светодиоди са гъвкави и разтегливи, което ги прави изключително подобаващи за облекла, отбелязва New Atlas в обява за създаването на учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури.

Изследователите Чуан Ванг и Джуни Чжао към този момент имат опит в създаването на особено мастило за мастиленоструйни принтери, което разрешава печатане на светодиоди, само че то не е уместно за потребление в писалки. Ето за какво двамата учени трябвало да изберат състав на мастилото за изобразяване, което не се разтича по повърхността, не се мокри, не се смесва и се придържа добре към основата.

Строго видяно, с цел да рисувате светодиоди или да вършиме надписи с тях, са нужни три типа мастила: за анода, излъчващия пласт и катода, които се нанасят едно върху друго, както при правене на сандвич. В новата разработка на учените тези функции играят три бои, които също се нанасят една върху друга, без да се смесват. Едната багра съдържа проводими полимери, втората – железни нанопроводници, а третата – кристални материали под формата на перовскити.
още по темата
Достатъчно е да нарисувате LED лента, да свържете източник на зареждане към нея и тя ще стартира да свети в необятна гама от цветове. Освен това рисунката може да се разтяга, няма да се повреди и няма да спре да свети.

Това свойство, считат разработчиците, ще помогне в медицината за използване на индикация към превръзки и на доста други места, да вземем за пример при декориране на дарове и приветствени надписи на пощенски картички, в складовете и така нататък Със сигурност нововъведението ще получи гореща поддръжка измежду феновете на “направи си самичък ”.

Статия за създаването е оповестена в сп. Nature Photonics. Според учените, по този начин нарисуваните светодиоди устоят най-малко 10 000 включвания, работят на 2,4 V и имат бляскавост от 15 225 cd/m². Можем скоро да чакаме всеобщи, налични артикули със светещи LED ленти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР