Те са една от комерсиално най-успешните рок групи, а това

...
Те са една от комерсиално най-успешните рок групи, а това
Коментари Харесай

Imagine Dragons и музиката им, солидарна с Украйна

Те са една от комерсиално най-успешните рок групи, а това лято ще изнесат и първия си концерт в България. Те са Imagine Dragons и са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Разрушени къщи, кратери от паднали бомби, останки от снаряди там, където преди е имало хол, кухня, дом. А измежду тях камерата наблюдава 14-годишният Саша, който се движи по улиците на украинското село в което е живял.

Кадрите не са част от документален филм, макар че демонстрират същинската история на младия Саша, чието отечество в продължение на 5 месеца е било окупирано от съветски войски. Кадрите в действителност са част от видеоклип на американската група Imagine Dragons. С тях бандата желае да продължи диалога за протичащото се в Украйна и да подсети, че съветската експанзия продължава да унищожава животи.

„ Историята на Саша е сърцераздирателна. Има още хиляди като него, които обезверено се нуждаят от помощ “, сподели след публикуването на клипа фронтменът на групата Дан Рейнолдс.

„ Дори през днешния ден фамилията му е без електричество и други съществени комунални услуги “, добави той и прикани почитателите си да оказват помощ с подаяние на.

Видеото е към песента Crushed и беше оповестено в сряда. Сингълът е част от двойния албум на групата - Mercury — Acts 1 & 2, а самият клип е дело на режисьора Тай Арнолд.

В свое изказване Арнолд описа, че е прекарал последната зима в Украйна, където е помагал с доставки за хора в потребност. Много от тези нуждаещи се тогава към момента са били под пряк артилерийски обстрел или неотдавна освободени от окупация.

„ Бях в непрекъснат контакт с Imagine Dragons по отношение на това, което видях, и те бързо предложиха да създадем музикален клип, който да улови страстта на елементарните украинци, страдащи от войната ”, описа Арнолд.

Видеото надалеч не е първият ангажимент на групата с идеята да оказват помощ на Украйна. Още предходната година бандата заяви, че анулира идните си концерти в Русия и Украйна през 2023 година поради продължаващата война и не разрешава продажбата на музиката си в Русия. Впоследствие музикантите се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски и започнаха да работят като посланици на акцията в поддръжка на Украйна.

Рейнолдс описа, че на срещата им със Зеленски украинският президент е споделил, че един от методите музикантите да оказват помощ на Украйна е да употребяват трибуната си с цел да припомнят на хората, че войната продължава.

„ Това е неправда в най-грубата форма. За мен е полуда, че това към момента е част от нашата действителност “, сподели през август вокалистът Дан Рейнолдс.

Това не е първият път, когато бандата употребява триумфа си, с цел да заеме позиция по политически и обществени тематики. През 2013 година Imagine Dragons започва благотворителна организация, наречена Фондация Тайлър Робинсън, помагаща на младежи, които се борят с ракови болести.

През последните години те участваха и в акции против насилието измежду младите, правата на бежанците, на ЛГБТ хората и други.
 Концертът на Imagine Dragons в Dolby Live at Park MGM, 5 януари 2023 година, в Лас Вегас. Концертът беше в изгода за фондацията Tyler Robinson и над 35 локални благотворителни организации в Лас Вегас.
Поп рок групата Imagine Dragons e учредена в Лас Вегас през 2009 година Оттогава тя отбелязва пет поредни дебюта в Топ 10 на класацията Billboard Top 200 с албумите Night Visions (2012), Smoke + Mirrors (2015), Evolve (2017), Origins (2018) и Mercury – Act 1 (2021).

Imagine Dragons основават и три от най-хубавите рок песни на десетилетието съгласно Billboard: " Believer ", " Thunder " и " Radioactive ". Имат близо 50 награди, в това число три Американски музикални награди, една премия Грами и няколко MTV Video Music Awards. Тази година те стартират международно турне, като ще изнесат концерт и в България – на стадион „ Васил Левски “ в София на 30 юли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР