Те са двама от най-обичаните певци на всички времена. Фронтменът

...
Те са двама от най-обичаните певци на всички времена. Фронтменът
Коментари Харесай

Музикални хроники: Фреди Меркюри и Майкъл Джексън – бурно приятелство, три общи песни и раздяла заради лама

Те са двама от най-обичаните артисти на всички времена. Фронтменът на една от най-великите рок групи и Краля на попа.

Легенди от златната епоха на музиката, които се оказали притеглени един към различен във значим стадий от своите кариери и сред тях зародила огромна дружба.

„ Животът би трябвало да е повече от това

Животът би трябвало да е повече от това

Как да се оправим със свят без обич?

Като лекуваме разрушените сърца и плачещите лица “

Това пеят Фреди и Джако в един от дуетите си при започване на 80-те. Тогава Меркюри към този момент е звезда с Queen, а Майкъл тъкмо приключва шестия си албум, който след това ще се издигне в челото на най-прочутите и продавани албуми в историята – Thriller.

През 1983 година те се срещнали няколко пъти в дома на Джако и създали демо записи на три взаимни песни – State of Shock, Victory и цитираната There Must Be More to Life Than This.

За жал, и двамата се оказали прекомерно заети с останалите си действия и не съумели да завършат песните.

През 2011 година обаче се заприказва за дотъкмяване на песните тогава китаристът на Queen Брайън Мей и барабанистът Роджър Тейлър получиха позволение да работят по дуетите на Фреди и Майкъл от шефовете на имуществото на Джексън, които държат правата върху всички негови записи.

в първия си солов албум Mr. Bad Guy. А и нейна ранна демо версия с вокалите на двамата от дълго време беше налична онлайн.

Друга от песните, State of Shock, беше издадена от Майкъл Джексън в дует с Мик Джагър от Rolling Stones и в действителност се беше трансформирала в най-големия шлагер от албума Victory на The Jacksons, фамилната групировка на Майкъл и братята му.

 gettyimages-75509449-594x594

Очевидни са общите страни в характерите им – на сцената и двамата бяха ненадминати шоумени, само че отвън нея постоянно се оказвали неразбрани самотници.

„ Мисля, че съм измежду най-самотните хора на земята “, споделя Майкъл в един от най-известните си цитати, а Фреди като че ли му дава отговор: „ Можеш да имаш всичко на този свят и отново да си най-самотният човек, това е жестока, горчива самотност “.

Не е мъчно да открием и други прилики сред тях – от бурния им персонален живот, през мъчителния им перфекционизъм, та чак до ранната им гибел (Фреди умря на 45 година, Майкъл на 50).


„ Майкъл вежливо се пробва да заобиколи настъпателна млада жена, оборудвана с най-модерна телевизионна техника. Тя запречва коридора, който води до лабиринта от съблекални под залата L. A. Forum.
„ Мога ли да кажа на феновете си, че Майкъл Джексън е почитател на Queen? “, пита дамата. „ Фен съм на Фреди Меркюри “, дава отговор Джако, до момента в който се изнизва около нея в голямото помещение, пренаселено от музикантите на Queen и хора от техния щаб.
Набит човек с тип на ръгбист подлага Фреди Меркюри на старателна загрявка, която би трябвало да прекара изтощените мускули на вокалиста през последния концерт от американското му турне. Цялата група е в въодушевление.
Майкъл безшумно и срамежливо стои до вратата, до момента в който Фреди не го съзира.


Фреди скача от горната страна му като див ротвайлер и насмалко да смаже слабичкия Майк в прегръдката си. Двамата падат върху някакъв голям куфар, който се отваря и изсипва от горната страна им купчина бандажи. Майкъл възкликва с виснало чене: „ Оооо, Фреди! Какво е това? “
Златен шлем за американски футбол изпада и се приземява върху планината от долни дрехи. „ Рокендрола е мъжка работа, дребни братко “, гръмва гласът на Фреди. Майкъл се усмихва и се интересува дали домакинът му в действителност е прекарал последния си рожден ден, висейки гол от полилей. Меркюри се изчервява… “

Фреди споделя, че последователно двамата почнали да излизат дружно и се виждали постоянно.

 gettyimages-88688373-594x594

Бившият управител на Queen Джим „ Маями “ Бийч разкрива пред Times и друга причина двамата да не довършат общите си песни.

Отношенията им почнали да се утежняват и Джексън внесъл напрежение, тъй като имал лама за домакински любим и я водел в звукозаписното студио. „ Меркюри ми се обади и сподели: „ Маями, скъпи, можеш ли да наминеш? Трябва да ме измъкнеш отсам, протоколирам с лама “, споделя продуцентът.

Но макар относителната краткост на другарството им, по всичко проличава, че двамата са оказали много положително въздействие един на различен.

Джако бил осведомен с материала за подготвяния нов албум на групата The Game и изключително огромно усещане му направила една от песните – Another One Bites the Dust, комбинация не на Фреди, а на басиста на Queen Джон Дийкън.

В началото групата имала други хрумвания, само че Меркюри решил да го послуша. Резултатът: Another One Bites the Dust остава измежду най-популярните и сполучливи сингли на Queen с над 7 милиона продажби, а бързо след издаването му музикалните ранглисти били изцяло покорени, изключително в родината на Майкъл Джексън Америка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР