Те са дилъри, те са бизнесмени – това са хората,

...
Те са дилъри, те са бизнесмени – това са хората,
Коментари Харесай

Футболните агенти - индустрия за милиарди

Те са дилъри, те са предприемачи – това са хората, които карат футболните прехвърляния да се случват – услуга, за която взимат внушителни суми.

Доклад, оповестен от международната фурболна организация FIFA, разкрива, че медиаторите и сътрудниците на футболистите по света са прибрали комисиони в размер на 548 млн. $ през тази година за общо 3 844 интернационалните прехвърлянето.

От 2013 година до в този момент комисионите, взети от сътрудниците, доближават 2.14 милиарда $, предава CNN.

Докладът проучва данните от всички интернационалните футболни прехвърляния на играчи през последните пет години в случаите, когато са намесени сътрудници и медиатори.

Близо 20% от всички интернационалните прехвърляния през обсъждания интервал са станали с посредничеството на сътрудник, като по-често на техните услуги разчитат футболистите, а не самите футболни клубове.

По-рано през тази година съперничеството сред топ футболните сътрудници Хорхе Мендеш, Мино Райола, Джонатан Барнет, Фернандо Феличевич и Киа Джорабчиан бе съпоставено с известния сериал Игра на тронове (Game of Thrones).

Мендеш съставлява суперзвездата на международния спорт Кристиано Роналдо, Райола работи с футболиста на Манчестър Юнайтед Пол Погба, до момента в който Барнет е сътрудник на играча на Реал Мадрид Гарет Бейл.

От позиция на страни, клубовете в Италия разчитат най-често на сътрудници при входящи прехвърляния през 2018 година, като над 45% от общо 175 покупко-продажби за интервала са осъществени с медиатори.

Англия е на второ място, като сътрудниците, работещи за локалните клубове, получават най-високи хонорари, които възлизат на 155.8 млн. $ през тази година.

Агентите, свързани с европейските клубове, оформят 96% от парите, платени на медиатори през 2018 година

Колкото по-високи са трансферните суми, толкоз по-малък % отива за сътрудника. Така в интервала 2013-2018 година сътрудниците са прибирали приблизително 28% от трансферната сума, когато става дума за договорка на стойност под 1 млн. $.

При покупко-продажби за суми от над 5 млн. $ междинната комисиона, която получават медиаторите, се свива до 7.3% от сумата.

Понастоящем всеки има право да оперира като сътрудник, само че FIFA възнамерява да наложи известна регулация в този бизнес, като вкара изпити за сътрудници – концепция, която бе отхвърлена през 2015 година

Целта на FIFA е да добави по-висока бистрота в прехвърлянията, поставяйки спънки пред сътрудниците да експлоатират клубовете и играчите.

„ Тези прогресивно нарасващи преводи постоянно не се вършат по чист, открит метод и повдигат много въпроси по отношение на евентуални измами с финансови средства ”, уточни президентът на FIFA Джани Инфантино по-рано през тази година.

Някои клубове от британската Висша лига по футбол приканват за възбрана за заплащане на комисиони в случаите, когато сътрудниците прибират пари, както от тимовете, по този начин и от футболистите за една и съща договорка.

„ Те започнаха да ръководят футбола. Те сигурно изсмукват тонове пари на открито от футбола ”, споделя притежателят на британският клуб Уест Хем Дейвид Голд.

„ Всички се опитваме да платим по-малко, те не вършат нищо за футбола. Не мога да допускам, че това даже е полемика. Освен сътрудниците, всички останали са срещу тях ”, прибавя той.

Футболистите в шампионата на Дания най-често употребяват услугите на сътрудник, като 48% от играчите са създали точно това през тази година. Следват играчите в Норвегия, Холандия, Чехия и Австралия./profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР