Те са част от виенския чар - файтоните или както

...
Те са част от виенския чар - файтоните или както
Коментари Харесай

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

Те са част от виенския сексапил - файтоните или както се назовават тук фиакрите, в които се разхождат туристите на австрийската столица и кочияшите им описват забавни истории от времето на империята, срещат ги с архитектурните забележителности на красивия град.

Но тази виенска атракция и обичан фотомотив провокира спомагателни разноски на градската администрация, защото стоманените подкови износват бързо асфалтовата настилка, а и жителите, живеещи в центъра, се оплакват от тракането на конските копита, написа Цветана Делибалтова особено за Българска телеграфна агенция.

Затова виенската община е упълномощила проучване на целесъобразността да бъдат употребявани пластмасови подкови, съществуващи на пазара, които да станат наложителни за конете, движещи се по виенските улици. Резултатите от проучването, показани тези дни, сочат, че и четирите изпитвани модела подкови са подобаващи за задачата.

Ръководителката на проучването Терезия Лика от Ветеринарномедицинския университет във Виена съобщи в радиопредаване, че компликациите са свързани на първо място с рекомендацията на модел, който да стане наложителен за всички породи коне, теглещи файтоните. Освен това специалистката обръща внимание на обстоятелството, че всеки кон има лична походка и държание, тъй че въпросът се усложнява още повече. Предимства и дефекти за конете имат както стоманените, по този начин и пластмасовите подкови, акцентира Лука.

Според специалистката един от изпробваните модели е стопански преференциален. Цената му е единствено два пъти по-висока от цената на желязната подкова. Ценовият диапазон на пластмасовите подкови е необятен - някои модели са десеткратно по-скъпи от употребяваните сега стоманени подкови. Общината към момента не е решила кой модел ще бъде предпочетен и е упълномощила по-нататъшни проучвания на два нови модела.

По данни на кмета на централния виенски регион годишно кметството изразходва 300 000 евро за ремонти по пътя, провокирани от конските копита. Затова градската администрация изследва опцията за понижаване на тези разноски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР