Те са част от благините, които се полагат на всички

...
Те са част от благините, които се полагат на всички
Коментари Харесай

Вицепремиерът на България получава по 28 хил.лева помощи от Брюксел на месец

Те са част от благините, които се поставят на всички някогашни еврокомисари, напуснали поста си

Вицепремиерката Мария Габриел прибира по 28 хиляди лв. месечно под формата на „ помощи “ от Европейската комисия. Те са част от благините, които се поставят на всички някогашни еврокомисари, напуснали поста си. Според формалната информация на уеб страницата на Европейска комисия излиза наяве, че „ парите за акомодация “ се изплащат в период от три години, считано от деня на овакантяване на длъжността. Тя съставлява 65% от последната съществена заплата на еврокомисаря, написа вестник Ретро.

Според имуществената декларация на Мария Габриел, подадена към КПКОНПИ предходната година, тя е получавала заплащане в размер на 43 790 лв. месечно, до момента в който е изпълнявала функционалностите си на еврокомисар на България. 65% от тази сума се равняват на малко на 28 хиляди лв., които се изплащат на Габриел под формата на отплата след отдръпването ѝ от длъжността. Съществуват обаче известни ограничавания, ако лицето стартира нова доходоносна работа. Сумата от възнаграждението на новата служба плюс тази от компенсацията не трябва да надвишава заплатата, която е получавал еврокомисарят, до момента в който е изпълнявал задължението си. Мария не е застигната от тази уговорка, тъй като вицепремиерският ѝ надник е към 10 хиляди лв. месечно.

Още по-любопитно е, че 44-годишната Габриел някой ден ще се радва на баснословна пенсия. Правилникът на Европейска комисия гласи, че някогашните еврокомисари получават доживотна пенсия, равняваща се на от 4 до 70% от главното им заплащане по време на мандата. В най-лошия случай Мария след навършване на 65-годишна възраст ще получава близо 2 хиляди лв. от Брюксел, а в най-хубавия – до 30 хиляди лв. на месец. Докато пристигна време за пенсионирането ѝ обаче е прекомерно евентуално сумата да е повишена в пъти.

Въпреки големите средства, с които вицепремиерката разполага, тя е притежател единствено на един-единствен парцел в столицата, който ѝ се наложи да населява за непрекъснато, откакто се върна от Брюксел, с цел да взе участие в родната власт. Апартаментът с две паркоместа е с внушителна повърхност от 160 кв. м и е платен от нея през 2021 година против близо 370 хиляди лв.. В Брюксел и Страсбург със брачна половинка ѝ Франсоа и сина им Жан-Едуард са обитавали жилища чартърен.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР