Те са 7 млади хора, от 7 държави на Европа,

...
Те са 7 млади хора, от 7 държави на Европа,
Коментари Харесай

Галаконцерт с шедьоври за цигулка и оркестър, солисти – студенти на проф. Марио Хосен

Те са 7 младежи, от 7 страни на Европа, пленени от цигулката, която учат в класа на проф.Марио Хосен в Нов български университет София. Сега са във Враца, тъй като тази вечер с техен концерт се открива Международният ММФ.

Концертът е наименуван „ В тайнството на цигулковото изкуство “ и в него солисти ще бъдат точно тези младежи, с които в този момент следва да ви срещна.


Терез Плеткуте идва от Литва. Следвала е в Германия цигулка, а в този момент е една от студентите на проф. Хосен в Нов български университет. Щастлива съм, че ще изсвирвам с Врачанския оркестър, с диригент Хр.Павлов., извънредно доста съм признателна на моя проф. Марио Хосен за опцията. Заедно с това съм още по-щастлива, че ще изсвирвам музика от моята страна – концерт за цигулка от Ед. Балсис.

Максимилиане Вилмс е родена в Германия, живее в гр. Кобленц. За мен е огромна чест и наслаждение да изсвирвам със Симфониета Враца. Забавлявам се доста.

Хелена Гарсиа Херузи (Испания)-в момента завършва образованието си при проф. Хосен в магистърска степен. " Много съм признателна да изсвирвам със Симфониета Враца. Този опит е доста потребен за нас – да се научим и да се насладим на музиката. А нека донесем приятност и за тези, които ни слушат. Ще извърша концерт за цигулка от Брамс ".

Кармен Телфеян е от Пловдив (България),

Виктор Василев (България)



Палома е виенчанка, учила е в Музикален лицей, в този момент също студент в класа на проф. Хосен. За първи път ще изсвирвам с вашия оркестър и съм доста щастлива. Ще извърша Втора част от концерт в до мажор за от Моцарт.

Вероника Илиева-Цъган (Полша) – тя е на 15 год., нежна и миловидна, споделя, че татко й е от Полша, а майката е българка.Още от 6 година свири на цигилка, родителите й я дават м Музикално учебно заведение, тъй като преподавателите споделят, че е има гений.

-Как решихте да се отдадете на музиката, имате ли в фамилиите ви музиканти?

Палома: Бях на 6 година, когато видях на симфоничен концерт едно момиче, което беше на моята възраст и свирише на цигулка. Бях запленена и споделих на майка ми – желая и аз да изсвирвам по този начин.

Питам ги от какво са се отказали в името на музиката?

Максимилиане: Ние с Терез свирим в професионален оркъстър в Германия и ни е доста мъчно да се организираме сред концерти, полети и следване. Но съм на 100% отдадена на това което върша с цигулката, ученето ми при проф. Хосен е вдъхновяващо,този опит, който получавам е непостижим.

Хелена – За мен приоритет е цигулката, От тийнейджърските ми години съм фокусирана единствено в цигулката. Още от началото, когато започнах да изсвирвам – не съм имала никакви съмнения. Като взех решение, повече не погледнах обратно.Сега вечеч се любувам доста.

Имате ли си другари и приятелки – въпросът ми е обоснован, тъй като те са на възраст, която стартира от 15 година до 23 година Как гледате на вашите музикални занимания.?

Отговорът е единомислещ – нищо не може да ги откъсне от музиката, а Телфеян споделя, че нейното момче също е музикант и съчетават дружно професионалните си задължения.

Какво ви харесва най-вече в България? – зная авансово отговорите.

- Природата и храната – такива зеленчуци на никое място не сме хапвали. Удивителни са на усет. И месото…

И се усмихват. Искрени, млади, красиви и надарени.

Стискам им палци, тъй като пътят на концертните сцени по никакъв начин няма да им е елементарен. Но имат една премия – те живеят с най-хубавото нещо на света – музиката.



Диригент:
Христо Павлов

В програмата:
произведения от Й. Хайдн, В. А.
Моцарт, Ж. Масне, Й. Брамс, А. Дворжак, Х. Виенявски, Е. Шосон, Е. Балсис

Концертът е с начален час 19 в Градската концертна зала.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР