Те разработват сложни финансови модели и системи, борят се с

...
Те разработват сложни финансови модели и системи, борят се с
Коментари Харесай

Кои са финансовите директори на годината в България

Те създават комплицирани финансови модели и системи, борят се с непрекъснатите провокации, преструктурират, постановат нововъведения, взимат и оферират тежки решения, а с тях се преценяват всички останали мениджъри в компанията. А в годините с коронавирус рецесия, нарушени вериги на доставки, стопански разтърсвания и възобновяване, само че и развихрила се инфлация, ролята им стана все по-голяма. Добре пристигнали в света на CFO - основните финансови шефове.

Понякога определяни и като изпълнителни шефове в сянка, или най-малко техните най-важни съветници, които обаче надали ще видите в светлините на прожекторите. Точно там обаче попаднаха те в обичайния конкурс CFO of The Year, проведен от консултантската компания EY с медийното партньорство на " Капитал ".

След две години спиране поради коронавирус рестриктивните мерки премиите за най-хубав финансов шеф в България в четвъртък вечерта бяха връчени още веднъж, в шест категории - дребни и междинни предприятия; обмисляне и бюджетиране; надзор и отчетност; стратегически сътрудник за бизнес развитие; промяна на финансовата функция; и водачество и развиване на екипа.

Журито в състав с проф. Бистра Боева, УНСС, Данета Желева, основен изпълнителен шеф на " Индустриален холдинг България ", Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ", Николай Андреев, основен изпълнителен шеф на " Виваком ", Тодор Брешков, ръководещ съучастник в Launchub Ventures и Николай Генчев, който беше до скоро основен изпълнителен шеф на " Уника ", излъчиха 18 финалисти, от които шест спечелилия. Журито прави оценка на персоналните качества и професионалните триумфи на претендентите.
Реклама
Конкурсът и достиженията на спечелилите в него са и положително отражение на процесите в стопанската система на страната - CFO на годината стават представители на мощно динамичните браншове - технологии и нововъведения, изнесените услуги, фармация, само че и образованието.

" Радвам се, че в това издание на състезанието виждаме от ден на ден дребни и междинни компании, както и претенденти от доста и разнообразни индустрии; доста нововъведения и от ден на ден образци за това по какъв начин ролята на финансовия шеф се трансформира във все по-стратегическа и определяща за бизнеса ", разяснява Николай Гърнев, ръководещ съдружника на EY за Югоизточна Европа.
Ето ги и спечелилите
Категория " Малки и междинни предприятия " Павлинка Ганчева, " Заедно в час "

Вече пета година Павлинка Ганчева е началник " Финанси и администрация " във Фондация " Заедно в час ". През последните години тя ръководи комплициран развой по финансова отчетност на интернационален план, с присъединяване на над 10 организации от Европейски Съюз, в това число обществени, университетски и Неправителствени организации сътрудници. Благодарение на авансово обмисляне и целенасочена противоположна връзка към всички участници, събирането и обобщаването на информацията се случва леко и безпрепятствено. Високите стандарти на финансово ръководство, които Ганчева постанова, оказват помощ " Заедно в час " да се трансформира в пример за други неправителствени организации и за цялостното одобряване на доверието на донорите към гражданския бранш в страната.
Реклама
Категория " Планиране и бюджетиране " Иван Рангелов, AstraZeneka

Иван Рангелов е e основен финансов шеф за " Клъстер Балкани " във фармацевтичната компания AstraZeneka. Настоящата година се оказва много предизвикателна за него и екипа му - упованията са бизнесът да пораства, само че средата е усложнена от ускоряващата се инфлация, лимитираните запаси и несигурната макроикономическа конюнктура. Заедно със своя екип Иван Рангелов създава финансови модели, с които прави допустимо по-задълбоченото анализиране на рентабилността и капацитета на другите артикули по метод, който да подсигурява оптималната възвращаемост на вложенията.

Категория " Контрол и отчетност " Красимир Чивилиев, " Анакатек "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР