Те пристигат с препълнени коли и автобуси, за да се

...
Те пристигат с препълнени коли и автобуси, за да се
Коментари Харесай

Пазаруват като луди: българи се възползват от евтината турска лира


Те идват с претъпкани коли и рейсове, с цел да се възползват от преференциалния обменен курс на турската лира: българи и гърци всеобщо са се втурнали към Турция на пазар, пишат няколко задгранични издания.

Те идват с претъпкани коли и рейсове, с цел да се възползват от преференциалния обменен курс на лирата и да напазаруват на ниска цена. Както осведоми организация „ Асошиейтед прес ", българите и гърците всеобщо са се втурнали към Турция на пазар.

„ Шпигел " напомня, че предходната седмица.
Редакцията предлага
През декември тя доближи исторически спад - 18,36 лири за един щатски $ – обезценяване с над 60 % за една година. След оповестяването на ограниченията курсът се увеличи ненапълно - в понеделник един $ се обменяше за 11,4 лири. Но това отново е с 35 % по-малко, в сравнение с преди година.

„ Пазаруват като луди "

- минават през обменните бюра и потеглят по пазари и супермаркети. Агенция „ Асошиейтед прес " цитира жена, тръгнала още в три часа през нощта, с цел да бъде на сутринта в Одрин. Сменила си 200 лв. за турски лири и се втурнала към магазините. Друга жена споделя, че пристигнала да купи дарове за децата и внуците, защото в България е доста по-скъпо.

Пред „ Euronews " пристигналата също от България Гюлфие Осинова споделя следното: „ За мен е по-практично да пазаря тук. Купувам облекла и храна, както и всичко останало, от което имаме потребност за нас, за децата и за внуците. В България всичко е доста по-скъпо. Обмених 500 лв. - това ще стигне за всички ни ".

Турция се намира в икономическа рецесия с инфлация от над 21 %, по публични данни. Но за купувачите от България. В последните седмици чужденците са станали четири пъти повече, споделя Бюлент Рейсоглу от управата на пазарите в Одрин. Той споделя, че паркингите са цялостни с български коли. „ Пазаруват като луди без да знаят какво купуват " - по този начин той разказва обстановката и добавя, че хората купуват избрани артикули в големи количества.

И хората от прилежаща Гърция идват да обменят своите евро в лири и да пазарят. Една от купувачките споделя, че се радва на опцията да купи дарове за фамилията си.

Обвинения против икономисти и публицисти

Междувременно турският Банков контрол внесе тъжби против някогашни ръководители на, публицисти и икономисти с обвиняването, че били повлияли на курса на лирата с мненията си, изразени в обществените мрежи. Разпоредбата, която била нарушена по този метод, се отнася до разпространяването на „ голословни изказвания, които вредят на името на избрана банка или могат да го опетнят ", осведоми организация „ Ройтерс ". В обвиняванията по този начин и не се показва от кои тъкмо изявления са провокирани.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР