Те помогнаха на милиони да се предпазят от Ковид-19, вече

...
Те помогнаха на милиони да се предпазят от Ковид-19, вече
Коментари Харесай

Ваксина срещу Ковид-19, скоро и срещу рак: революционерите от BioNTech

Те помогнаха на милиони да се предпазят от Ковид-19, към този момент тестват и ваксина против рак: Угур Шахин и Йозлем Тюреджи от BioNTech получават най-престижната премия за медицина в Германия за своя пробив в РНК-технологиите.

Угур Шахин, Йозлем Тюреджи и Каталин Карико получават най-реномираната награди за медицина в Германия. Отличието " Паул Ерлих и Лудвиг Дармщедтер " за 2022 година им ще им бъде връчено за " тяхната визия, устойчивост и поредност при създаването на нов лечебен способ въз основа на РНК-технологията ". Според Тома Бьом, шеф на института " Паул Ерлих ", тримата учени са работели в тясно съдействие, което в последна сметка е довело и до триумфа.

Нова ваксина за по-малко от година?

Първоначално тримата наградени откриватели са желали да разработят нови способи за терапия на раково болните. " Представете си, че е допустимо да назначите самостоятелна терапия за всеки болен от рак, вземайки поради генетичните признаци на съответния тип израстък. А в този момент си представете, че тази самостоятелна терапия е репродуктивна, бърза и евтина. Искаме да революционираме лекуването при болните от рак ", коментира на уеб страницата на BioNTech Угур Шахин. Той и брачната половинка му Йозлем Тюреджи основават компанията BioNTech със седалище в Майнц през 2008 година.

Когато през януари 2020 избухва пандемията от ковид, Шахин и Тюреджи напълно насочват напъните си към създаването на ваксина против незнайната до тогава вирусна зараза. Тогава никой не е вярвал, че за по-малко от година те ще разработят многообещаваща иРНК-ваксина.

" Този къс период е несравним ", споделя по този мотив Бьом. Казано по различен метод: BioNTech и нейните създатели съумяват да напишат история в медицината.

Малко преди предходната Коледа BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer получават позволение за приложението на тяхната ваксина в страните от Европейски Съюз, която продължава да играе значима роля за попречване на разпространяването на SARS-CoV2. Но създаването на имунизацията не стопират напъните за прогрес в предварителната защита на рака. Обратното даже – триумфът на BioNTech с имунизацията против Ковид-19 обезпечава на компанията нужните финансови средства за продължение на нейната изследователска активност.

Три мигрантски истории на триумфа

Угур Шахин постоянно е подчертавал, че това не е единствено негов триумф, а дело на редица учени. Към тях принадлежи и американската биохимичка от маджарски генезис Каталин Карико, която също е измежду лауреатите на премията на " Паул Ерлих ". Като специалист в региона на ДНК и иРНК-технологиите тя взе участие интензивно още през цялото време в създаването на имунизацията против ковид. От 2013 година Карико работи за компанията BioNTech. Днес тя е неин вицепрезидент.

Угур Шахин и брачната половинка му също са с мигрантски корени. Шахин идва в Германия на 4 години. Заедно с майка си той напуща турския град Искендерун, с цел да заживеят дружно с татко му в Кьолн. Именно там Шахин приключва учебно заведение, а по-късно и медицина. Работи поредно като интернист и онколог в Университетската клиника в Кьолн, в Института за пробна имунология към Университетската болница в Цюрих, както и в Университетската клиника в Майнц. След това е назначен в Заарландския университет в Хомбург, където през 1992 година среща бъдещата си брачна половинка Йозлем Тюреджи. Двамата се реалокират в Майнц, където през 2002 година Тюреджи пази докторска купа по молекулярна медицина.

Шахин, Тюреджи и Карико са лауреати на голям брой интернационалните награди. Към тях в този момент се прибавя и влиятелната премия на името на Паул Ерлих и Лудвиг Дармщетер за 2022 година. Тя ще им бъде връчена на 14 март идната година. Наградата е дотирана със 120 000 евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР