Те могат да изпълняват монотонните, рутинни, досадно повтарящи се дейности,

...
Те могат да изпълняват монотонните, рутинни, досадно повтарящи се дейности,
Коментари Харесай

Роботите обещават да преобразят строителната индустрия

Те могат да извършват монотонните, рутинни, досадно повтарящи се действия, оставяйки опция на хората да вършат други, по-важни неща

Технологията разрешава на роботите да се оправят с ежедневни и повтарящи се задания
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на роботите, изпълняващи рутинно-повтарящи се задания, може да надскочи този на техните човешки сътрудници в границите на идните пет години, съгласно неотдавнашно изследване на щатския Институт за икономическа политика в Средния Запад (MEPI). През 2017 година пък Световният стопански конгрес предвижда, че над половин милион места за строителни служащи ще бъдат предадени на роботите до края на десетилетието.

Изграждането на нова постройка е мъчна работа, обвързвана с повторяеми дейности – сковаване на плоскости, наливане на бетон, редене на тухли. Затова не е необичайно, че от ден на ден строителни компании по света търсят – и намират – способи да автоматизират тези рутинни, повтарящи се действия посредством роботи.

Роботите ще лишават работните ни места?

Технологията разрешава на роботите да се оправят с ежедневни и повтарящи се задания, каквито са много типични за строителството. Машините са съвършени „ претенденти ” за реализатори на задания по зидане на тухлени стени или сглобяване на авансово кодирани елементи.

Роботите не могат да вземат решения в обстановки, в които би трябвало да се преценяват голям брой фактори, тъй че няма по какъв начин да извършват лидерски функции. Но тъкмо в това е хубавото им – те могат да извършват монотонните, рутинни, досадно повтарящи се действия, оставяйки опция на хората да вършат други неща – такива, които изискват познание, сръчност, вземане предвид, житейски опит.

Сигурност

Въвеждането на роботи в ежедневната, рутинна работа по градежите се чака да увеличи сигурността за строителните служащи. По-малко хора на рискови места значи по-малко възможност от произшествия. А това е скъпо за промишленост, печално известна с немалкия брой на наранените и починалите по време на работа – служащи, паднали от скелета, затрупани от недобре построени стени и други

Прецизност

Следва да се има поради, че роботите са отлични реализатори на рутинните и повторяеми задания без компромис в прецизността. Те не се уморяват, не им омръзва, не им става скучно, не се разсейват. Еднакво „ съсредоточени ” са от самото начало. Измерват всичко точно, даже в края на работния ден, когато човешките ръце са изтощени и могат да се отклонят, въпреки и нищожно.

Дори сега някои от водещите строителни компании в света към този момент употребяват дронове, с цел да мерят параметрите на строящите се здания непрекъснато и да наблюдават дали няма разминаване по отношение на първичния план.

Обучение

„ В момента претърпяваме цифрова гражданска война, която трансформира разпоредбите на това по какъв начин работим като промишленост. Става по-бързо, по-добро и по-гъвкаво ”, споделя изпълнителният шеф на Balfour Beatty Construction – Леон Куин. „ Възприемайки цифровите решения, ние сме по-способни да предоставяме ефикасни и по-безопасни решения на своите клиенти ”.

По неговите думи тези промени ще подсигуряват, че строителната промишленост ще образова актуалните и бъдещите си чиновници за уменията да експлоатират „ новите технологии, новите материали и новите способи на работа ”.

Нов тип архитектура

„ Това е нов метод да забележим архитектурата ”, разяснява Матиас Колер, член на изследователския екип на DFAB House – швейцарски екип, построил неотдавна къща напълно посредством роботи – от проектирането до последната керемида. „ Работата на архитектите от дълго време е съсредоточена върху вдъхновяващи строителни форми, до момента в който техническите особености на строителството са оставени на назад във времето ”.
още по тематиката
Колер обаче счита, че в този момент, с навлизането на роботите в строителството, обстановката бързо ще се промени. „ Това по какъв начин използваме ресурсите за създаване на нашите жилища ще стане нещото, което е в центъра на архитектурата ”, твърди той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР