Те коментираха публикувания преди дни концептуален модел за промени във

...
Те коментираха публикувания преди дни концептуален модел за промени във
Коментари Харесай

Срокът Е До 15 Януари! Всички Български Пенсионери С Втора Пенсия Незабавно Да Прочетат! Гръмна Информация От Нои, Че Трябва

Те разясниха оповестения преди дни концептуален модел за промени във втория дирек на обезпечаване. Документът планува втората пенсия да може да се изтегли едновременно, да се получава на части или да се избере опция за пожизнено погашение, като в третия случай остатъкът от парите няма да се наследява.

Родените след 1959 година, които са първите, които получават пенсии от втория дирек, имат минимум натрупвания в персоналните си сметки. Тези, които са навлезли на трудовия пазар след въвеждането на системата при започване на 21 век, ще имат спестявания там през целия си трудов живот.

Това е по този начин, тъй като парите ще се трансферират към живеещите по-дълго, в случай че техните натрупвания се изчерпят, разясни Димитър Манолов, ръководител на КТ " Подкрепа ".

Между работодатели и синдикати въпреки всичко има и разлики.

Според Васил Велев, началник на АИКБ, в концепцията погрешно се вкарват условия от първия дирек на пенсионната система, до момента в който водещ аршин би трябвало да е единствено възрастта. Например, предлага се ограничаването обезпечения да получава право самичък да избере по какъв начин да му се изплатят парите, единствено в случай че спестеното от него в универсалния фонд е задоволително да получава сред 20 и 50% от минималната пенсия.

Велев настоя да се преразгледа и процентът, с който пенсията, плащана от Националния застрахователен институт (НОИ), ще се понижава. Според нормативната уредба процентът е 28. (това е по този начин, тъй като 28% е делът от вноската, която се трансферира към втория дирек за родените след 1959 г.). Велев посочи обаче, че това е незаслужено, тъй като едвам 40-50% от бюджета на Национален осигурителен институт се пълнят от осигурителни вноски, а останалото се прибавя от бюджета - т.е. от налозите на същите тези жители.

Председателят на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване Никола Абаджиев добави, че с тази наредба хората, които се обезпечават във втория дирек са осъдени, написа Дир.бг.

Той заяви, че междинната сума по 1 сметка в повсеместен пенсионен фонд е към 3000 лева като има хора с доста по-големи суми и с доста по-малки.

Според него хората с дребни натрупвания във фондовете могат да се окажат с по-ниска втора пенсия, в сравнение с в случай че се откажат от нея и трансферират парите си в държавния взаимен фонд в Национален осигурителен институт. При спестилите повече обаче тя ще е по-голяма. За последните две години фондовете са нараснали парите на клиентите си с по над 5%, сподели той.

Спор провокира и тематиката, къде ще е по-висока пенсията - единствено в Национален осигурителен институт или в двата пенсионни стълба. От синдикатите считат, че тя ще е по-висока единствено в Национален осигурителен институт, до момента в който работодателите са безапелационни, че с двата стълба ще има по-високи пенсии.

От синдикатите възроптават и против високите такси на пенсионните сдружения. Според тях 10% върху постъпилите пари във фондовете е прекомерно скъпо за жителите.

До 15 януари е срокът, в който бизнесът, синдикатите и фондовете би трябвало да дадат предложенията си, след което те ще бъдат завършени в законови текстове.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР