Те изглеждат така, сякаш са пристигнали от друго измерение, от

...
Те изглеждат така, сякаш са пристигнали от друго измерение, от
Коментари Харесай

Възпитани, приветливи, уравновесени: в България се случва чудо


Те наподобяват по този начин, като че ли са пристигнали от друго измерение, от някаква по-добра версия на света: възпитани, уважителни, уравновесени. Хора, олицетворяващи приветливостта. Тези дни в България се случва знамение.

Кирил Петков и Асен Василев

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Бях на към 10, когато си дадох сметка, че чудеса се случват. Наближавах 30, когато разбрах, че в проектите си - изключително политическите - човек наложително би трябвало да включва фактора „ знамение ”. Защото, въпреки да са непредсказуеми, чудесата въпреки всичко се случват. И когато чудото ненадейно се стовари от нищото, ще си подготвен да влезеш във вратата, която то ти отваря.
Редакцията предлага
Добре пристигнали в 21 век

Тия дни наблюдавахме „ онлайн ” точно случването на знамение. Иде тирада, несъмнено, за. Тези договаряния отварят врата към едно бъдеще, мечтано от три десетилетия, само че изглеждало недостижимо: „ България да стане естествена западна страна ” - фразата за пръв път е произнесена още на Кръглата маса от 1990 година.

В последните над три десетилетия в българската политика следим няколко съществени, базисни типажи. Имаме тарикати, тоже простаци, които се отнасят към политиката по този начин, както Остап Бендер се отнася към непознатата благосъстоятелност. Имаме предводители на крепостни селяни, имаме клоуни, които желаят да са известни, с цел да ги разпознават на улицата. Имаме и безкористни революционери, които се борят против всички горепосочени. Но относително рано прегарят и по този начин стават безполезни за общото богатство. А в последна сметка главният режим на взаимоотношение сред всички тях е абсурдът.

Сегашните договаряния, с дребни изключения, разкриват съществуването на един различен типаж, друг от горепосочените. Повечето участници, въпреки някои от тях да познаваме от години, нямат държанието, предстоящо от жителите на тези земи. Те наподобяват по този начин, като че ли са пристигнали от другаде, от някаква по-добра версия на света.

Последните избори демонстрираха, че на българския народ са му писнали нормалните политически типажи. Дори след сериозен флирт с революционерите народът отсъди, че и от тях му е писнало. И постави на челното място други хора - точно тези, които наподобяват като пристигнали от по-добрата версия на света: възпитани, уважителни, уравновесени. И може би най-важното - хора, олицетворяващи „ приветливостта ”. Онази добродетел, която Джейн Остин слага на върха на добродетелите.

Гласувайки за приветливи хора, българите най-накрая дадоха сигнал, че желаят да изоставен 19-и век (в момента олицетворяван от Българска социалистическа партия и " Възраждане " ), в който обичайното семейство отрежда на дамата живот в кухнята, а мъжът наложително би трябвало да е навъсен, с цел да бъде взиман насериозно. Българите явно желаят да изоставен и оня 20-и век (в момента олицетворяван от ГЕРБ и ДПС), в който мощните мачкат слабите. Накратко: българите ни оповестиха, че към този момент желаят да живеят в 21-ви век.

Дори единствено следенето в интернет на експертните договаряния за държавно управление илюстрира това протичащо се сега знамение. Къде са нормалните викове, подскоци и плезене? Къде са идиотските „ червени линии ”? Къде е опитът да унизиш другарчето или да го обявиш за изменник? Тези неща останаха затворени във вътрешнопартийните разправии. Навън, на огромната сцена, виждаме някакви обичайно изглеждащи хора да разискват общото богатство с порядъчен звук и рационални причини - т.е., да вършат онази същинска политика, която е разказана още от Аристотел преди към 2300 години. Не минаха и две хилядолетия и половина - и влязохме в крайник с времето...

Случващото се знамение има две страни. Едната е, че се откри група българи, която да приложи на родна почва оня вид организация на договарянията, който от дълго време се ползва в „ естествените западни страни ”. Не си споделиха като мнозина преди тях: „ Тия неща работят ТАМ. Тук, в родината на Бай Ганьо, Андрешко и Големанов - тука е друго ”. Те показват това стабилно („ западно ”) държание, което по принцип липсва по нашите земи и което изисквам (с изменчив успех) и от моите студенти: научил си нещо - прилагай го, не се повличай по другите към теб, които не са го учили.

Проф. Евгений Дайнов

Втората част от чудото е, че този метод към този момент сработва. Родната почва не се оказа чак толкоз негостоприемна за семена, донесени от по-цивилизовани земи. В масата си събраните за договаряния специалисти, въпреки излъчени от партии, поеха топката, вдигната от Кирил Петков и Асен Василев и заиграха с нея по разпоредбите. Пророкуванията за бърз неуспех пред камерите не се сбъднаха, защото участниците в тази игра се отхвърлиха от нормалното за тези земи държание. Експертите се оказаха устойчиви. Не се преродиха в нормалните политически типажи, а удържаха държанието си: да спорят по проблем, с цел да стигнат до неговото решение, както са привикнали на стотици конференции, кръгли маси и семинари.

За да бъде чудото цялостно

За да бъде цялостно обаче, чудото би трябвало да има и трета част: когато пристигна етапа на политически диалози сред партийни водачи, те да продължат да следват към този момент заложения жанр и метод на работа. Ако някой реши да трансформира в „ алена линия ” някой собствен безчовечен идеал - битка с „ джендъра ”, да речем, или редуциране на народните представители на половина - чудото може да се разсърди и да си тръгне. Да тръшне вратата след себе си и като се огледаме, да забележим, че не сме на кон, а на магаре. И че не се носим с лекост напред, а сме затънали в калта.

Съвет към всички договарящи: чудеса се случват, само че не постоянно. Ако пропуснеш едно, след това не се знае по кое време ще пристигна друго. Радвайте се, драги, на протичащото се знамение, до момента в който е тук. Ползвайте го. То пари не желае.

Въпреки заученото си обезверение, в последните три десетилетия българите няколко пъти са влизали във врата, отваряна от някое знамение. И постоянно са печелили. Именно това приемане на чудото е главната причина сега България да не е Беларус или Молдова.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР