Те бяха на първа линия в ДПС и ГЕРБ. После

...
Те бяха на първа линия в ДПС и ГЕРБ. После
Коментари Харесай

ДПС и ГЕРБ прегърнаха обратно Пеевски и Горанов. Влияят ли още санкциите Магнитски

Те бяха на първа линия в Движение за права и свободи и ГЕРБ. После Съединени американски щати ги глобиха за корупция и партиите им ги отритнаха. Днес Делян Пеевски и Владислав Горанов още веднъж се усмихват от първия ред. Как се стигна дотук и работят ли глобите по закона " Магнитски "?

В продължение на месеци те бяха токсични, тъй като са глобени от Съединени американски щати за корупция. Партиите им се отричаха от тях. Сега те са още веднъж на първия ред в същите партии.

Така в резюме наподобява обстановката със глобените от Съединени американски щати по световния закон „ Магнитски “ Делян Пеевски от Движение за права и свободи и Владислав Горанов от ГЕРБ.

В края на февруари.

Десетина дни по-късно на на първия ред застана Горанов. Само през две места от него седяха водачът Бойко Борисов и вицепремиерът Мария Габриел .

Между двете събития имаше и още едно, което свърза българската политика със глобите „ Магнитски “. Санкционираният по световния закон и обвинен по няколко каузи - Национално придвижване „ Център “.

Така разумни станаха няколко въпроса:
Какъв резултат имат американските наказания по „ Магнитски “ в БългарияЗащо наподобява, че българските политици не се интересуват от тях?Как се стигна до това, че ГЕРБ и Движение за права и свободи първо се отхвърлиха от глобените за корупция, след това ги оправдаха?

Свободна Европа потърси отговори и изпрати въпроси до Посолството на Съединени американски щати в София, както и до Движение за права и свободи.
Прозападно държание и институции-чадър
Според специалиста по сигурност от Центъра за проучване на Демокрацията Тихомир Безлов глобите работят „ очевидно и интензивно “ в интерес на прозападното държание на партиите.

„ Примерно в тази ситуация с Движение за права и свободи, партията се пробва да има намерено прозападно държание “, сподели той.

Според преподавателя по политология от Софийския университет Даниел Смилов глобите имат голямо значение поради това, че е ясно, че за избрани политици американското държавно управление има данни, че са свързани с корупция. В същото време обаче е отговорност на българските управляващи да подхващат дейности по отношение на тази информация.

„ Защо става по този начин, че такива политици да са на първия ред в Народното събрание и да стават шефове на партии? Според мен отговорът е, че и правосъдната система е овладяна, и основни институции работят като чадър “, сподели още той.

Свободна Европа изпрати въпроси до посолството на Съединени американски щати в България за това дали глобите, наложени от Вашингтон, работят, както и по какъв начин се разчитат дейностите на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Санкциите са „ още един инструмент, с който да поддържа напъните на разнообразни страни по света да предизвикват върховенството на закона
От там дадоха отговор, че глобите са „ още един инструмент, с който да поддържа напъните на разнообразни страни по света да предизвикват върховенството на закона и положителното ръководство “.

„ И макар че, както във всяка друга страна, има работа за извършване, ние виждаме позитивни знаци. Българските жители упорстват за по-голяма отчетност и държавното управление предприе стъпки в тази посока “.

От там споделиха още, че няма да разясняват обособени претенденти, а „ право е на българския народ да избира тези, които той счита, че най-добре ще показват неговите ползи “.

Пеевски - от липса на участие до ръководител на Движение за права и свободи
от Съединени американски щати през лятото на 2021 година Причината, посочена от Вашингтон, беше присъединяване на депутата в корупция, както и че си е „ служил с търговия с въздействие и подкупи , с цел да се отбрани от публичен надзор и с цел да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество “. Посочена беше и сделка с политици за поддръжка и позитивно медийно отразяване „ в подмяна на отбрана против неказателно гонене “.

До момента на издаването на наказания Пеевски беше избиран за народен представител в три следващи Народното събрание. Той беше заставал и отпред на листата за представители в Европейския парламент на Движение за права и свободи. Беше прочут обаче не с дейностите си в Народното събрание, където не ходеше на работа, а с голямото си медийно и бизнес въздействие.

Веднага тогавашният водач на движенито Мустафа Карадайъ сподели обществено, че Пеевски „ в никакъв случай не е бил част от Движение за права и свободи и в никакъв случай не е взел участие във взимането на политическите решения в Движение за права и свободи “. По думите му депутатът е бил част от „ гражданската квота “ на партията, на която е „ другар “.

След това за едни от серията парламентарни избори Пеевски не беше включен в листите на придвижването.

Само няколко месеца по-късно обачев листите на Движение за права и свободи. Отново беше определен и за депутат.

След последните парламентарни избори през април 2023 година Пеевски стартира да върви постоянно на работа и последователно се трансформира в главен представител на Движение за права и свободи. Движението поддържа държавното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ. Пеевски опита да наложи облик на представител на ръководството, въпреки партията официално да не взе участие в него.

В края на 2023 година като ръководител на Движение за права и свободи, а Пеевски зае мястото му на ръководител на парламентарната група. През февруари той и различен народен представител - Джевдет Чакъров - бяха определени за ръководители на Движение за права и свободи.

Свободна Европа изпрати въпрос до Движение за права и свободи по кое време Пеевски публично е станал партиен член, само че до публикуването на материала не получи отговор.

Трансформацията на Пеевски след глобите „ Магнитски “ съответства по време и с трансформацията на Движение за права и свободи. Допреди няколко години, въпреки че постоянно заявяваше, че е част от Либералния интернационал, придвижването заемаше и проруски позиции - поддържаше да вземем за пример построяването на инфраструктура, обвързвана с огромни съветски енергийни планове като „ Южен поток “ , който по-късно се трансформира в „ Турски поток “ . След това едно от най-често повтаряните от партията избрания за ориентацията ѝ е „ евроатлантизъм “.

Според Тихомир Безлов тази смяна се дължи точно на глобите по закона „ Магнитски “.

„ Движение за права и свободи се пробва да има намерено прозападно държание. Според мен тази позиция е по този начин дейна, бих споделил нападателна, поради визията, че това може да докара до смяна на държанието на администрацията на [Джо] Байдън “, сподели той.

Даниел Смилов също отдава смяната на опита на Пеевски да " компенсира вредите " от санцкиите.
Единственият, който щастливо приема Движение за права и свободи като сътрудник, е ГЕРБ и те са в симбиоза
" По отношение на Движение за права и свободи не е отпаднала тази стигма, че са сложен съдружен сътрудник. Единственият, който щастливо ги приема като сътрудник, е ГЕРБ и те са в симбиоза, само че тази симбиоза не им оказва помощ изключително, тъй като и двете партии са еднообразно натоварени с корупционни подозрения ", сподели Смилов.
Борисов оправдава Горанов
Друг глобен по „ Магнитски “, който първо беше отблъснат, а в този момент наподобява оправдан, е Владислав Горанов .

Той беше на глобените от Съединени американски щати лица през февруари 2023 г . Посочената причина беше, че като финансов и зам.-финансов министър в кабинетите на Бойко Борисов е употребявал поста си, „ с цел да подкрепи подкупването на български държавни лица и лиши българската страна от данъчни приходи в интерес на български олигарси “.

Като причина беше посочено още „ присъединяване в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес “.

Последното съответствува с разказите на Васил Божков, че е бил жертва на скица за изнудване от страна на Горанов и Борисов. По тях доказателства.

След като беше глобен по " Магнитски ", персонално Борисов дефинира Горанов за „ някогашен наш член “ и сподели, че партията се разграничава от него. Тогава водачът на ГЕРБ сподели още, че е уверен в невинността на Горанов.

Всъщност Горанов беше отхвърлен като министър на ГЕРБ доста по-рано. с претекста, че би трябвало да се изчистят подозренията, че кабинетът има връзки с Движение за права и свободи и Делян Пеевски.

В месеците, откакто беше глобен, самият Горанов в серия от изявленията наблягаше, че е член на ГЕРБ и отхвърляше обвиняванията. В края на 2023 година стартира да се появява и на обществени събития с Борисов.

На националното заседание на ГЕРБ в понеделник пристигна и реабилитацията. В една от залите на НДК Горанов беше на първия ред, на който бяха седнали Бойко Борисов и Мария Габриел, а по-близо до двамата бяха единствено зам.-председателката на парламентарната група на ГЕРБ Рая Назарян и ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев .
 Бойко Борисов, Мария Габриел, Рая Назарян, Делян Добрев и Владислав Горанов, седнали на първия ред по време на националното заседание на ГЕРБ на 5 март 2024 година
По време на речта си Бойко Борисов на няколко пъти се обърна към някогашния си финансов министър и го похвали, че е бил главен мотор за приближаването на България до банкет в Еврозоната с участието в Европейския банков съюз през 2020 година

Според Тихомир Безлов претекстовете на Горанов за опита му да се върне в политиката са сходни с тези на Пеевски.

„ Той също търси съгласно мен някаква опция да взе участие в политиката и вероятно да получи отпадане от листата “, сподели той.

Според специалиста е значимо да се има поради, че в Съединени американски щати следва и „ промяна на структурата на американската външна политика “. Президентските избори там са през есента.
Нищо чудно, в случай че Тръмп завоюва, примерно неговата администрация да извади част от хората от този лист
„ Не ясно какво ще се случи със остарялата концепция на американската администрация да се оказва напън на балканските страни посредством такива глобения на политици. Нищо чудно, в случай че Тръмп завоюва, примерно неговата администрация да извади част от хората от този лист “, сподели още той.

Според Смилов Борисов се възползва от това, че не е вкаран непосредствено в листата „ Магнитски “, „ само че има всякакви подмятания, които се отнасят до него, само че името му не е категорично упоменато “.

„ За Горанов пък се прави опит да бъде оправдан, само че обстановката също остава тежка от политическа позиция поради разкритията за получени подкупи от страна на Божков “, сподели още Смилов.
Васил Божков и новата му партия
Между събитията на Движение за права и свободи и ГЕРБ, които сложиха въпроса за отношението на партиите към глобите, различен човек, включен в листата „ Магнитски “ – Васил Божков, разгласи основаването на нов политически план – „ Национално придвижване „ Център “.

Божков към този момент имаше партия „ Българско лято “, само че поради глобите от Съединени американски щати

В претекстовете на Министерството на финансите на Съединени американски щати да глоби Божков се показва, че той „ подкупвал държавни чиновници “, както и че е „ възнамерявал да обезпечи парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, за Божков да бъде подкрепят да сътвори канал, през който съветски политически водачи да оказват въздействие върху български държавни чиновници “.

Според Смилов дейностите на Божков са били изненадващи и не е ясно „ какви са неговите цели с този политически план “.

Безлов свърза дейностите на някогашния хазартен необут със заложената в програмата на придвижването „ неутрална позиция на запада “, което пък предопределя статуса му на глобено лице.

„ По-скоро задачата е да се влезе в политиката и да може да взе участие в договаряне на стопански условия “, сподели още той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР