„Те (б.р. съпредседателите на гражданско сдружение „Ние гражданите“) вложиха много

...
„Те (б.р. съпредседателите на гражданско сдружение „Ние гражданите“) вложиха много
Коментари Харесай

Ген. Валери Григоров за ФАКТИ: ДАНС продължава да е под контрола на Делян Пеевски

„ Те (б.р. съпредседателите на гражданско съдружие „ Ние жителите “) вложиха доста старания и експертиза, с цел да приготвят материали във връзка на втория сигнал. Има два сигнала, които са подадени до Държавния департамент на Съединени американски щати и до Конгреса. От една страна, от Цветан Василев като съответно обиден и бих споделил – ограбен, и от другия кръг лица и жители, които са гражданско съдружие, представляващо ощетените жители. В тези два аспекта се работеше “.

Това описа ген. Валери Григоров пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ по отношение на сигнала на „ Ние, жителите “ към управляващите в Съединени американски щати и настояването на наказания по закона „ Магнитски “ след банкрута на КТБ. Този сигнал е подаден малко след сигнала на Цветан Василев.

„ Трябваше да бъдат събрани доста доказателства, доста сведения, доста съответни обстоятелства. Дочакахме да пристигна този резултат на закона „ Магнитски “. Въпреки че той е политическо решение на Съединени американски щати, той дава доста явен знак и дава обръщение към българската страна като политическо управление “, добави той.

„ Ние и тогава твърдяхме, и в този момент настоявам, че това е най-големият обир на 21 век. Повече от 10 милиарда – с организация, с бездействието и с дейното деяние на институционално равнище и на българската страна “, безапелационен беше той.

На въпроса по какъв начин стана вероятен банкрутът на КТБ, ген. Григоров отговори: „ Беше вероятен заради това, че българската страна и българските институции бяха пленени от една група бандити. Не спестявам изразни средства да ги нарека по този метод, тъй като ние към момента сме очевидци на това, че институционално българската страна не работи. Самият факт, че има опълчване на институционално равнище, самият факт, че е застрашено върховенството на закона и правосъдната власт към момента е подчинена, самият факт, че основен прокурор към момента е Иван Гешев, това са потвърждения и обстоятелства, които не дават учредения за успокоение на елементарните жители и никога на тези, които интензивно вземат участие в политическия живот на България. Ние можем да създадем един извод, че до момента в който не си отиде Иван Гешев, до момента в който не се дадат гаранции за независимостта и устойчивостта на правосъдната власт като четвърта, съществена, самостоятелна власт в страната, ние няма да можем да подсигуряваме, че върховенството на закона е несъмнено и че конституционният и правов ред в страната е по този начин построен, че той да управлява на институционално равнище и да подсигурява свободата на българите, свободата на гражданското общество и свободата и независимостта на всеки един български жител, включително и неговата благосъстоятелност “.

Разговорът сред водещата Лили Маринкова и ген. Валери Григоров мина и през данните за подслушване на самия него. „ В петък, предходната седмица, в телевизия „ Евроком “ беше показано в живо предаване едно СРС, което беше прочетено от Вашия сътрудник Сашо Диков. В него доста съответно се разказва, че ген. Валери Григоров, ген. Шивиков и Тихомир Василев са основали проведена незаконна група за намаляване на ръководството на страната и унищожаване на това ръководство. Тази подготовка бих желал и ще направя всичко допустимо в границите на законовите благоприятни условия да бъде потвърдена от този прокурор, подписал настояването за особено разследващо средство. Аз мога да го кажа тук и изрично ще заявя, че като български военачалник, като български жител, аз постоянно съм служил на държавния публичен интерес “, сподели ген. Валери Григоров.

„ Следващата седмица ще запитам Националното бюро за надзор на СРС-та официално, с цел да може да ми се даде отговор. Аз към този момент имам една част от доказателствата. Те са обществени – оповестени в уебсайт. Да, законът го не разрешава и аз доста добре си давам сметка. Те обаче са обществени, огласени евентуално от този, който има интерес да ги огласи. По същия метод той слага под въпрос престижа на двама български генерали. Това освен, че е чест и отговорност, това е и достолепие, което би трябвало да бъде предпазено “, съобщи той.

Той разяснява също по този начин ДАНС и контрола на службите. „ ДАНС беше под контрола на Делян Пеевски и продължава до момента да е под контрола на Делян Пеевски посредством подставени лица “, счита ген. Григоров. Той разкри информацията, че Пеевски има свои сложени генерали по всички равнища в ДАНС.

Лили Маринкова напомни, че през 2013 година Пеевски за малко оглави ДАНС, а ген. Григоров описа следното: „ От този миг в действителност стартира и подреждането на съответни лица по съответни длъжности и по съответни равнища. Той искаше персонално да ръководи институцията, само че това не се случи по силата на гражданската реакция и обществото. Той вгради хора, които изпълняваха съответни поръчки. Ние сме очевидци на редица такива случаи, в които ДАНС работи несъответстващо “.

На въпроса по какъв начин е допустимо това, той отговори: „ Възможно е по силата на политическата отпадналост на страната и заради събитието, че една политическа мощ има ключове въздействие през последните 30 години – това е Движение за права и свободи “.

„ Движение за права и свободи е доказвала своята политическа неплатежоспособност през годините и това се отразява и посредством основаването на избрани фрагменти и запаси. Най-грубият вид на смелост, на обсебеност на институциите, на безпардонност във връзка с силата на въздействие върху институциите и държавността, за жалост е този с Делян Пеевски “, добави той.

„ Името му освен, че се тиражираше, транспонираше, той имаше и действителна успеваемост. Ще дам един съответен образец. Веселин Пенгезов беше ръководител на Апелативния, а по-късно на Военно-апелативния съд. Поради стичане на събитието, че аз изкарах 9 години в Съдебната палата, в Апелативен съд – София, имам съответни наблюдения и съм очевидец на съответни диалози, в които той беше застрашен по един безпардонен метод, с цел да свърши съответно нещо. Когато той изясни, че съдиите и правосъдният състав са самостоятелни и той, като административен началник, не е в положение да въздейства на правосъдните актове, вие и българските жители, които ни слушат и гледат, помнят, че той беше сплескан по един много безапелационен метод “, описа ген. Григоров и изясни, че това е безапелационен образец по какъв начин се мачка правосъдната власт.

След споменаването на глобения по закона „ Магнитски “ Илко Желязков, ген. Григоров разяснява: „ Инструментариумът на Пеевски е доста по-сериозен, доста по-дълбоко вклинен. Аз персонално малко съчувствам на министър Рашков поради събитието, че той има един доста лимитиран, къс интервал от време, в което би трябвало да реализира доста значими цели “.

„ Той, щом е седнал на този стол, значи към този момент си е сложил главата в торбата. Както и аз си давам сметка, че „ съм част от проведена незаконна група “. Още когато потеглиха митингите, аз бях под външно наблюдаване. Това на мен не ми беше непознато, тъй като аз съм фотографирал всички тези, които ме проследяваха от самото начало. Преди, по време на и след митингите. Аз имам техните фотографи, ревизирал съм една част от тях. Безспорно това са чиновници на ДАТО (б.р.: Държавна организация механически операции), само че това е мой персонален взор. Аз съм бил 22 години в Министерство на вътрешните работи, и то на задоволително основни места. Виждах тези хора на митингите, след митингите и пред блока, в който аз пребивавам. Рисковете са за мен, за фамилията ми, за всички, които са към мен “, описа ген. Григоров и беше безапелационен, че ще брани в съда тези изказвания.

„ Един български военачалник, който е служил на републиката и почтено и почтено е работил за обществото, няма по какъв начин да допусне компромис “ сподели той и добави: „ Онова, което съм приказвал по телефоните, съм казвал доста изрично, ясно и обществено през медиите. Аз съм ръководител на политическа партия ((б.р. Политическа партия „ Коалиция за Теб, България “), аз бях и представляващ гражданско-политическия план „ Ние, жителите “. В това си качество имам цялостната конституционна опция и право на политически разговор и говорене. Много е тъпо, че тези служби, превърнати в органи на бандитско ръководство, са система, посредством която се употребяват най-бандитските начини и способи за прилепяне на хора “.

„ Самият факт, че аз съм политически водач, а те мен ме следят, подслушват, управляват, значи, че са подслушвали управлението на партията, подслушвали са всички публицисти, с които аз съм общувал през времето по време, преди и след митингите, пък и доста време по-късно. Това значи, че доста тежки, трайни институционални пороци са заложени в този метод, в този модел на ръководство на службите за сигурност. Затова считам, че решимостта на министър Рашков би трябвало да бъде още по-твърда.

Министър Рашков би трябвало да бъде по-категоричен и да извади освен обстоятелствата, само че да извади и съответните длъжностни лица, които са виновни за това. Във всички случаи аз ще го направя в правосъдната зала и ще го направя поради това, че ние бяхме протестиращи не тъй като не ни харесва Бойко Борисов, а тъй като този мутренски профил получиха и службите за сигурност “, разяснява ген. Валери Григоров.

Целия диалог можете да гледате в следното видео:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР