Здравната каса в Пловдив отказва лечение на мъж с рак

...
</TD
>Здравната каса в Пловдив отказва лечение на мъж с рак
Коментари Харесай

Пловдивчанин, който има рак на гърдата: От яд щях да нося рокля и перука, за да ми дадат лекарството

Здравната каса в Пловдив отхвърля лекуване на мъж с рак на гърдата. Мотивът – лекарството, което се изписва гратис, е единствено за дами. Преди седем години Айвън Андреев научава, че има рак на гърдата.

" Жена ми видя, че имам нещо на гърдата. Като отидох в болничното заведение, извадиха го и установяваха, че имам рак на гърдата “, споделя мъжът пред bTV.

Андреев е опериран в София и от този момент от време на време е на химиотерапии. Преди месец лекарите назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от Здравната каса и би трябвало да замести месечната химиотерапия.

Здравната каса в Пловдив отхвърля да отпусне лекарството с претекста, че е единствено за дами.

" Лекарите, които ме лекуват, постоянно вземат решение всичко на консилиум. Десет души са. Леко, тънко, интелигентно ми обясниха, че може да ми бъде отказано. За мен беше стресиращо като видях в отхвърли, че претекстът е, че съм мъж “, изясни Андреев.

Инжекцията коства към 500 лв. на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от различен пациент и му споделят, че в множеството случаи Здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

" Като отидох при сестрата да ми бие инжекцията, тя ми сподели, че от години им изясняват, че и мъжете са  хора и ги лекуваме с това лекарство. Има един циничен кръг. Лекарите знаят, потвърдили са, че с това лекарство може да се лекува. Здравната каса играе – тук има, тук няма. Аз съм от тези, на които е казано, че си мъж, не си жена. Не съм. Много е обидно да се разделят хората. Аз в яда си бях стигнал до такава степен, че да отида с рокля и перука - жена да съм, единствено и единствено да ми дадат, само че не съм жена “, сподели той.

Мъжът е решил да се бори за правата си, наел е юрист, който към този момент е пуснал тъжба в Административния съд в Пловдив. Според него решението на Здравната каса в Пловдив е дискриминационно.

" Изглежда, че сътрудниците от Здравната  каса не са прочели, че има обнародвано в Държавен вестник Фармако-терапевтично управление по здравна онкология, в което ясно е записано, че карцином на гърдата при мъжете се лекува като това при дамите. От Здравната каса са имали опция да създадат експертиза с експерт, което да им изясни, че това лекарство се употребява и за мъже “, акцентира адв. Кристиан Гьошев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР