Здравната каса в Пловдив е извършила дискриминация спрямо ди джей

...
</TD
>Здравната каса в Пловдив е извършила дискриминация спрямо ди джей
Коментари Харесай

DJ Айвън спечели битката срещу Здравната каса в Пловдив

Здравната каса в Пловдив е направила дискриминация по отношение на ди джей Айвън, като е отказала да му отпусне лекарство за лекуване на рак на гърдата. Това реши Административният съд в града, осведоми бТВ. След като, наредбата беше изменена, с цел да може и мъжете с рак на гърдата да  получават гратис лекуване.

Ди джей Айвън заведе дело против касата в Пловдив в края на юни, откакто получи отвод за безвъзмездна терапия с претекста, че лекарството се отпуска единствено за дами.

Според административния съд, по този начин касата е нарушила закона, който гарантира  равнопоставеност при използването на здравни услуги и Закона за отбрана от дискриминация.

Фактът, че след оповестяване на случая наредбата е изменена, демонстрира, че страната към този момент е признала, че е направила дискриминация, написа в решението на съда. От касата не разясняват, до момента в който не го получат.

" Чувствам се победител. Аз не изпитвам еуфория, не диря този резултат, концепцията е да покажем на системата, че нещата не са както би трябвало “, сподели Айвън Андреев.

 

" В самото фармакотерапевтично управление за лекуване на рак на гърдата е записано, че лекуването е  аналогично както при дами “, Кристиан Гьошев- юрист на Айвън Андреев.

Преди седем години мъжът научава, че има рак на гърдата.

Той е опериран в София и от този момент от време на време е на химиотерапии. През лятото лекарите назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и би трябвало да замести месечната химиотерапия. Здравната каса в Пловдив обаче отхвърля да отпусне лекарството с претекста, че е единствено за дами.

Инжекцията коства към 500 лв. на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от различен пациент и му споделят, че в множеството случаи Здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

Така мъжът взема решение да се бори за правата си и наема юрист. И през днешния ден, с помощта на доста старания, той печели делото, с което обръща внимание към проблем, за който малко се приказва.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР