Защо инициативата Българската Коледа продължава вече толкова години без прекъсване

...
</TD
>Защо инициативата Българската Коледа продължава вече толкова години без прекъсване
Коментари Харесай

Адвокат от Пловдив: Това е изключително тъжно. Хората, които разчитат на помощта от Българската Коледа, нямат алтернатива

Защо самодейността " Българската Коледа " продължава към този момент толкоз години без спиране и какви недостатъци на здравната система компенсира благотворителността? " В този неотслабващ развой виждам каталог на държавната отпадналост ", съобщи пред БНР юрист Мария Шаркова, експерт по здравно право, кояти ома процедура и в Пловдив

Ако се наблюдава в годините какво тъкмо се обезпечава, ще видите лист от жизненоважна инсталация и медицински услуги – лист на това, което страната в лицето на Здравната каса и Министерството на здравеопазването с години не могат да обезпечат на децата.

Не приказваме за високотехнологични и скъпи услуги, а за основни такива, без които децата не могат да живеят, както и за базова инсталация и медикаменти, акцентира Шаркова в предаването " Преди всички ".

Според нея е налице " изтощение на институциите " и това е " неуместно като структура ".

Вместо да се насърчават политики, които подсигуряват съществени медицински услуги, президентската институция е ангажирана с това да обезпечава средства и слага родителите годишно в унизителната обстановка да аплайват за средства, разяснява Мария Шаркова.

На този стадий хората, които разчитат на помощта от " Българската Коледа ", нямат опция, тъй като други виновни хора не извършват своите пълномощия и на нас ни остава опцията само да дарим, посочи експертът по здравно право.

По думите ѝ, " това е извънредно тъжно ", защото дарителството замества от дълго време съществуващи дефицити в здравната система.

Мария Шаркова даде образец с медицинските храни и как след напън от Неправителствени организации е почнало обезпечаването им за нуждаещите се.

Ако построяването на националната детска болница се служи с щедрост, то тя би била паметник на държавната отпадналост, наред с " Българската Коледа ", посочи тя.

Дарителството и доброволчеството са извънредно важни и би трябвало да бъдат подкрепяни от институциите, само че не като заместващи, заключи Шаркова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР