Защо държавата и институциите не могат да се справят с

...
</TD
>Защо държавата и институциите не могат да се справят с
Коментари Харесай

Богдан Милчев: Ако не си от Пловдив, не може да станеш началник

Защо страната и институциите не могат да се оправят с обезпечаването на пътна сигурност и с корупцията измежду органите на реда? Нима страната е абдикирала или не може да се оправи със обстановката? Какви са претекстовете на един човек да влезе в системата на Министерство на вътрешните работи? Защо служители на реда покровителстват пияни и дрогирани водачи на МПС? Чувството за безотговорност и върховенството на Закона.

Богдан Милчев, шеф на Института за пътна сигурност, някогашен началник на КАТ, разяснява в " Законът и Темида ":

Директорът на Института за пътна сигурност предложи на бъдещите министри на вътрешните работи: " Въпреки че законът не го изисква, те могат, когато назначават шефове на КАТ, да изискват от тях концепции, които да са обществени. Тогава хората бързо ще схванат какъв е задължението на новия началник на КАТ. "  Милчев акцентира, че тихомълком са назначили новия началник на КАТ, както и зададе въпроса за какво всички началници в системата на пътната сигурност са от Пловдив и дали не става дума за някаква прослойка, фракция.

" Ако не си от Пловдив, не може да станеш шеф. Вътрешният министър е от Пловдив, основният секретар на Министерство на вътрешните работи е от Пловдив, шефът на полицията на София е от Пловдив. Трябва да си кажем сериозните неща. Имаме проблем и той е кадрови ", счита Милчев.

" Държавата – това не сме ние, както обичат да споделят хората. Държавата – това са представителите на държавните институции – те не могат да се оправят, тъй като не желаят да носят отговорността за това. За тях е извънредно комфортно да показват, че отговорността е на водачите, а сред институциите отговорността е споделена. И по този начин беше до 2018 година, когато стана злополуката в Своге. Тогава ние от Института за пътна сигурност принудихме българското държавно управление да сътвори Държавна организация за сигурност по пътищата, която трябваше да носи общата отговорност за положението на сигурността в държавата и тя да даде отговор на всички тези въпроси, на които досега страната не даваше.

За голямо наше страдание обаче тази организация се трансформира в една паразитна конструкция, която се занимава с образуване на акции, на просвещение, на образования, на семинари – тя се държи като неправителствена организация. А ние от Института за пътна сигурност се опитваме да бъдем коректив и да поправяме държавните институции да си свършат работата. Абсолютен абсурд.

Нещата в тази страна по тематика " Пътна сигурност " ще се оправят, когато хората изискат Институтът за пътна сигурност да оправи нещата. Защото аз считам, че във времена на рецесия някой би трябвало да застане пред хората и да покаже, че е подготвен да носи отговорността за тяхната сигурност по пътищата.

 Съвсем скоро ще излезем с отворено писмо до президента, премиера и несъмнено, до медиите, да получим правото за 2 години да създадем стандартите за ръководство на риска, като поемаме ангажимент още през първата година да понижим жертвите с сред 50 и 100 индивида по-малко. Искаме това само и единствено тъй като някой би трябвало да поеме отговорността за това, което се случва. Ние можем да покажем по какъв начин се случва.

Богдан Милчев разяснява и фигурата на някогашния шеф на КАТ-София комисар , както и на в качеството му на вътрешен министър. " Министерство на вътрешните работи се пробва повече от 10 години да се отърве от. Това е емблемата на Министерство на вътрешните работи – този безразсъден облик! Вече съм уверен, че на ще му бъдат повдигнати обвинявания и ще бъде арестуван и този път това ще бъде краят. Защото ние ще се оправим точно когато приключим с – не като физическо лице, а с тенчотеневщината в Министерство на вътрешните работи. Истината е, че сътвори всичките тези условия ние да имаме доста Семерджиеви по нашите пътища.  е един от проблемите на Министерство на вътрешните работи също. Той излъга, че няма чадър над Семерджиев в комисията за вътрешен ред и сигурност в Народно събрание. Той възвърне тенчотеневци на всички позиции на Министерство на вътрешните работи. Справянето с всичко това ще отнеме години наред. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР