Задържани са двама опасни рецидивисти, направили опит да оберат банка

...
</TD
>Задържани са двама опасни рецидивисти, направили опит да оберат банка
Коментари Харесай

Полицията преследва престъпници в пет области след неуспешен обир в Ценово

Задържани са двама рискови рецидивисти, създали опит да оберат банка в русенското село Ценово. Разследването е открило, че са част от огромна незаконна група, работила на територията на цялата страна. Издирват се съучастниците им. В интервенцията са се присъединили служители на реда от 6 области под управлението на Главна дирекция " Национална полиция ".

На 17 против 18 септември през нощта арестуваните и техните помагачи пробвали да разбият банков клон в Ценово. Алармата обаче се задействала и те избягали с откраднат автомобил. От потребителната кооперация в селото, чиято благосъстоятелност е постройката, сутринта се натъкнали на вредите.

" Беше разрушено ето това желязо от дръжката надолу. И прозорецът беше строшен. Вътре в банката разбрах, че няма пари, и в банкомата, тъй като бяха в отпуска. Някакви от плевенско били, 5 индивида. На домакина на общината буса са го взели, стигнали ненапълно и го запалили, и тръгнали с друга кола ", описа Петка Николова – ръководител на Потребителната кооперация в Ценово.

Били с картечници, черно облечени, таквиз споделиха... Някой пазел кола някъде, пък другите там са били ", добави Весиле Алиева.

Задържаните мъже са с дълъг стаж в арести и затвори, осъждани неколкократно за кражби и грабежи. У единия е открито и оръжие. Задържани са в Козар Белене и в Летница същия ден при опит да избягат. Има сведения, че са част от група от 15-20 души.

" При осъществяването на закононарушенията същите са работили при строга организация с авансово систематизиране на функциите посред им, авансово са се сдобили с нужните механически средства чрез които са взломили входната врата на банката ", разяснява Венислава Йончева – наблюдаващ прокурор.

В момента се събират доказателства и за други техни закононарушения – както кражби на институции, по този начин и на частни лица, осъществявани на територията на цялата страна.

" Това са извънредно брутални нарушители, които са подготвени даже да лишават човешки живот, с цел да останат на независимост ", сподели Ангел Папалезов – шеф отдел " Криминална полиция " при Главна дирекция " Национална полиция ".

Много пъти носят оръжие и при едно от действията, само че в друго обитаемо място, те са употребявали оръжие и са възпроизвели изстрели против охранител на помещението ", уточни Ирена Костадинова – областен прокурор на Русе.

През последните 2 месеца незаконната група е следена от полицията 6 области - Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и Русе.

" Служителите от тези регионални дирекции всяка вечер излизаха на терен, с цел да бъдат подготвени да задържат тези лица при възможна тяхна незаконна активност ", сподели Ангел Папалезов в ефира на Българска национална телевизия.

Двамата обвинени са с непрекъсната мярка " задържане под стража ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР