За поредна година Общински съвет Благоевград проведе тържествено заседание по

...
</TD
>За поредна година Общински съвет Благоевград проведе тържествено заседание по
Коментари Харесай

Признание за изявени благоевградчани и млади таланти по случай празника на Благоевград

За поредна година Общински съвет Благоевград организира тържествено съвещание във връзка 112-годишнина от експлоадирането на Балканската война и освобождението на Горна Джумая, както и на цяла Пиринска Македония, и присъединението им към майка България.

Красиви девойки в национални носии от ПТА “Вихрен " към НЧ “Н. Вапцаров 1866 " и ДЮФА " Пиринска китка “, посрещаха гостите пред зала " 22 септември “, където тъкмо в 17.30 часа стартира празничното събитие, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

Тържественото съвещание стартира с химна на Република България, изпълнен от Димитрина Кечеджиева, солист в Камерна опера – Благоевград. Веднага по-късно, изправени на крайници, гостите чуха и химна на Европейския съюз.

Карина Терзийска, ученичка в ЕГ " Акад. Людмил Стоянов “ и ученик на ЦЛТРДБ поздрави формалните посетители и всички благоевградчани във връзка днешния празник с хубав рецитал.

" 5 октомври – денят на свободата. Онази свещена дума, която е водила нашите предшественици в битките им за бъдещето. Свободата не е просто неявяване на окови, тя е мощ, която въодушевява, събира и движи народите напред, дава им храброст да отстояват правата и идеалите си. Тя е непреходна полезност, за която доста българи са дали живота си, вярвайки, че техните потомци ще живеят в по-справедлив и заслужен свят.

На този ден преди 112 години Благоевград и нашият край получиха своята независимост – плод на старания, жертви и безкористна обич към родината. Всеки от нас носи част от тази история в себе си – история на подвиг и неотстъпчив блян към самостоятелност. Тя е и нашето завещание, което сме длъжни да пазим и предаваме на децата си.

Нека помним тези герои и да носим в сърцата си техния блян за правдивост, достолепие и независимост. Нека не забравяме, че свободата не е даденост, а отговорност, която би трябвало да пазим и ценим всеки ден. Честит празник, Благоевград! “ - с тези думи водещият на събитието Елена Михова сложи началото на тържественото съвещание на Общинския съвет.

В свое слово във връзка 112-годишнина от освобождението на Горна Джумая (днешен Благоевград) ръководителят на локалния парламент,, съобщи: “Уважаеми жители на Благоевград, скъпи посетители, сътрудници общински съветници, Днес честваме едно от най-значимите събития в историята на нашия град – СВОБОДАТА. Онази бленувана независимост, която тук по нашите земи идва цели 34 години по-късно от останалата част на родината ни. Онази дълго чакана независимост, която е разпалвала сърцата на нашите предшественици и за която стотици от тях са дали живота си. Днес честваме свободата, която ни беше дарена преди 112 години с цената на изключителната храброст на героите, себеотрицанието им и пролятата им кръв. Ще Ви помоля да станем на крайници и с минута безмълвие да почетем подвига и саможертвата им и да благодарим за свободата, която имаме и през днешния ден "!

“По традиция на този ден Ви описвам за един от героите, директни участници в случилото се преди 112 година Днес ще Ви показва един човек, който не е намерил гибелта си по време на тези събития, само че това не го прави по-малко воин от всички останали, дали живота си за свободата ни. Георги Попниколов е първият кмет на освободената Горна Джумая! Той е бил в редиците на Вътрешната македоно-одринска организация и преди Балканската война извършва значими разследващи функционалности, като дава информация за разположението, числения състав и въоръжението на турските елементи в региона на командващия Трета бригада, военачалник Спас Георгиев. След Освобождението Георги Попниколов става първият кмет на Горна Джумая, заемайки поста от 6 октомври до 10 ноември 1912 година. В този къс, само че важен интервал той, дружно със своите съграждани, посреща влизането в града на части от Трета бригада на Седма пехотна рилска дивизия, радвайки се на свободата, за която всички са мечтали.След като напуща кметския пост, Попниколов продължава да служи на общността като дълготраен общински консултант. 

Разказвам Ви за него, тъй като той е един от многото, като че ли позабравени наши герои, чийто образец би трябвало да следваме и да ни припомня за значимостта на публичната работа, която изпълняваме. В дни като днешния си спомняме за героизма, саможертвата и обичта към родината. Нека обаче да си зададем и въпроса - аз какво направих за моя град и моята татковина? Достоен правоприемник ли съм на героите? И дано не си задаваме тези въпроси единствено през днешния ден. Уважаеми посетители и скъпи сътрудници, Пазете и уважавайте свободата във всичките ѝ форми. Помнете образеца, който смелите мъже и дами на Горна Джумая са ни посочили преди 112 години. Загърбете дребнотемието, оставете персоналните си ползи и стремежи обратно и погледнете към огромната цел – развъртян, съвременен и комфортен Благоевград. Дни като днешния ме изпълват с вярата, че това е допустимо и зависи от всеки един от нас. Примерът за това ни беше даден, а ние би трябвало единствено да го следваме като вземем поуките от историята – да останем сплотени, да бъдем дейни и дръзки в своите дейности, да градим общество на съгласие и взаимна поддръжка. Историята демонстрира, че единствено дружно можем да превърнем Благоевград в новаторски и прелъстителен град, който да бъде образец за триумф и развиване в района и страната. Вярвам, че със храброст в сърцата и въодушевени от героите, които преди 112 години ни подариха свободата, можем да изградим Благоевград, в който да живеем със самочувствие, достолепие и благополучие. Честит празник, Благоевград! ", добави той. 

Реч от трибуната на Общински съвет изнесе и кметът на Община Благоевград. Ето какво сподели той по случай днешния празник:

“Скъпи съграждани, 

Честит празник! 

112 години независимост! Повече от век, като че ли са доста, а в действителност са малко, тъй като времето единствено по себе си не може да мери величието на подвига на тези наши герои, които завещаха на нас свободата, извоюваха и ни я дадоха. Не може да се мери болката и тъгата на изтрадалия български народ, само че не може да се мери силата на духа, себеотрицанието на любовта към Отечеството и непоколебимата решителност да се скъсат робските окови, с цел да могат идните генерации да бъдат свободни, самостоятелни. 

5 октомври е знак на безсмъртието, тъй като образецът на тези преди нас ще бъде постоянно жив в нашата памет. Човешката памет е нещо лъжливо, нещо релативно, тя изневерява. Примерът на нашите предшественици би трябвало да бъде жив в делата ни. Днес, на следващия ден и във всеки ден, до момента в който всички ние дишаме. Този образец с тези каузи би трябвало да предадем на своите деца. 

Днешният ден е мотив да обърнем взор към предишното, към славните старини, само че и да съзрем, че би трябвало да бъдем не по-малко горди с личностите на нашето съвремие е децата, които чертаят нашето на следващия ден. 

Именно по тази причина на днешната тържествена сесия на Общински съвет ще бъдат отличени заслужили жители, чийто публичен образец е заслужен за почитание от всички нас. 

Вярвам, че Благоевград може! 

Вярвам, че най-хубавото за нашия град следва! 

Вярвайте и вие! 

Бог да пази Благоевград! "

Програмата на тържествената сесия продължи с осъществяванията на детска фолклорна група " Джумайчета “ към Народно читалище " Никола Й. Вапцаров – 1866 “, с дълготраен началник и притежател на " Почетен знак “ на Община Благоевград Иван Кацарски.

По традиция всяка година на тази дата се връчват оценките на изявени благоевградчани, съдействали за развиването и известността на града и общината.

- Със свое решение № 167 от 26 април 2024 година Общински съвет Благоевград присъди званието,,Почетен жител " на Благоевград (посмъртно) на художника Стойне Шаламанов.

- С решение №232 от 31 май 2024 година Общински съвет Благоевград присъди званието,,Почетен жител " на Благоевград на Димитър Атанасов Динев – композитор, диригент, началник и деен деятел на просвета в Благоевград и района.

- С решение № 233 от 31 май 2024 година Общински съвет Благоевград присъди званието " Заслужил жител на Благоевград “ на актрисата от държавна такса,,Никола Вапцаров " – Благоевград и живописен началник на Детско-юношеска театрална школа,,Щурчо " към Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград Юлия Василева Дживджорска.

Своя привет към отличените жители на Благоевград сервираха децата от детско-юношески фолклорен отбор " Пиринска китка “ към " Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград “..

По време на тържествената сесия бяха връчени и стипендии " Пети октомври “ на даровити деца, измежду които: Стоян Смилков, ученик от VI клас в ПМГ " Сергей Корольов “, Деян Чонев, ученик от IX клас в ЕГ " Акад. Людмил Стоянов “, Росина Иванова, ученичка от VII клас III ОУ " Димитър Талев “, Габриела Ставрева, ученичка от VII клас III ОУ " Димитър Талев “, Джайа – Раде Дейвис, ученичка от XI клас в НХГ " Св. Св. Кирил и Методий “, Иван Кротев, възпитаник от VI клас в VIII СУ " Арсени Костенцев “, Божидара Илиева, ученичка от VII клас в VIII СУ " Арсени Костенцев “, Николай Ангелов, възпитаник от IX клас в ПМГ " Сергей Корольов “, Мартин Стоилов, възпитаник от IX клас в ПМГ " Сергей Корольов “, Ивайло Пирински, възпитаник от VII клас в VII СУ " Кузман Шапкарев “, Наско Миков, възпитаник от X клас в ЕГ " Акад. Людмил Стоянов “ и Любомир Станоев, възпитаник от XI клас в ПГСАГ " Васил Левски “.

Тържественото съвещание на Общински съвет приключи по този начин, както стартира – с рецитал на Карина Терзийска - ученичка от ЕГ " Акад. Людмил Стоянов “ и ученик на ЦЛТРДБ, която ни напомни красиви стихове на Блага Димитрова.

Празненствата във връзка 112-годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединението им към майка България продължиха с концерт на Ансамбъл " Пирин “ в зала " Яворов “.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР