За първите 4 месеца на 2024 г. Националната агенция за

...
</TD
>За първите 4 месеца на 2024 г. Националната агенция за
Коментари Харесай

От НАП Бургас се похвалиха

За първите 4 месеца на 2024 година Националната организация за приходите събра над 1,5 милиарда лева просрочени отговорности от налози и наложителни осигурителни вноски. Това е с 11 % повече в съпоставяне със същия интервал на 2023 година За Национална агенция за приходите Бургас събраната сума е 89 милиона лв., с близо 14 % повече от същия интервал на предходната година.

Само за две седмици през май, в Национална агенция за приходите са платени близо 20 млн. лева остарели задължения, в резултат на измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. От 03.05.2024 година, преди да извършат разпоредителни покупко-продажби с недвижими парцели или моторни транспортни средства, надлежно преди регистриране на ипотека или необикновен залог върху комерсиално дружество, включващо и неподвижен парцел, нотариусите, съдиите по вписванията или длъжностни лица в Агенция по вписванията би трябвало да вършат информация в Национална агенция за приходите за съществуване или липса на непогасени, подлежащи на наложително събиране обществени отговорности на прехвърлител, основател на вещни права, ипотекарен дебитор или залогодател. Проверката в приходната организация е напълно онлайн, като от началото на май досега са направени над 70 000 информации за близо 50 000 лица. Досега, преди измененията в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, съществуването или неналичието на отговорности се заявяваше документално от продавачите на недвижими парцели или моторни транспортни средства, ипотекиращите имущество лица и залогодателите.

От Националната организация за приходите регистрират и растеж на платените през 2023 година просрочени отговорности. Над 5,1 милиарда лева налози и осигурителни вноски, от които 316 млн. лв., постъпили в Национална агенция за приходите Бургас, са събрани през миналата година вследствие на напъните на обществените реализатори, чиновниците в Кол центъра и органите по приходите в Национална агенция за приходите. Това е с близо 82 млн. лева повече спрямо 2022 година

По-високата събираемост се дължи и на ранното известяван на жителите и компаниите, които са пропуснали да платят в цялостен размер обществените си задължения, самодейната връзка и партньорския метод, прилаган от Национална агенция за приходите.

От приходната организация предлагат на жителите и компаниите да употребяват е-услугите на Национална агенция за приходите с ПИК или КЕП, с цел да ревизират дали имат отговорности и какъв е  настоящият им размер, както и навреме да ги заплащат. В случаите на формирано изпълнително произвеждане, клиентите, които изпитват финансови усложнения, могат да се извърнат към способния обществен реализатор, с цел да обсъдят подобаващи ограничения за застраховане и възнаграждение на просрочените отговорности.

" Отчитаме по-висока събираемост на просрочените отговорности както тази година, по този начин и през 2023 година Това ни дава убеденост, че дейните ограничения, които прилагаме по отношение на данъкоплатците, са ефикасни. В резултат на партньорския метод на Национална агенция за приходите по отношение на физическите лица и компаниите, се следи трайна позитивна смяна в тяхното държание. Все по-голяма част от тях погасяват своите отговорности още в границите на годината, в която те са зародили, за което им благодарим “, сподели Боряна Жилова, заместител изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР