За първи път в човешката история над половината от световното

...
</TD
>За първи път в човешката история над половината от световното
Коментари Харесай

Община Бургас се включи в инициатива на ООН

За първи път в човешката история над половината от международното население живее в градове. Въз основа на актуалните прогнози, две трети от човечеството може да живее в градски региони до 2050 година Градовете са главен мотор на изменението на климата, виновни за към 75% от всички излъчвания на въглероден диоксид в международен мащаб. Но в това време те са изключително уязвими към неговите резултати. Вътрешни и крайбрежни наводнения, топлинен стрес, рискови превалявания, суши, дефицит на вода и нараснало замърсяване на въздуха са единствено част от предстоящите въздействия.

Изграждането на резистентност против изменението на климата ще бъде едно от най-големите провокации, пред които са изправени локалните управляващи през този век. Базираните на природата решения са един от методите, по който може да се отговори на това предизвикателство: те се отнасят до дейности, които се основават на природата и в същото време смекчават изменението на климата, като спомагат за построяването на резистентност против свързани с климата и естествени рискове.

Градските и крайградските дървета и гори са едно такова решение. Поради тази причина Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации (UNECE) започва " Предизвикателството за дърветата в градовете “ през 2019 година Тази самодейност приканва кметовете и локалните управляващи по целия свят да дадат заричане за засаждане на дървета и да си слагат цели, с цел да създадат градовете си по-зелени и по-устойчиви.

Предизвикателството на Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации (UNECE) " Дървета в градовете “ е световно, чиято цел е да направи нашите градове по-приятни за живеене, по-здравословни и устойчиви на климата. В рамките на самодейността кметовете публично се ангажират да засадят авансово избран брой дървета в своите градове и да засилят устойчивото ръководство на градските и крайградските дървета и гори. Предизвикателството също по този начин дава интернационална платформа за продан на най-хубави практики и опит в градското горско стопанство.

Град Бургас се причисли към предизвикването като се ангажира с устойчивото ръководство на градските гори и зелени площи, с цел да насърчи устойчивото градско развиване и да подкрепи смекчаването и акомодацията към климатичните промени.

В уговорката си към " Предизвикателството на дърветата в градовете “ общината акцентира нуждата от подсилване на устойчивостта си към изменението на климата, възстановяване на изискванията за живот и принос към задачите на Програмата за стабилно развиване до 2030 година на Организация на обединените нации. Друг приоритет на Бургас е поддържането на имиджа му на " град на къси дистанции “, подсилен от развиването на зелени инфраструктурни оси, които предизвикват екологичното напредване в града и обезпечават пешеходна съгласуваност на зелените и крайбрежни зони с градското ядро.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР