За осма поредна година в Благоевград беше представена историческа възстановка,

...
</TD
>За осма поредна година в Благоевград беше представена историческа възстановка,
Коментари Харесай

Силни емоции и майсторска игра на възстановката Зов за свобода в Благоевград

За осма поредна година в Благоевград беше показана историческа възстановка, пресъздаваща събития, свързани с родната ни история, съобщи стажант-репортер на Blagoevgrad24.bg .

Историческата възстановка " Зов за независимост “, отдадена на Горноджумайското въстание от 1902 година, даде опция на жителите и гостите на града да се потопят в едни от най-славните страници от предишното на Горна Джумая, сегашен Благоевград.

Събитието се състоя точно на 22 септември – Деня, в който означаваме Независимостта на България. Възстановката се организира в старинния квартал " Вароша “, което способства за пресъздаването на моменти от трагичните събития от онази есен, когато българите декларират пред света, че няма да търпят повече непознатата власт.

Зрителите останаха удовлетворени от представянето на историческите събития, а децата следиха с интерес развиването на действието. Участниците, наброяващи 120 души, зарадваха публиката с впечатляваща актьорска игра и безрезервност.

Инициативата беше проведена от Клуб " Традиция “ с представители от Благоевград, Русе, Радомир, Панагюрище, Велинград, Кюстендил, Мирково, Нова Загора, Априлци, Троян, Севлиево, София, Сливница, Баня, Габрово, Сливен, Перник, Клисура, Миноносец " Дръзки “, Варна, Петрич, както и Пиринския танцов състав " Вихрен “, с поддръжката на Община Благоевград и Регионалния исторически музей – Благоевград.

Присъстваха кметът на Община Благоевград, който приключи събитието с апел към всички да оценяваме и познаваме историята си, както и заместник-кметът Станислав Кимчев, заместник-областният шеф Христо Ангелов, представители на политически партии, десетки поданици и посетители на Благоевград.

Карина ТЕРЗИЙСКА
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР