За двадесет и шести път в Благоевград бе представена традиционната

...
</TD
>За двадесет и шести път в Благоевград бе представена традиционната
Коментари Харесай

От любов към изкуството: Талантливи жени представиха красива изложба в Благоевград

За двадесет и шести път в Благоевград бе показана обичайна галерия на жени-творци, отдадена на Международния ден на дамата, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

От шести март до шести април феновете на изкуството ще могат да се насладят на близо 100 картини, дело на тридесет и две дами с разнообразни специалности и ползи. Те са експонирани във фоайето на Община Благоевград.

Символичен хазаин на събитието, което се провежда от съдружие " Искрици “, с поддръжката на Община Благоевград, бе кметът, който поздрави всички дами в навечерието на най-женския празник.

" Освен, че носите цялата обич, която ние имаме, с изключение на, че сте най-хубавите експерти във всеки екип, не инцидентно и в моите екипи постоянно има болшинство от дами, вие сте създатели, създавате хубост, която възпитава у нас светоглед, възпитава отношение към близък, възпитава отношение към света и в действителност е мост сред общуването на човек и Бог “, сподели още кметът.

Христина Маркова е една от дамите, участнички в изложбата. Във фоайето на Община Благоевград са сложени пет нейни картини, четири от които са натюрморт.

" Имам и една картина, на която съм нарисувала старите къщи на Горна Джумая, на нашия Благоевград. Това е родната къща на моя брачен партньор, тъй че той даде името – " Спомени от детството “, описа още тя особено за Blagoevgrad24.bg.

Христина е жена с доста гении, като с изключение на с изобразяване се занимава и с музика. По специалност е детски преподавател. Освен това е един от създатели на " Пирин фест “, който всяка година се организира в град Сандански.

" През 1992 година, група запалянковци, взехме решение да възродим старите градски песни, с нови аранжименти, с нови хубави любовни стихове. Тогава бях на 23 години и като младо момиче получих първите си любовни песни, като най-първата беше от Евтим Евтимов и се споделяше " Всичко “. Тръгнахме с летящ старт, доста се обичахме с сътрудниците. Аз съм участник във фолк група " Пирина “ с началник Никола Ваклинов. От тогава насам това ми е визитната картичка. Имам и деца, които пеят, тъй като една от фантазиите ми, от дребна, е да имам вокална група, защото от първи клас посещавах хора на Татяна Сърбина – солистката на Ансамбъл Пирин. Той се споделяше " Детска ария “ и аз бях солистка. Винаги съм мечтала скрито и аз да имам такава вокална група. Всичко стана доста внезапно, защото моите деца от детската градина, защото съм преподавател, завършваха 4 група. Имахме прекрасен и богат репертоар, а пък аз пиша и детски песни. Трябваше бързо да направи име на групата, която нарекох " Усмивка “, защото групата, в която съм преподавател в ДГ № 8 се споделя по този начин “, добави тя.

По мотив идния Международен ден на дамата, децата от вокалната група на Христина Маркова сервираха и специфичен привет към всички дами по света и то тъкмо по време на откриването на двадесет и шестото издание на общата галерия на дамите – създатели от Благоевград.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР