Юрист поиска промяна на правната квалификация на деяние, довело до

...
</TD
>Юрист поиска промяна на правната квалификация на деяние, довело до
Коментари Харесай

Адвокат: Как лека телесна повреда ще доведе до смърт?

Юрист изиска смяна на правната подготовка на действие, довело до гибелта на подзащитния му, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Адвокат Делчо Джубелиев оспори в пловдивския областен съд повдигнатото обвиняване по член 124 алинея 1 пр.3 вр. член 130 ал.2 от Наказателен кодекс - причиняване на гибел по несъобразителност, в резултат на съзнателно нанесена лека телесна щета, изразяваща се в причиняване на болежка, без разстройство на здравето. Защитникът изиска делото да се върне на прокуратурата, поради нарушени права на потърпевшия в досъдебното произвеждане.

Миналия юни, по време на събора в село Поповица, Йордан Минков се почерпил солидно с другари и малко след среднощ решил да се прибира. По пътя го срещнал Петър Пеев, който също бил пил огромно количество алкохол.

Случайни минувачи се натъкнали на окървавения мъж минути по-късно. Те подали сигнал в полицията и на място идват униформени и кола за спешна помощ. Пострадалият е откаран по неотложност в болница. Там мъжът претърпява хирургична намеса, само че два дни по-късно умира. 

Според юрист Джубелиев, правната подготовка би трябвало да се промени на " причиняване на гибел по несъобразителност, вследствие на минимум междинна телесна щета ". " Не може да удариш съзнателно някого с пестник в лицето в нетрезво положение, той да падне на земята, да си удари главата, след това да почине и това да е лека телесна щета " - посочи юристът.

Прокурор Костова обаче отвърна, че единствено прокуратурата може да преценя правната подготовка и цитира решения на Върховен касационен съд по сходни проблеми. " Прокурорите са вся и всьо в страната, каквото те решат става " - репликира Джубелиев.

Съдия Момчил Найденов реши, че настояването на юрист Джубелиев не е съображение за връщане на делото на прокуратурата, само че даде опция на частните обвинители да подадат тъжба пред Апелативния съд.

Иначе подсъдимият Петър Пеев, посредством юриста си Светлана Паскалева, съобщи, че признава обстоятелствата за действието и изиска делото да се прегледа по съкратената процедура без разпит на очевидци. На съвещанието участваха родителите на младия мъж, както и близки родственици на умрелия.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР