Южен централен район вече е на картата на европейските центрове

...
</TD
>Южен централен район вече е на картата на европейските центрове
Коментари Харесай

Д-р Зюмбилев: Южен централен район вече е на картата на европейските центрове за развитие на Deep Tech

" Южен централен регион към този момент е на картата на европейските центрове за развиване на Deep Tech. Той е първият у нас, който ще може да взе участие с планове по новата Европейска иновационна стратегия, която започва предходната година Мария Габриел в качеството си на еврокомисар “. Това заяви регионалният шеф на област Пловдив доктор инж. след среща с представители на  съдружие " Долина за дълбокотехнологични нововъведения - Пловдив ".

По думите му един от главните цели на държавно управление " Денков-Габриел “ е да включи България в новата вълна от промени и да я трансформира в иновационния хъб за Югоизточна Европа. Целта е тук да се основават артикули и услуги с висока добавена стойност посредством научна и развойна активност, които да притеглят високотехнологични вложения.

" По време на предварителната процедура постигнахме триумф и Южен Централен регион е на картата на Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT)  Deep Tech Talent Initiative. Предстои ни дълъг път и работа за създаване на нашата районна иновационна екосистема, с цел да попаднем в листата на 100-те определени долини “, коментира  ръководителят на Управителния съвет на  сдружението Димитър Гишин.

Той акцентира, че в обединяването членуват 66 научноизследователски организации, откриватели, бизнесмени, вложители и новаторски старт-ъпи от Пловдив и района. Сдружението чака да получи поддръжката и на останалите регионални администрации от ЮЦР – Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали, както и от управлението на " Тракия икономическа зона “, добави Венелин Йорданов от Управителния съвет.

Припомняме ви, че в Новата Европейска стратегия за нововъведения ще бъдат избрани за финансиране до 100 реги она, които да ангажират и подобрят координацията и насочеността на своите вложения и политики в региона на научните проучвания и нововъведенията на районно ниво. Очаква се тези райони да дадат приоритет на 3-4 междурегионални иновационни плана, в това число в региона на дълбоките нововъведения, свързани с основни цели на Европейски Съюз.

Програмата цели да обезпечи на Европа конкурентни преимущества и да й помогне да се трансформира в световен мотор за дълбоки софтуерни нововъведения и започващи компании, тъй че идващото потомство откриватели, създатели и иноватори да изберат да се открият на Стария континент. Програмата е отворена за всички европейци от всички просветителни равнища – от тези в междинните учебни заведения до студенти, бизнесмени и експерти в разнообразни области. Амбицията е по нея до края на 2025 година да бъдат подготвени 1 млн. души.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР