Възход на писмеността“ е мотото, което Българско-турският литературен клуб в

...
</TD
>Възход на писмеността“ е мотото, което Българско-турският литературен клуб в
Коментари Харесай

Пловдив отбелязва Международния ден на майчиния език

" Възход на писмеността “ е мотото, което Българско-турският книжовен клуб в Пловдив избра, с цел да означи Международния ден на майчиния език, празнуван годишно на 21 февруари. Тази години събитията ще протекат в два следващи дни.

На 20 февруари от 14 часа в Народна библиотека " Иван Вазов “ ще се организира кръгла маса, отдадена на главната тематика – " Възход на писмеността “. В научния конгрес със свои отчети и презентации ще се включат учени от Българска академия на науките, СУ " Св. Климент Охридски “, Университет по библиотекознание и осведомителни технологии и Шуменски университет. Веднага по-късно ще бъде открита изложбата " Непознатите “ във предверие " Изкуствотека “ на библиотеката. Пътуващият фотодокументален роман показва фотографски и архивни материали, дело на учени откриватели, част от теренни изследвания и фамилни фотоси.

На 21 февруари от 17 часа художничката откривател Антония Дуенде ще открие галерия " Глаголически следи “ в галерията на Общинския съвет. Освен за отличителните белези на графичното обрисуване, авторката ще показа за сакралността и енергийността на тази остаряла книжовност.

По мотив Международния ден на майчиния език уредниците на събитието бяха оповестили конкурс " Българската писменост – кирилицата “ в НХГ " Цанко Лавренов “. Над 30 произведения, основани от младите гении, ще бъдат подредени в галерия.

Гостите на Деня на майчиния език ще могат да се включат в атрактивни калиграфски работилници - кирилица и латиница, японско шодо, ислямска хат или пък да се пробват да станат майстори на ебру (да рисуват върху вода). Техни ментори ще бъдат художникът Панайот Панайотов, Виктория Алексиева, Зафер Гюнал, Несрин Мюмюн и Синем Кюнгерю.

От 18 часа, още веднъж във фоайето на Общинския съвет, стартира и празничната акция " Пловдив написа “. Представителите на многочислените езици, на които се приказва в хилядолетния Пловдив, ще напишат фрагмент от творба на едни от най-популярните и обичани разказвачи на приказки освен в Германия, само че и по целия свят - Братя Вилхелм и Якоб Грим. 16 авторски екземпляра от техните " Детски и домашни приказки " с 86 истории, с бележки и мнения са оповестени от ЮНЕСКО за част от документалното завещание на човечеството.

Клубът на консулите в Пловдив също ще се включи в събитието с послания към участниците. Един от акцентите на вечерта ще бъде прожекцията на документалния филм на Българско-турския книжовен клуб " Езикът като ДНК “, който демонстрира отношението на грузинския народ към тяхната книжовност, която е и една от най-старите в света. Символ е Алфабетската кула, на която, под формата на ДНК серпантина, са изобразени 33-те знака на грузинската писменост.

Събитията и в двата дни са част от Културния календар на Община Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР