Във времето много хора са дали своя голям принос за

...
</TD
>Във времето много хора са дали своя голям принос за
Коментари Харесай

Бургас се гордее с тях!

Във времето доста хора са дали своя огромен принос за развиването на Бургас и са прославяли името му в страната и чужбина. Днес още няколко заслужили персони бяха удостоени с почетни звания и награди по време на тържествената сесия на Общинския съвет във връзка празника на града – Никулден.

С най-високото отличие – " Кавалер на сребърния кръст на свети Николай “, бе почетен посмъртно огромният български артист Апостол Карамитев. През актуалната година се навършват 100 години от рождението и 50 години от гибелта на многоликия и несравним артист, чийто земен път е ярка следа в културния живот на града и страната ни. Наградата получи синът на артиста – Момчил Карамитев.

Други трима бургазлии получиха званието почетен жител на Бургас. Носител на званието стана Христина Арсенова – учител, режисьор и шеф на Държавен куклен спектакъл – Бургас. През 1988 година Христина Арсенова се дипломира в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов “ със компетентност " Режисура за куклен спектакъл “ в класа на Юлия Огнянова. През 1988 година, откакто приключва Академията, идва в Бургас и стартира работа като режисьор. Работи в Кукления спектакъл до 1992 година, след което излиза на свободна процедура. През 1994 година се явява и печели състезанието за шеф на Държавния куклен спектакъл – Бургас, като тази служба Христина Арсенова извършва до през днешния ден.

Другият притежател на званието " Почетен жител Община Бургас “ е художественият началник на Фолклорен танцов отбор " Лазур “ Бойчо Янев. Благодарение на неговия безрезервен труд общо над 1800 бургазлии са израснали като танцьори в ФТА " Лазур “. Дългогодишната креативна биография на ръководения от него отбор включва над 2800 независими и взаимни концертни изяви в страната и чужбина. Ансамбълът е притежател на специфични награди от над 30 интернационалните фолклорни фестивала. Навсякъде отбор " Лазур “ оставя ярки следи, основава запаметяващ се облик на Бургас, България и нейното неизчерпаемо фолклорно благосъстояние.

През годините Бойчо Янев е притежател на десетки значими награди, ордени и оценки. Сред тях са: специфична премия по случай 1300 години от основаването на Българската страна за концерт спектакъла " България през вековете “; медал 100 години Илинденско-Преображенско въстание от президента на Р България Георги Първанов. Носител е на плакета на Комитета за просвета на Република България по случай 25 годишнината на отбор " Лазур “. Заслужен собственик е на специфични награди за хореография и постановка от годишно провеждащите се фестивали на армейската художествена самоинициатива в България.

Носител на званието " Почетен жител на Община Бургас “ стана и Манук Манукян посмъртно. Отличието бе признато от неговата сестра Хермина Манукян. Роден е в Бургас, града с който свързва целия си живот и на който отдава цялата си сила. Учи в Механотехникума и паралелно с това взе участие в кръжока по изобразително изкуство на художника Енчо Рачев. Работи като художник по рекламата в Общинското дружество " Отдих и декорация " и взе участие в общи и независими изложения на града. През всичките тези години се вълнува от екологичните проблеми на Бургас, от чистотата на Черно море и запазването на неговото биоразнообразие.

През актуалната година Общински съвет - Бургас вкарва свое отличие, с което цели да подтиква шефовете на общински търговски сдружения да работят дейно, като годишно дефинира един от тях за " Общински управител на годината “. За достижения в региона на висшия мениджмънт в Бургас и използване на най-хубавите практики в ръководството грамотата " Общински управител на годината “ се присъжда на проф. Христо Бозов – шеф на " Комплексен онкологичен център “ ЕООД.

С оценката " Ключ от Кулата “ за заслуги в развиването на българската музика и популяризирането на Бургас бе почетен Мустафа Чаушев - реализатор на десетки известни български песни, с дълга и впечатляваща музикална кариера. Мустафа Чаушев печели огромната премия в първото издание на състезанието " Бургас и морето “ през 1973 година, притежател е на още доста влиятелни оценки. През 2018 година на днешния ден Мустафа Чаушев е почетен със званието " Почетен жител на Община Бургас “.

Отличие " Ключ от Кулата “ за заслуги в развиването на българския спорт и популяризирането на Бургас като център на шахмата получи Живко Жеков - ръководител на клуб " Бургас 64 “ и персонален треньор на Нургюл Селимова, вицешампион в Световната купа по типичен шах, европейски първенец дружно с националния ни тим и притежател на златен орден от същото състезание. Живко Жеков е разкрил и спечелил за шахмата доста млади гении, треньор от най-висока класа, който знае по какъв начин се основават първенци.

Плакет на Община Бургас за принос в развиването на културата и работа на обществото се връчва на Бисерка Граматикова, бележит музикален възпитател, музиколог, краевед и критик. Дългогодишен учител в Национално учебно заведение по музикално и театрално изкуство " Проф. Панчо Владигеров “. Тя е притежател и на " Кристално огърлие “ - най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Плакет на Община Бургас за принос в развиването на зелената система на града и работа на обществото се връчва на Донка Петрова - един от експертите с най-голяма заслуга през днешния ден Бургас да има толкоз богата, разнообразна на растителни типове и прелестно поддържана Морска градина. Донка Петрова има дългогодишна процедура в построяването и залесяването на приморския парк, както и в основаването на цветните композиции.

С " Почетна значка на Община Бургас “ бе награден Николай Христов Христов. На 4 юни 2023 година на бургаския плаж се случва случай, който можеше да приключи трагично за двама братя на 14 и 8 години, в случай че не е била бързата, смела и сърцата реакция на Николай Христов. Той съумява освен да хване двамата братя с по една ръка, само че и да ги задържи до идването на избавителните екипи. Благодарение на Николай са избавени са два млади живота.

С " Почетна значка на Община Бургас “ бяха наградени Кръстьо Буцев и Георги Соваджиев - и двамата от Ямбол. На 11 декември 2022 година, покрай с. Младиново, община Свиленград, се случва случай с рейс, пренасящ бургаски туристи. На смрачаване, транспортното средство излиза от пътя, събаря мантинелата, обръща се странично и стопира в дървета, преди да пропадне в надълбоко дере. При злополуката умира 68-годишна жена, а 19 души, измежду които и 2 деца, са ранени. Благодарение на оказаната в точния момент помощ от двамата жители и на намесата на полицията, всички пасажери са извадени от транспортното средство.

На тържествената сесия на Общинския съвет участваха народни представители, носители на почетни звания и оценки на Община Бургас, регионалният шеф Пламен Янев общественици и други.

" Хората, които през днешния ден бяха удостоени с почетни звания и награди имат огромен принос за нашия град и обществото. Нека техните каузи бъдат ярък образец за повече наши съграждани “, сподели по време на сесията кметът Димитър Николов.

" Уважаеми сътрудници, ние сме при започване на един нов мандат. Искрено имам вяра, че Общинският съвет и Община Бургас, отпред с кмета Димитър Николов, ще отстояваме положителните хрумвания за нашия град. Ще намираме път в разликите си и за следващ път Бургас ще бъде пример за сполучливо ръководство. Нека свети Николай Чудотворец да закриля града ни и нашите съграждани “, сподели ръководителят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР