Във връзка с материала от 9 януари 2024г. даваме право

...
</TD
>Във връзка с материала от 9 януари 2024г. даваме право
Коментари Харесай

Титюков: Аз лично не съм превел нерегламентирано 1 милион лева

Във връзка с материала от 9 януари 2024г. даваме право на отговор на:

" Не е правилно изказванието в заглавието, че е превел над 1 милион лв. на компания, защото нито един заместник-кмет не може да превежда суми на никого. Подписването на платежни нареждания и превеждането на суми нормално се реализира от кмета на общината или зам.-кмет Финанси с право на първи автограф и шефовете на дирекциите " Счетоводство “ (Главен счетоводител) и " Финансова политика “ (бюджета) с право на втори автограф върху платежните нареждания. Същото може да се случи едвам откакто през Системата за финансово ръководство и надзор (СФУК) на Община Пловдив е минало Искане окомплектовано с всички нужни съпътстващи го документи. Искането се подписва от 10-ина души – адвокати, бюджетари, счетоводители, прелиминарен надзор и така нататък, и се утвърждава от Кмета на Община Пловдив, едвам тогава може да се извърши превод.

Не дава отговор на истината и изказванието, че за по-малко от месец е определен реализатор по реда на Закона за публичните поръчки, защото процедурата е оповестена на 24 октомври 2022 година, а договорът е подписан на 16 декември 2022г. или близо 2 месеца по-късно, което е един естествен период при положение, че няма обжалвания пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд.

Причината да не е почнало строителството не е, че средствата са взети от страната нерегламентирано, а това, че би трябвало да се създаде сложен план по реда на чл.150 от Закон за устройство на територията – разработване на Подробен устройствен план, работни планове и строителство. За да стартира строителството би трябвало да има издадено и влезнало в действие позволение за градеж и протокол пример 2 за разкриване на строителна площадка. За общинския парцел на ул. Трапезица № 23 няма влезнал в действие Подробен устройствен план и подобен би трябвало да се създаде от компанията спечелила публичната поръчка, който Подробен устройствен план ще се разгласи на всички съседи (заинтересовани страни), по едно и също време с правенето на работни планове за обекта, като разрешението за градеж, което се издава от Главния проектант ще е с датата, в която е влезнал в действие ПУП-а.

По общия организационен проект парцела е очакван тъкмо за публично обслужване и със застрояване с височина 18 метра. Намеренията на Община Пловдив бяха да се построи на половина по ниска офис постройка – три етажа по към 300 кв.м. всеки и под земята паркинг от към 700 кв.м.

Всички задатъци, които Община Пловдив дава на реализатори по подписани контракти са обезпечени с банкова гаранция или застраховка в интерес на Общината, какъвто е и казусът с административната постройка на ул.Трапезица № 23. Авансовото заплащане е обезпечено със застрахователна лавица № BG050123000001341.

Ето и хронологията:

На 24.10.2022г. е оповестена социална поръчка в електронна среда за " Проектиране, осъществяване на строително-монтажни действия и осъществяване на авторски контрол на обект " Административна постройка за публично обслужване “, находяща се в град Пловдив, ул. " Трапезица “ №23 “;

Между Община Пловдив от една страна като Възложител и компанията спечелила публичната поръчка " ЕЙЧ Европейски Съюз БИЗНЕС КЪМПЪНИ " ЕООД въпреки това като Изпълнител, на дата 16.12.2022г. е подписан контракт за възлагане на социална поръчка № 22ДГ-159/16.12.2022г. на стойност 2 411 600 лв. без Данък добавена стойност. По силата на контракта би трябвало да се извърши планиране, осъществяване на строително-монтажни действия и авторски контрол на обект Административна постройка за публично обслужване “, находяща се в град Пловдив, ул. " Трапезица “ № 23;

Кметът на Община Пловдив въз основа на Становище от основния проектант на Общината и след съвещания на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ), със Заповед № 230А-561 от 10.03.2023г. и Заповед 230А-639 от 16.03.2023г. е позволил " Изготвяне на Комплексен план за капиталова самодейност на част от кв.361-стар по проекта на Трета градска част-Пловдив;

Срещу цитираните нагоре заповеди на Кмета на община Пловдив, пред Административен съд Пловдив има подадена тъжба от съседи, въз основа на която е формирано административно дело № 918/2023г. по разказа на Административен съд Пловдив, І поделение, ХХV състав, по което дело с Определение № 975/13.04.2023г., Административен съд Пловдив, е оставил без разглеждане подадената против горецитираните Заповеди тъжба.

В следствие против Определение № 975/13.04.2023г., постановено по административно дело № 918/2023г., на Административен съд Пловдив І поделение, ХХV състав е подадена тъжба до Върховен административен съд, въз основа на която е формирано административно дело № 5184/2023г., по разказа на Върховен административен съд, II поделение, по което дело Върховен административен съд с Определение № 8204/28.07.2023г.е оставил в действие Определение № 975 от 13.04.2023 година, постановено по адм. д. № 918/2023 година по разказа на Административен съд Пловдив.

С съобщение изх.№ 23Ф-600/16.08.2023г., Община Пловдив е уведомила строителя, че Заповедта за допускане е влезнала в действие едвам след приключването на делата и, че към този момент може да я получи дружно с съпътстващите я документи, за започване на осъществяване на отговорностите по контракта – планиране и строителство;

След приемане на уведомлението за влизане в действие на Заповедта за допускане, изпълнителят е подал пред " Водоснабдяване и канализация – град Пловдив “ ЕООД искане за издаване на техническо задание, което да е належащо за правене на Инвестиционен механически план, като на дата 12.10.2023г. желаното техническо задание е направено.

На дата 27.10.2023г., също по този начин е подадено искане за изследване с вх.№ 10708922 към " Електроразпределение Юг “ ЕАД, въз основа на което е издадено Становище за присъединение с № 4597459 от 02.11.2023г. 

След координиране и взимане на мнения от експлоатационните предприятия и способените държавни органи - Регионална инспекция за опазване на околната среда, Пожарната, бранш КАТ -Пътна полиция, направените Подробен устройствен план и капиталови (работни) планове по всички елементи са импортирани от строителя за утвърждение, оповестяване и издаване на позволение за градеж откакто влезе в действие ПУП-а, с входящ номер 23 Ф-7399 от 29.12.2023г. в деловодството на Община Пловдив.

Има огромна възможност при оповестяването на ПУП-а да постъпят нови тъжби първо пред ЕСУТ, след това пред Административен съд Пловдив и на края пред Върховен административен съд София, от живущи в съседство, защото сега теренът не е ограден и се употребява за свободно паркиране, което значи, че стартирането на същинските строително-монтажни работи може да се забави със 7-8 месеца от правосъдните процедури.

След построяването и, административната постройка е планувана да се употребява от Социална услуга " Асистентска поддръжка “. Социалната услуга се явява шеф и управлява персоналните асистенти по Закона за персоналната помощ и обществените асистенти по Закона за обществените услуги. Личните асистенти, които се грижат за хора в неравностойно състояние с Експертно решение на ТЕЛК със 70 и над 70% с непозната помощ са към 3 000 (три хиляди) души чиновници, нормално родственици на индивида в потребност, и още толкоз обгрижвани лица.

Социалните асистенти са към 400 души, които пък поставят грижи за над 1 000 (хиляда) души възрастни хора. Служителите, които управляват този развой са към 25 индивида и са разграничени на три адреса, като задачата на Община Пловдив е била да има една постройка, в която да се съберат за облекчение на работния развой ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР