Върховният административен съд се произнесе в полза на община Пловдив

...
</TD
>Върховният административен съд се произнесе в полза на община Пловдив
Коментари Харесай

ВАС отпуши довършването на най-чаканата улица в Пловдив

Върховният административен съд се произнесе в интерес на община Пловдив по проблема с автосервиза на улица " Даме Груев ", чийто притежател апелира пред всички вероятни инстанции събарянето на постройката. Решението е дефинитивно и на процедура отпушва довършването на реконструкцията на многострадалната улица, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Касационното дело бе формирано против решение на Административен съд - Пловдив, с което е отхвърлена тъжба на притежателя С. Ковачев против заповед на кмета на регион " Южен " за изземване на неподвижен парцел - общинска благосъстоятелност, със застроена повърхност 124 кв.м, брой етажи: 1, с предопределение: селскостопанска и е наказан да заплати на община Пловдив, регион " Южен “ сумата от 100 лв. юрисконсултско заплащане.

С. Ковачев акцентира, че решението на първата инстанция е постановено в нарушаване на материалния закон. Твърди, че е притежател на права по наемно правно отношение, което не е прекъснато по реда на Закона за отговорностите и договорите или ЗОС. Представителят на Върховната административна прокуратура дава умозаключение за неоснователност на касационната тъжба. Счита, че сред страните не е противоречиво, че подреденият за изземване парцел е общинска благосъстоятелност, както и че по делото няма данни за подписан годен контракт за наем съгласно условията на ЗОС.

" Решението на първоинстанционният съд е годно, възможно и вярно, а посочените в касационната тъжба касационни учредения за анулацията му не са налице. Подробно са изяснени съответстващите за разногласието обстоятелства и условия, разисквани са възраженията на страните, а образуваните правни заключения са обосновани и изцяло съответни на използваните материалноправни разпореждания.

Обоснована се явява преценката на първоинстанционния съд за съществуване на предпоставките на член 65, алинея 1 от ЗОС, послужил като правно съображение за издаване на заповед№ 22Ю-РОА-522 от 12.10.2022 година на кмета на регион " Южен “, община Пловдив. Това значи, че следва в изискванията на кумулативност да е открито, че парцелът е общинска благосъстоятелност и че същият се държи не на правно съображение " - написа в решението на Върховен административен съд.

Върховните магистрати откриват, че процесната постройка е общинска благосъстоятелност, а възраженията на касационния жалбоподател в противоположен смисъл са неоснователни. Потвърждава се, че отчуждителната процедура е извършена вярно и на наследниците на парцела е изплатено парично обезщетение.

Още идната седмица ще се пристъпи към срутване на някогашния автосервиз и жилищната постройка на ъгъла на " Даме Груев " и " Тодор Александров ", чиито наематели бяха настанени в жилища преди една година. Парите за бутането на постройките бяха обезпечени в края на 2022 година След приключването на административната процедура премахването на постройките, които попадат в уличната регулация, най-сетне ще се случи и строителите ще завършат обекта.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР