Важно гласуване предстои да се случи в Благоевград този петък,

...
</TD
>Важно гласуване предстои да се случи в Благоевград този петък,
Коментари Харесай

Новият омбудсман на Благоевград ще бъде избран чрез тайно гласуване, при провал процедурата започва отново

Важно гласоподаване следва да се случи в Благоевград този петък, когато ще се организира постоянното съвещание на Общинския съвет. Утре локалните парламентаристи ще трябва да дадат своя избор за един от тримата претенденти - Даниела Ангелова, Злата Ризова и Атанаска Ковачева, които се борят за поста на публичен медиатор в Община Благоевград, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

На конференция ръководителят на локалния парламент изясни, че гласуването ще бъде скрито, като за определен ще се смята оня от претендентите, който получи поддръжката на 28 общински съветника.

При неуспех на гласуването и не избирането на омбудсман, съгласно правилника, Общински съвет ще има 2 месеца да провежда отначало процедурата, в която като претенденти ще могат да се включат като трите гореизброени дами, по този начин и други хора, които желаят да заемат длъжността на публичен медиатор.

Мандатът на новоизбрания омбудсман ще бъде за период до 2027 година, когато в страната ще има нови локални избори и надлежно нов Общински съвет.

" Имал съм опцията директно да взе участие в избора на всички публични медиатори, които са били на територията на Община Благоевград. С оглед на това мога да кажа, че за първи път Общински съвет прави подобен обществен и напълно транспарантен конкурс. Изработен бе нов устав, а краткотрайната комисия по номинациите организира всички стъпки, в това число и обществено публично събеседване с тримата претенденти “, сподели още той.

Председателят на локалния парламент бе запитан каква съгласно него е повода в последните години Благоевград да не може да си избере публичен медиатор.

По тематиката той съобщи, че една от аргументите е обвързвана с това, че институцията – публичен медиатор задължава доста. " От една страна наподобява, че публичният медиатор няма доста пълномощия, само че в действителност не е по този начин. Поста на омбудсман е извънредно значим и ние виждаме това даже на национално равнище. Втората причина за сложния избор е обвързвана със закона и условието – претендентът да получи 2/3 поддръжка при скрито гласоподаване, което в нашия случай значи за него да гласоподават 28 общински съветника “, добави той.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР