В рамките на два летни сезона ще бъде извършена цялостната

...
</TD
>В рамките на два летни сезона ще бъде извършена цялостната
Коментари Харесай

Стана ясно как ще учат учениците при ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив

В рамките на два летни сезона ще бъде осъществена цялостната реституция на Хуманитарната гимназия. Това заяви кметът на регион " Централен “ на инициирана от него среща с родители на деца от двете учебни заведения, помещаващи се в постройката - монумент на културата от национално значение – ХГ " Св. Св. Кирил и Методий “ и ОУ " Княз Александър I “. Присъстваха и шефовете на образователните заведения Емил Начев и Иванка Василева, заместник-кметът по строителство Тодор Пашов и проектант Димитър Джугаланов.

Дългоочакваната реституция стартира това лято след общите старания на районното кметство, родителите и шефовете на двете учебни заведения.

" В случая не може да се приказва за реорганизация в обичайния смисъл на думата. Сградата е индивидуален монумент на културата от национално значение и условията към намесите по нея са много рестриктивни “, акцентира Стаменов. Той разгласи, че след диалози с Регионалното ръководство на образованието, управлението на общината и шефовете, е взето решение децата да не бъдат местени по време на реставрацията, която ще се реализира в два следващи летни сезона. Ремонтните действия ще трансфорат постройката в строителна площадка, по тази причина ще се употребява летния интервал, когато няма възпитаници.

" Не можем да сътворяваме стрес и дискомфорт на децата, родителите и учителите. Обмислихме всички разновидности “, показа още кметът и обясни какво ще включва ремонта.

В първия стадий ще се реконструира покривната структура, дървената част ще се обследва и ще се импрегнира против пожар и вредители, като всяка греда поотделно ще бъде четиристранно обшита, с цел да се изпълнят условията за пожаробезопасност. Покривът, както и фасадите, колоните и цялата орнаментика, ще бъдат възобновени в достоверния си тип.

" Предвидена е цялостна замяна на дограмата, а прозорците, които са в положително положение, ще бъдат оставени в истинския си тип. Ще запазим и дърворезбоването “, сподели още Стаменов. Той добави, че е получил увещание от фирмата-изпълнител, че материалите и смесите при работата по постройката ще са същите, като тези, употребявани при строителството й.

Ремонтните действия по първия стадий ще започват в средата на май и ще приключат преди началото на образователната година. Ще се работи на две смени. Районният кмет даде обещание да изследва опцията още това лято да се реновират и санитарните възли, каквото бе желанието на родителите.

На въпроса им дали има обезпечено финансиране за работата по постройката, Стаменов уточни, че то е отчасти и е уредено с контракт сред регион " Централен “ и Министерство на културата.

" Средствата бяха отпуснати по годишната стратегия за реституция на ведомството, като 1.9 млн. от тях към този момент са по сметките на кметството, а остатъкът ще бъде преведен след завършване на ремонта и следващ надзор на комисия от Министерство на културата. В бюджет 2023 на община Пловдив, който следва да се гласоподава след приемане на републиканския, ще бъдат включени още 3 млн. лева за дотъкмяване на първия стадий “, разясни районният кмет.

Следващият летен сезон се чака строителните действия да продължат вътре в постройката, което съгласно специалистите е и най-трудоемката и характерна част от реконструкцията. Предвидено е премахването на така наречен каратавани, както и проучване и замяна на всяка нарушена греда от носещата структура, с цел да бъдат изпълнени противопожарните условия. За този стадий от ремонта също ще се търси смесено финансиране. Родителите показаха своето изрично доверие в работата и ангажираността на кмета към емблематичната постройка.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР