В Пленарна зала в сградата на Община Русе се проведе

...
</TD
>В Пленарна зала в сградата на Община Русе се проведе
Коментари Харесай

Над 330 русенски ученици в конкурса рецитал За да я има България

В Пленарна зала в постройката на Община Русе се организира ХХ-ото издание на състезанието за рецитал " За да я има България “. Литературният конгрес, проведен от Общински юношески дом, цели да запази и разпространява българската лирика и българското национално самочувствие у младежите.

Общо 331 деца и младежи от 1. до 12. клас се включиха със собствен личен прочит на определено от тях произведение, като по традиция тазгодишното издание мина още веднъж в две посоки – възрожденска лирика и следвъзрожденска и модерна българска лирика.               

Най-много бяха децата в първа възрастова група – 157, а във втора – от 5. до 7. клас и трета – от 8. до 12. клас, присъединяване взеха 174 деца и младежи. Това сложи журито пред същинско предизвикателство да отсее най-хубавите участници, които рецитираха и изпълняваха произведения на тематики, свързани с отечеството, родината, свободата и освободителната битка, родолюбието, както и хубостта на родната земя.

Журито на състезанието беше в два състава, както следва:

Първи състав: Мариан Савов - ръководител на журито, артист, държавник, шеф на  Оперативна програма " Русе арт “ и създател на конкурса; Таня Цветкова – актриса в трагичен спектакъл " Сава Огнянов “; Кръстина Иванова – старши преподавател по Български език и литература в СУПНЕ " Фридрих Шилер “.

Втори състав: Орлин Дяков – ръководител на журито, режисьор и актьор; Крум Гергицов – театровед, драматург и общественик; Косьо Станев – артист в трагичен спектакъл " Сава Огнянов; Мина Маринова - актриса и представител на Общински юношески дом.

В награждаването в обособените посоки и възрастови групи се включи и зам.-кметът Димитър Недев, който беше формален посетител на събитието.

" Вашата работа е от изключителна значимост за обогатяването на културния живот в общността ни и възпитаването на нови генерации фенове на поетичното изкуство. Поредното издание на състезанието потвърждава, че в Русе има доста надарени деца, които посредством него откриват своя метод да изразят отношението си към благосъстоянието на нашата просвета и национална еднаквост “, обърна се към уредниците и участниците Димитър Недев. Той благодари на преподавателите и родителите за стимулирането на интереса на от ден на ден деца и младежи към творчеството на българските създатели.

Приветствия към присъстващите насочиха и създателят на състезанието Мариан Савов, шефът на Общинския юношески дом Красимира Николаева и артистът и режисьор Орлин Дяков, който предложи литературния конгрес да стане народен.

Поздравителни адреси за организирането и провеждането на конкурса бяха получени от кмета на община Русе и от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

" За да я има България " е конкурс за самостоятелни реализатори на творби от български създатели и е отдаден на националния празник 3 март. За неговото осъществяване способстваха и доброволци от русенския Младежки парламент.

Окончателният лист с отличените участници за 2024 година в рецитала " За да я има България “ ще бъде оповестен при започване на идната седмица на фейсбук страницата на Общински юношески дом-Русе.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР