В област Бургас средната брутна месечна работна заплата през четвъртото

...
</TD
>В област Бургас средната брутна месечна работна заплата през четвъртото
Коментари Харесай

Според НСИ средната заплата в Бургаско е точно 1 506 лв.

В област Бургас междинната брутна месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2022 година е 1 506 лева, при 1 879 лева междинна за страната.  В съпоставяне с останалите области на страната, по индикатора междинна брутна месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2022 година, област Бургас се подрежда на 9-то място. Най-висока междинна работна заплата получават наетите в област София (столица) - 2 571 лева, а най-ниска - в областите Благоевград - 1 237 лева, Кюстендил - 1 251 лева и Видин - 1 256 лв., оповестиха от Национален статистически институт.

През четвъртото тримесечие на 2022 година междинната брутна месечна работна заплата в област Бургас се усилва по отношение на третото тримесечие на 2022 година с 10.5%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване са " Финансови и застрахователни действия “ - с 37.7% и " Добивна индустрия “ - с 19.3%.

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2022 година нараства с 15.9%, в публичния бранш повишаването е с 11.9%, а в частния бранш - със 17.5%.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение в област Бургас към края на декември 2022 година понижават с 5.9 хил, или с 5.4%, по отношение на края на септември 2022 година, като доближават 103.2 хиляди.

Спрямо края на септември 2022 година най-голямо понижение на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в икономическите действия " Хотелиерство и ресторантьорство “ и " Добивна индустрия “. Най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия: " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “ и " Строителство “.

В края на декември 2022 година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение понижават с 3.1 хиляди. Най-голямо понижение на наетите се следи в икономическите действия: " Други действия “ и " Административни и спомагателни действия “, а най-голямо нарастване в " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “ и " Операции с недвижими парцели “.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите " Търговия; Ремонт на коли и мотоциклети “ - със 17.8% и " Преработваща индустрия “ - със 17.1%. По брой наети лица по трудово и служебно правно отношение региона заема 4-то място измежду 28-те области в страната.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР