В момента в Прородонаучния музей в Пловдив довършват изграждането на

...
</TD
>В момента в Прородонаучния музей в Пловдив довършват изграждането на
Коментари Харесай

Местят крокодила Хектор в по-голям терариум

В момента в Прородонаучния музей в Пловдив довършват построяването на Ледения аквариум в елементи, с цел да може да се завърши с този обект. Това сподели в предаването " Цветовете на Пловдив " на Радио " Фокус " шефът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров.

" Следващият ни план е обезпечаването на по-голямо пространство на Хектор, което сега е проблем. Имахме няколко хрумвания да бъде изместен на други места в България. Но взехме решение да го запазим, тъй като той е един от знаците на нашия музей. Успяхме да намерим вид, в който да изградим по-голям терариум, с цел да може да се усеща по-добре ", сподели Тодоров.

Той изясни още, че Законът за отбрана на животните регламентира всяко едно животно на каква повърхност може да се гледа. Влечугите не изискват чак толкоз огромен размер пространство, в което да бъдат съхранявани заради повода, че не са изключително преносими, изключително когато изискванията са положителни и са се нахранили.

" Но макар, това ние сме създали план, с който ще увеличим площта. Чисто механически може би няма да успеем да стартираме този план до края на годината, само че методически това е идващото, което сме планували да създадем.

Последната зала, която отворихме е залата за аниматроник модели на динозаври в напълно реновиран жанр, дружно с интерактивните елементи към тази зала. Успяхме да пресъздадем една атмосфера, в която посетителите се усещат като част от атмосферата, от пейзажна примерно интервала на Ранна Креда. И тази зала провокира извънредно огромен интерес, дори в действителност бих споделил доста по-голям в сравнение с аз самият чаках, освен в децата, само че и в родителите.

Успяхме да свържем тази зала с главната експозиция на музея, която е подредена в теоретичен жанр, с една витрина, в която разположихме зъби на динозаври, яйца на динозаври, на същински вкаменелости. И по този метод свързахме бутафорната експозиция на залата с главната ни експозиция. Това провокира извънредно мощен интерес и доста увеличи интереса на хората към нашия музей.

От друга страна, малко преди този момент отворихме залата с морските аквариуми. Близо 30 000 литра соленоводни аквариуми, в които преместихме акулата и другите жители морски, които имахме, с цел да могат да се усещат допустимо най-комфортно.

Приключихме построяването на ледената зала. Това е единствената в света експозиционна такава зала. Има такива модули в Чили и в Англия, само че те не са свързани с опцията посетителите да ги следят.

Т.е. ние разполагаме с единствена да порода си такава зала, в която посетителите могат да следят какво се случва вътре в една зала, в която температурата е да кажем в порядъка на минус 2, минус 5 градуса ", добави шефът на Природонаучния музей в Пловдив.

Той заяви още, че са предвиждали да отглеждат вътре типове, които се очакваше да дойдат с експедицията на проф. Пимпирев и кораба " Кирил и Методий “, само че заради механически аргументи, тъкмо когато корабът е прекосявал около екватора, температурата се е повишила, въпраки, че музеят е закупил много скъпо съоръжение, което да поддържа тази температура.

" Така или другояче не успяхме да докараме рибите от Антарктида. И в този момент сега обмисляме различни разновидности: дали от Норвегия, от един аквариум " Полария “, който се назовава, т.е. ще сложим типове, които са от Северния полюс. Така или другояче залата ни е на 100% подготвена, просто сега към момента не можем да доставим забавни експонати, такива, които да предизвикат още един път посетителите ", сподели още Огнян Тодоров.

В момента в музея се препарират няколко животни.

" Може би акцентът е сибирският тигър, който почина в зоопарка в Пазарджик. Те ни го предоставиха за препариране и сега сме стартирали процедура. Отделно и още няколко други представители на орнитофауната, т.е. разнообразни типове птици, които са от Центъра за лекуване на диви птици в Стара Загора. Като цяло обновяваме експозицията си, само че пространството е единственият проблем, с който се сблъскаме сега, и който за момента е нерешим " сподели Тодоров.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР