В Канев Център“ към Русенския университет Ангел Кънчев“ бе

...
</TD
> В Канев Център“ към Русенския университет Ангел Кънчев“ бе
Коментари Харесай

С възрожденски песни и рецитали отбелязаха годишнината на основно училище Иван Вазов в Русе

В " Канев Център “ към Русенския университет " Ангел Кънчев “ бе маркирана 153-годишнината от основаването на главно учебно заведение " Иван Вазов “. На тържественото честване участваха кметът на община Русе, шефът на образователното заведение Теодора Йорданова и старши специалистът в РУО – Русе Росица Гочева.

 

  " Много малко учебни заведения в Русе и в България могат да се похвалят със 153-годишна история, тя е чест за Вас и в това време допуска голяма отговорност. Вие учите в прелестно, елитно учебно заведение, и мисълта за това би трябвало да ви изпълва с горделивост, само че и в същото време би трябвало да полагате неуморни старания и да бъдете непрекъснати. Никога не забравяйте, че достиженията на предишното са основа, върху която би трябвало да построяваме нашето бъдеще, а това изисква непримиримост и целенасоченост “, с тези думи се обърна кметът към преподавателите, учениците, родителите и гостите на тържеството.   

Директорът на учебното заведение Теодора Йорданова връчи премиите на учениците, спечелили състезанията, извършени по време на седмицата, отдадена на патрона на образователното заведение – Патриарха на българската литература Иван Вазов.

В тържествената стратегия бяха показани възрожденски песни, рецитал на стихотворения на Иван Вазов, Любен Каравелов и фрагменти от " Немили-недраги “, както и танцови осъществявания на ученици на учебното заведение.

На страницата на Община Русе, жители споделят позитивното си мнение за учебното заведение.

" Предучилищна и 1-ви клас бях там..Страхотно учебно заведение..От там потегли копнежа ми за познания ", признава русенец в мненията.

Основите на актуалното образователно заведение са сложени през далечната 1871 година, когато в центъра на Русе се открива ново училище—Гирдапското, на името на квартала, каквато е била традицията.

През есента на 1909 година Русенското българско учебно настоятелство със свое решение дава началото на Гирдапско в началото учебно заведение. През август 1910 година постройката на образователното заведение е издигната. С решение на Русенското учебно настоятелство и по искане на учителския съвет през 1911 година учебното заведение се преименува на " Иван Вазов “. Обучението се води в тези здания до 1949 година Сегашната триетажна постройка е издигната през 1951 година

Патронният празник на учебното заведение – Ивановден – стартира да се чества от 20 януари /стар стил/ 1928 година На тази дата е станало освещаване бюста на патрона Иван Вазов от митрополит Михаил. През образователната 1963/1964 година в употреба влиза пристройката /източното крило/, а учебното заведение става осмокласно. В този интервал патронният празник стартира да се празнува на 2 март.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР