В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската

...
</TD
>В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската
Коментари Харесай

Утре връчват престижно отличие на 14 млади творци

В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май, в 12.00 часа в Заседателната зала на община Пловдив на пл. Стефан Стамболов ще се състои гала, на която Кметът на Пловдив Костадин Димитров и Председателят на Общински съвет – Пловдив ще връчат оценката " Почетна значки на град Пловдив “ на 14 млади създатели.

Решението за удостояването бе взето на последната сесия на Общински съвет - Пловдив с цялостно единогласие и се случи по самодейност на група общински съветници. Почетната значка на град Пловдив изобразява герба и знамето на града. Удостояването с това влиятелно отличие става след Решение на Общински съвет – Пловдив. С него се отличават български и задгранични жители и юридически лица, имащи заслуги в осъществяването на своя цивилен и длъжностен дълг, с принос в развиването на града. Носителят на почетната значка на град Пловдив се записва в специфична книга, съхранявана в Пловдивския общински съвет.

Ето и кои ще бъдат наградени:

Илиян Донев Тиганев – диригент и ръководител на ППД " Ангел Букорещлиев “

Възпитаник е на НУМТИ " Добри Петков “. Диплом за висше обучение получава в АМТИИ " Проф. А. Диамандиев “, която приключва с отличие и е награден със стипендия за музикален принос от Национален фонд " Култура “ към Министерството на образованието. Печелил е голям брой стипендии и състезания с високи оценки у нас и в чужбина. Учил е по стратегия Еразъм+ в Италия, където провежда редица соло концерти, а след завръщането си в България прави това и у нас. Неговата цел е да възвърне певческата просвета в Пловдив и повече хора да поддържат връзка на езика на музиката. 24-годишният надарен пианист и диригент, като притежател на този по този начин желан напредък в активността на певческото сдружение, съумя да притегли нови и млади хористи, да обогати жанрово репертоара, да засилва изявите и концертните участия. До момента с дейната логистична и финансова поддръжка на община Пловдив, Пловдивското певческо сдружение е осъществило голям брой концертни изяви и участия в хорови фестивали в Пловдив, в страната и в чужбина.

Юлия Пламенова Йорданова – (Керана)

Родена е в Пловдив. Завършва Английската гимназия, а по-късно специализира " Макромедии “ в Мюнхен, Германия и Тайланд. Една от най-разпознаваемите модерни риалити звезди и поп изпълнителка с впечатляващ вокален диапазон с многочислени изяви с Биг Бенд Пловдив. Керана е солист в ролята на Евита в едноименния мюзикъл - продукция на Държавна опера Пловдив, както и на Мария Магдалена в " Исус Христос Суперзвезда “, основател и вокалист на музикалната групировка " Керана и космонавтите “, реализатор на основната роля във кино лентата " Ретроспект “ на Стивън Люис Симпсън, сътрудник на артиста и режисьор Емил Марков в комедийната пиеса " Всяка първа сряда “ от австрийския драматург Щефан Фьогел.

Климентина Илиева Фърцова – актриса в Драматичен спектакъл Пловдив

С голям брой запаметяващи се функции в Пловдивския спектакъл, измежду които в " Отблизо “ от Патрик Марбър, " Лекция № 3 за силата на словото “ - авторски театър на Камен Донев, “ Солунските съзаклятници “ от Георги Данаилов, " Коприна “ от Алесандро Барико, " Уют “ на Камен Донев и сериала ВИНА.

Виктория Здравкова Комитова– 11 кл. Специалност " Анимация “, НГСЕИ за чудесно показване на състезания, присъединяване в планове и високи резултати

През 2024г. тя печели Награда от обичайна галерия на тематика " Колоритност " на Национална гимназия за театрални и екранни изкуства – Пловдив. 2023г. - Участие в план за Етнографски музей -гр. Пловдив " Приключения с Аргир ", планиране на персонажи и направа на рекламен анимационен клип. Отлична ученичка, която способства за високия имидж на гимназията.

Виктор Емилов Костов – 12а, компетентност " Цигулка “ в НУМТИ " Добрин Петков “

Носител на голям брой награди, измежду които: Първи награди от Международен Конкурс за млади реализатори на оркестрови принадлежности " Добрин Петков ", Национален конкурс за млади инструменталисти “Светослав Обретенов ", Национален конкурс “Орфеева Дарба " и Международен конкурс за цигулари - VIVA VIOILIN -Sofia.

Виктор е взел участие в майсторски класове с цгиулари като: Мидори, Светлин Русев, Лия Петрова, Франческо Ди Анджелис, Мони Симеонов, Антон Сороков и Ангелина Абаджиева. Също по този начин е изнасял концерти в българските културни институти в Рим и Париж. Към актуалният миг е 12 клас в НУМТИ “Добрин Петков ", в класа по цигулка на Павел Генов.

Валентина Георгиева Ванева, 9 година от Арт Войс център, победител в " Като две капки вода за всяко дете “ и притежател на многочислени награди от национални, районни състезания.

Здравка Ангелова Христозова - актриса и управител в Театър Хенд и фондация " Red nose “, както и за организация на “Гледай Ти " 2023 - Фестивал на театралните пловдивски школи.

Диана Николаева Матова, НХГ " Цанко Лавренов “ Пловдив – притежател на многочислени, влиятелни награди от Национални и други състезания

Носител на 1-ва премия от Национален юношески конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн - 2023 година, Специална премия на Патриаршията от състезанието " Петдесетница " и поощрителна премия от състезанието на изложба " Ромфея " за 2023 година Носител на многочислени, влиятелни награди от Национални и други състезания.

Велизар Николаев Евтимов, артист в Държавен куклен спектакъл

2012 – 2016г. играе в спектакли в Учебен куклен спектакъл на НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов “, а от 2016 година е част от трупата на Държавен куклен спектакъл – Пловдив. Своя дебют на Пловдивска сцена прави в " Дама Пика “, реж. Веселка Кунчева (2016 г.). Част от спектаклите, в които играе са: " Принцът на морето и принцът ба земята “, реж. Елена Панайотова (2019 г.), " Бомбето “, реж. Катя Петрова (2021 г.), " Голямото странствуване на дребното крокодилче “, реж. Веселин Бойдев (2021 г.), " Невидимият Тонино “, реж. Елица Петкова (2022 г.). Работи с режисьорите Веселка Кунчева, Катя Петрова, Леонард Капон, Веселин Бойдев, Евелина Кьосовска и други Участва в " Paper stories " Nu Boyana Challange, “Шибил “ – търговецът Стефан.

Педагогически опит:2017 – 2019г. – учител в театрална школа към занималня " Талант “. 2016 – 2019г. – артист и възпитател в Образователен спектакъл " Забавна просвета “.

Стефан Николаев Хубенов, цигулка, магистър. АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “

Завършил Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев " (Пловдив, България) 2023г. Бакалавърска степен по музика, Изпълнителско изкуство, цигулка (в процес)В класа по цигулка на проф. Евгений Шефкенов. Мичигански държавен университет (Ийст Лансинг, Мичиган) 2021-2023. " Performance Diploma “, цигулка. В класа по цигулка на проф. Дмитрий Берлински. НМА " Панчо Владигеров " (София, България) 2019-2022 година Бакалавърска степен по музика, осъществяване на цигулка (първите 3 години). Вкласа по цигулка на проф. Елисавета Казакова и проф. Йосиф Радионов. Диплома за приблизително обучение получава в класа по цигулка на Евгения Ночева в Национално учебно заведение за музикално и танцово изкуство " Добрин Петков " (Пловдив, България) –(2007-2019)Стипендии:

Мичигански държавен университет 2021-2023 (Пълна стипендия)

Фестивал Алегра, Русе, България 2019, 2021г (Пълна стипендия)

Музикален кампус Балчик: Балчик, България 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 (Пълна стипендия)

Музикален кампус Балчик: Балчик, България 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 (Пълна стипендия)

Музикален център в Люцерн, езерото Люцерн, Ню Йорк, Съединени американски щати 2016 г (Пълна стипендия)

Музикален фестивал “Sardegna ", Сардиния, Италия 2015г (Пълна стипендия)

Аглея Александрова Канева - НУМТИ " Добрин Петков “

Александър Томислав Вичев - НУМТИ " Добрин Петков “

Аглея Канева и Александър Вичев са на 16г от гр.Пловдив. Учат в един клас в НУМТИ “Добрин Петков ", профил ударни принадлежности. Техен учител е Пенчо Пенчев.

Младите гении сбъдват огромната си фантазия да свирят със симфоничен оркестър и осъществят няколко огромни концерта - с Камерен отбор " Софийски Солисти “, Симфониета Шумен, Камерен оркестър Хасково и други

През 2023 перкусионното дуо взе участие в най-големите интернационалните състезания за типичен музиканти и печели 8 призови места. Освен като дуо те свирят и в представителната камерна групировка на учебното заведение - Ансамбъл за ударни принадлежности “Престо ". Александър Вичев е солист, Аглея е вокал и перкусии. 

Белослава Живкова Ангелова - актриса и певица, театрална школа “Червени Носове " към спектакъл “Хенд ", ученичка в СУ “П. Кр. Яворов ".Богат опит в актьорското майсторство и музиката, взела участие в доста състезания в България и по света. Много награди в областта на театъра и пеенето: Гр. Банско, конкурс,,Утринна звезда “ 1-во място в категория спектакъл, 1-во място в категория вокал.Гр.Свищов, конкурс на камерните театри 1-ва премия за основна женска роля. Статуетка и второ място за повсеместен театър. Гр. Пазарджик, конкурс,,Океан от обич “ грамота за чудесно показване. Гр. Пловдив, конкурс,,Малката Мелпомена “ 1-во място, златен плакет в категория спектакъл.Участвала в Мюзикъла,,FAME " при Държавна Опера Пловдив в ролята на Айрис - балерина и мюзикъла,,Annie “, гр. София в ролята на мис Хениген при спектакъл,,Театро ".

Множество певчески състезания: Конкурс,,Кръстопът на Музите “ гр. София, 1-во място в категория мюзикъл и най-голямата премия на състезанието златна купа Гран При 2022г. / покана от ръководителя на Италианското жури за присъединяване на конкурс в Рим, август 2023г. Отново,,Кръстопът на Музите “ 2020г. златен орден за 1-во място и най-голямата премия на състезанието, златна купа Гран При. Конкурс,,Сребърна Янтра " гр. Велико Търново, 1-во място в категория мюзикъл. Конкурс,,Път към славата “ 1-во място със златен орден в категория мюзикъл. Гр. Пловдив, конкурс,,Орфееви гении ", Златна лира на Орфей и покана за Гала концерт. Гр.София, конкурс,,Вярвай, искай, можеш “ Гран При и златна купа.

Радо Ивомиров Игнатов - на 18г., артист, ученик на НХГ " Цанко Лавренов " и театрална школа " Червени носове " към спектакъл " Хенд "

Победител в състезанието " Трансформация " с първа премия, работи в дублажа 2 години, като озвучава едни от най-любимите детски анимационни герои в Studio ProFilms. Водещ на забавно-образователни викторини в арт " CLUB N`JOY ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР