В Бургас създадоха уникална зелена сол, но без сол. Тя

...
</TD
>В Бургас създадоха уникална зелена сол, но без сол. Тя
Коментари Харесай

В Бургас създадоха нещо уникално

В Бургас сътвориха неповторима зелена сол, само че без сол. Тя се получава от едногодишно растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е разработка на Българска фондация " Биоразнообразие ", която от години употребява ресурсите на лагуната, с цел да резервира живота в нея.

Растението е известно като солянка или саликорния. Любопитното е, че това е едногодишно растение и с цел да се добие от зелената сол, би трябвало да се събере единствено в интервала от 1 до 31 август.

Бреговете на Атанасовското езеро крият неподозирано благосъстояние - солянка. Растението, което е ядливо и вирее около солените морски басейни и от там идва нейният солен усет. Идеята на специалистите от Българска фондация " Биоразнообразие " да създават от растението, след изсушаването и смилането му, зелена сол пристигнала от сътрудниците им други страни, осведоми Нова тв.  

" Първо в Турция една от колежките ни опита прясна солянка, сервирана като салата. От там започнахме да се интересуваме, тъй като при нас, в Атанасовското езеро има огромни плантации със солянка. Това е главният растителен тип, който се среща там. И по този начин в действителност стигнахме до португалския опит. Колегите в Португалия, които работят на река Тижу в едни солници, част от тях изоставени, част от тях към момента се обработват, те в действителност поставят доста съществени старания да развиват тези халофитни растения, които живеят в мощно засолени почви, нямат потребност от сладка вода, в противен случай от солена вода единствено ", изясни Радост Ценова от БФБ.

И поради обстоятелството, че земеделието от ден на ден ще усеща неналичието на сладка вода, природозащитниците поканили сътрудниците си от Португалия, с цел да обменят опит. Оказало се, че саликорнията освен подкрепя екосистемата в резервата Атанасовско езеро, само че и от нея могат да се създават здравословни артикули, след издаването на разрешителни от всички институции. Добиването обаче е в избран интервал на годината.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР