Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив взима мерки за

...
</TD
>Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив взима мерки за
Коментари Харесай

ВУЗ в Пловдив, за да пести от ток, спира занятия през зимата

Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив взима ограничения за усъвършенстване на разноските за прехрана на образователното заведение. Това излиза наяве от Проект на Решение на Министерския съвет.

Държавната дотация за прехрана на образованието на УХТ за последните три години е 6.6 млн. лева за 2021 година, 7 млн. лева за 2022 година, и 8.1 млн. лева за 2023 година

Към сегашния миг структурата на УХТ Пловдив включва три факултета и един департамент. Общият брой на катедрите е 27. Преподавателският състав е 197 души, от които: 28 професори, 90 доценти, 52 основни асистенти, 15 асистенти, 7 старши преподаватели и 5 преподаватели.

Административният и спомагателен личен състав е общо 147. Обучаваните студенти са над 2 000 за образователната 2023/2024 година. Освен оптимизация на броя на чиновниците в УХТ - Пловдив, планувани за реализация са и следните структурни промени:

1. Извършеният разбор сподели, че множеството от специалностите нямат задоволително банкет с цел да бъдат финансово обосновани. Това постанова усъвършенстване на образователните проекти, като всички лекции по общообразователните дисциплини да бъдат провеждани в потоци. Специалните дисциплини, които се преподават на разнообразни специалности, да бъдат обединени също в потоци.

2. Преструктуриране в Университета според ЗВО и ЗРАС, включващо и усъвършенстване на броя на катедрите.

3. Продължаване дигитализацията на дейностите в УХТ – Пловдив – пълноценно внедряване на системата " Дигитален университет “, в това число електронна основна книга и електронна студентска брошура. От идните структурни промени съставът на УХТ - Пловдив ще се понижи, като преподавателите на главен трудов контракт с 8 - часов работен ден ще са към 175, а административният и спомагателен личен състав към 130. Оптимизирането ще е с 11%.

Мерки за усъвършенстване на разноските за прехрана:

1. Намаляване на потреблението на ел. сила и топлоенергия, в това число чрез смяна в графика на образователния развой за през част от месеците декември и януари да не се организира образование.

2. Намаляване на разноските за външни услуги.

3. Прекратяване активността на Спортно-оздравителна база " Батак “.

Мерки за увеличение на приходите:

1. Продължаване на дейностите по привличане на кандидат-студенти измежду завършващите. Прилагане на нови форми на връзка със завършващите приблизително обучение – открити лекции и на практика демонстрации пред възпитаници, водени от университетски преподаватели; увеличение на броя на участниците в надпреварата " Млади откриватели " ; задълбочаване на контактите с сътрудници от бизнеса и включването им в кандидатстудентската акция.

2. Привличане на задгранични студенти в бакалавърски и магистърски стратегии на британски език – нарастване на броя обучавани с 50%.

3. Предоставяне на просветителни услуги и планова активност – нарастване на приходите с най-малко 20%.

4. Привличане на федерации, спортни клубове, неправителствени организации и други в базата на УХТ - Пловдив.

5. Популяризиране на опциите за настаняване на гости на хотелски начала и за осъществяване на шампионати, спортни лагери, семинари и други

6. Отдаване чартърен на всички неизползвани активи със стопанско предопределение, благосъстоятелност на УХТ - Пловдив
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР